Славољуб Муслин селектор репрезентације Србије сумира утиске после победе против Грузије и пласмана на Мондијал у Русију

Србија слави Славољуба Муслина. После три изостанка са великих такмичења, искусни тренер успео је да од „изгубљене” генерације направи победнике. Од почетка квалификација Муслин је радио онако како је замислио не дозволивши уплитање око „милион” других селектора колико их пред сваку утакмицу било. Заједно са члановима свог стручног штаба оформио је тим у који је како каже веровао од старта квалификација, када већина није.

На крају Србија се као једина првопласирана репрезентација у региону пласирала на Мондијал у Русији, а селектору Муслину већ два дана не престају да стижу честитке и позиве са свих страна.

– Имам два броја телефона, стигло ми је толико порука да не могу да пребројим. Сигурно је било и преко сто позива – рекао је добро расположени Славољуб Муслин.

Како се осећате велике победе и пласмана на Мондијал, да ли су се слегли утисци?

– Били смо сви много напети у понедељак увече, али доста сам добро то поднео. После меча са Грузијом моји сарадници и ја нисмо били свесни успеха, међутим, данас већ емоције почињу да раде. Постајем свестан свега шта смо урадили.

Прослави сте успех, како је то све изгледало?

– Са руководством ФСС и сарадницима био смо на вечери. После тога са мојим стручним штабом повукао сам се у Стару Пазову. Седели смо до јутра и враћали филм уназад, шта смо све урадили, одакле смо кренули, како су се смењивали догађаји током минулих квалификација. Рекао после утакмице са Грузијом на конференцији, мало је ко очекивао да ћемо се квалификовати на СП, али ми јесмо. Зато сам захвалан играчима и стручном штабу, заслужни су за овај успех колико и ја. Како су квалификације одмицале тако су људи све више веровали да можемо у Русију, мада је било и скептика нарочито после утакмице у Бечу. То је, међутим, уобичајено у Србији.

Да ли сте били разочарани што су неки посумњали у успех Србије после првог пораза у квалификацијама?

– Захвалан сам играчима, што смо све скептике брзо демантовали. Иза овог успеха стоји много напорног рада и одрицања. Зато знамо да ценимо овај успех који смо направили.

После свега, да ли сте свесни да сте успели да усрећите народ у Србији и да ли смете да прошетате Кнез Михајловом?

– Мораћу да прошетам центром Београда, нисам далеко од Кнез Михајлове. Већ после утакмице са Републиком Ирском и наше победе видео сам да се ситуација мења, многи су нас већ видели на Мондијалу. Примио сам много честити већ тада. У сваком случају надам се да сам усрећио народ у Србији заједно са сарадницима и играчима. Можда још нисам свестан колико овај успех значи људима у Србији, али знам да су срећни.

Којом утакмицом сте најзадовољнији од почетка квалификација, а која није била по вашем укусу?

– Са ове две последње утакмице нисам баш задовољан. Прво полувреме против Грузије није било добро, али разумем, тај последњи корак је увек најтежи. Што се тиче квалитета и резултата свакако сам најзадовољнији утакмицом против Молдавије у Београду, али то је био и најслабији противник, тако да је можда било и најлакше играти. Мада их остале репрезентације нису тако лако побеђивале. Било је ту добрих утакмице током квалификација, али истакао бих Ирску у Даблину, пре свега због важности утакмице. Издвојио би и дуел са Аустријом у Београду, био је то отворен меч, шансе су се ређале на обе стране. Фудбалски била је добра и утакмица са Ирцима у Београду, без обзира на резултат.

Да ли сте икада посумњали у тим који сте извели на терен и помислили да сте погрешили?

– Нисам никада сумњао у моје играче, иако смо против Аустрије мало спустили гард. Неке утакмице са друге стране које смо губили успели смо да преокренемо јер смо веровали у преокрет. Нисам имао много дилема током квалификација, односно да ли сам направио добар тим или не. Доста дискутујем са својим помоћницима, анализирамо утакмице, гледамо тренинге. Када се одлучимо за неку варијанту онда мислимо да је и најбоља. Испостави се да то некада није баш тако. И ми грешимо. Када екипа изгуби онда је логично да нешто нисмо добро урадили, односно да нисмо одабрали  тим како треба. Признајем грешили смо, али нисам приметио да је ту било неких великих проблема.

Како сте доживели последњих 15 минута утакмице са Грузијом?

– Било је тешко. Знао сам резултат у Кардифу и да Ирска води против Велса, али се нисам обазирао на то. Мени је било најважније да ми сачувамо нашу предност. Зато сам одмах после гола Пријовића, променили тактику. Уместо Митровића, који нам више није био потребан, убацио сам Луку Миливојевића да мало појачамо средину терена, како не бисмо примили гол. Био сам миран, није било толико страшно. Видео сам да смо друго полувреме одиграли много боље и чврсто. Прижељкивао сам истина други гол, међутим било је најважније одржати актуелан резултат.

Могу ли Митровић и Пријовић да играју заједно?

– Сличан тип играча, али могу заједно да играју у тим ситуацијама када се напада и кад морамо да направимо притисак на противнички гол. Два пута нам је то упалило са њима двојицом. Прво је Пријовић асистирао Митровићу против Велса, а сада му се овај реванширао против Грузије. У сваком случају мишљења су подељена. Неки сматрају да њих двојица не могу заједно, јер су сличан тип играча, док их други на терену. Ми играмо у неком другом систему, али као што сам рекао када се нађемо у одређеној ситуацији њих двојица могу заједно. Имају добру сарадњу.

Како се Пријовић уколико у репрезентацију, ипак је касније дошао?

– На почетку му је било тешко, требало му је времена, јер није био од почетка са нама. Сада је све боље.

Шта је највећи адут ове репрезентације?

– Највећи адут је жеља за победом, да се одлично слажу и да могу да играју заједно. Направили смо добру, групу и атмосферу, уз све то ови играчи поседују изузетан квалитет.

А, недостатак?

– Видели смо негативне ствари у последње две утакмице, али то је плод ранијих квалификација. Нисмо тада правили добре резултате и несигурност код играча последица је тога. Ствара се одређени притисак. Наше најлошије три утакмице биле су у моментима када смо имали пун стадион, Велс код куће, Беч и сада против Грузије. То је плод онога што се дешавало раније и тешко је то избрисати за годину дана. Требаће за то мало више времена. Оно што је мени значајно јесте да су постали победници, то су показали на неким утакмицама које су губили и успевали да преокрену.

Која је ваша формула, односно шта сте урадили, па сте од истих играча направили победнике, а претходне квалификације завршили су иза Албаније?

– То је део мог посла као тренера, да са истим играчима направим бољи резултат. Био сам отворен са њима од самог почетка, имам свој стил рада. Прво, натерао сам их да имају заједнички циљ и да верују у оно што раде. Рекао сам им да су њихови квалитети много већи, него што дају репрезентацији и ако буду играли као у својим клубовима да ће све доћи на своје место. Створили смо добру климу и међусобно поверење зато успех није изостао.

Кажу да сте завели „гвоздену” дисциплину?

– Чуо сам и ја те приче, али сви који су долазили у Стару Пазову, видели су да то није било тако. Играчи су се сами између себе регулисали да тако кажем. Имали смо неки наш договор до краја квалификација који нико није прекршио, тако да нисам имао потребу да било кога кажњавам. Није било свађи на тренингу, на терену, а овако и да не говорим. Сваки пут када су долазили на окупљање, давао сам играчима једно поподне да се виде са породицама и пријатељима, али овога пута никоме није ни пало на памет да изађе из Старе Пазове. Чак и да сам им то предложио, они не би изашли.

Како коментаришете сузе наша два најбоља играча, Матића и Тадића, на крају утакмице?

– Било је то ослобађање свих емоција после дугих квалификација. Сузе радоснице су нормалне посебно када се види колико смо задовољства приредили нашим навијачима. Сви смо се најежили када смо чули како цео стадион пева химну. Инсистирао сам на заједништву и у томе нам се прикључила и публика тако да успех није могао да изостане.

Да ли ћете од ових 32 играча бирати тим за Русију или ћете звати и некога из младе репрезентације?

– Желео сам током ових квалификација да употребим и неколико играча из младе репрезентације, али су нам се поклапали термини. Вероватно ће бити нових играча. До Русије имамо и неколико пријатељских утакмица, а врата су отворена за све – рекао је Славољуб Муслин.

zurnal.rs

 

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »