Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Никада у каријери нисам дозволио тако нешто и никада се то неће догодити. Сергеј Милинковић-Савић и Адем Љајић су имали јаку конкуренцију у Душану Тадићу, каже Славољуб Муслин

НЕ РАЗУМЕМ хајку и блаћење мене у делу жуте штампе и менаџерским круговима. Прошлог маја сам добио задатак да одведем репрезентацију на Светско првенство, и он је испуњен! Ово је јуче из Француске, за “Новости”, поручио Славољуб Муслин, који од уторка више није селектор Србије, пошто је ФСС с њим споразумно раскинуо уговор, иако је као првопласирани у групи одвео “орлове” до Русије.

о Који су конкретни разлози због којих више нисте селектор Србије?

– Прво желим да причам само о сувим чињеницама. Ја сам свој задатак испунио. Србија иде на Мундијал као прва у групи. Подсећам да су многи за нашу екипу говорили да су у њој губитници, иако су неки од играча у прошлим квалификацијама за ЕП у Француској били нешто млађи и играли у много бољим клубовима. Затим, константно се помиње да смо играли у слабој групи. Подсећам да сам Србију преузео у мају прошле године, када је она била 56. на ФИФА ранг-листи. Баш у том периоду су Аустрија, Велс и Република Ирска били учесници ЕП, Велс и полуфиналиста. Велс је тада био 12, Ирска 23, а Аустрија 31. на тој листи. Ми смо у групи са овим селекцијама били први, имали шест победа, три ремија и само један пораз.

о Многи вам замерају да је Србија у финишу квалификација играла баш лоше?

– Кажу, једва смо победили Грузију. Подсећам да је Србија једина селекција у групи која је оба пута победила тај тим. Грузија је узимала бодове Аустрији у Бечу, Велсу у Кардифу и Ирцима у Тбилисију. Подсећам и да је Француска пред крај квалификација изборила пласман у Русију тесном победом над Белорусијом, а да су у претпоследњем колу са онаквим тимом играли само 0:0 са Луксембургом код куће.

о Замерају вам и систем игре 3-4-3?

– Играли смо у различитим системима у квалификацијама за нека претходна такмичења, па знамо како смо прошли. Уосталом, у фудбалу не постоји добар или лош систем, већ само онај који доноси резултате. Чињеница да смо у квалификацијама давали у просеку два гола по мечу довољно говори о нашем систему. Три нападача су нам била више него продуктивна. Митровић је дао шест голова и имао једну асистенцију, Костић два гола и две асистенције, над њим су направљена и два пенала, а Тадић је постигао четири гола и имао чак седам асистенција.

о Месецима вам се “нуде” Сергеј Милинковић-Савић и Адем Љајић?

– Менаџер Милинковић-Савића (Матеја Кежман, оп. а.) води у жутој штампи хајку против мене. Налазио је за саговорнике неке бивше фудбалере да тврде како Сергеј мора да игра. Тог менаџера можда некако и разумем, јер жели да заради велике паре на Сергејевом трансферу. Ја и данас тврдим да је Милинковић-Савић добар играч, баш као и Љајић, али је код мене предност имао Тадић, који је у последњим квалификацијама био трећи најпродуктивнији европски играч. Подсећам да је Љајић до сада одиграо 23 меча за Србију, дао је укупно три гола, а у квалификацијама за ЕП је на седам мечева два пута тресао мрежу. Дакле, Сергеј и Љајић су имали јаку конкуренцију. Због свега овога не разумем хајку и блаћење, јер су играчи, мој стручни штаб и Горан Буњевчевић испунили задатак који је био пред нама.

о Да ли је истина да су неки други хтели да вам састављају тим?

– Никада у каријери нисам дозволио тако нешто и никада се то неће догодити. Не постоји теоретска шанса да ми менаџери, чаршија и полусвет састављају тим.

о Прича се да није поштован договор о начину рада између вас и врха ФСС?

– То није тачно! Од старта до краја квалификација сам са људима из врха имао договор како се функционише. Тај договор је почео да се крши одмах после меча са Грузијом у Београду. Од тада до прошлог четвртка се нисам ни чуо ни видео с председником. На нашем састанку пре шест дана је било јасно да систем нашег дотадашњег рада више не функционише.

о Замера вам се да нисте довољно форсирали младе играче?

– Да би се млади укључили у рад са А селекцијом, треба мало више времена. Процес је дуг, а наша млада репрезентација је имала најчешће исте термине својих мечева као и сениорски тим. Уосталом, полако смо уводили младе у тим, мислим ту пре свега на Гаћиновића и Максимовића. Увек сам говорио да је Милинковић-Савић добар играч, али је морао да испуни одређене услове да би се појавио и у А тиму. И на крају само да поручим да се по овим питањима више нећу оглашавати.

ДА ЛИ ЈЕ И ПАПА ВИДЕО СЕРГЕЈА?

НАЈВИШЕ енергије и новинских редова месецима се троши на питање Муслину: где је Сергеј Милинковић-Савић? – Колико се причало о Сергеју, очекивао сам да га репрезентацији Србије препоручи чак и папа који живи у срцу Рима и могао је често да га види у дресу Лација.

“ОРЛОВИ”, СРЕЋНО

СЛАВОЉУБ Муслин је пожелео срећу репрезентацији Србије у Русији: – Честитам играчима на свему, јер су они најзаслужнији за пласман на Мундијал. Желим им да у Русији догурају што даље. Много су обрадовали народ, а ми смо чудна средина у којој се не слави успех једне генерације, већ се време троши на блаћење селектора тог тима. Захваљујем се на сарадњи свим људима у ФСС и посебно наглашавам да ово није могао никако да буде успех једног човека, него екипе добрих људи и професионалаца.

novosti.rs

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »