Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop
BELI ORAO SRBIJA 01/12/2017

Samo neko sa staklenom kuglom može da pretpostavi da Brazil neće biti prvi u grupi. Švajcarska je na papiru jači tim od Srbije, a Kostarika taktički najjači tim Centralne Amerike.

Matematika je bila neumoljiva, Argentina ili Brazil suđeni, na kraju smo izveli verovatno jači tim od dva južnoamerička diva, ali svejedno, takve ekipe su favoriti grupe.

Sa Brazilcima ćemo igrati na kraju, ako naprave dve pobede u prvim mečevima, to je povoljna okolnost, mada ne mora ništa da znači, neće biti lako boriti se ni sa njihovim rezervama.

Jer, ovaj Brazil je moćan, davno nisu imali bolju ekipu, a od kada ih je preuzeo Tite, praktično su nedodirljivi. Zbog toga, svako ko veruje da Brazil neće biti lagano prvi u našoj grupi, baš ima dosta optimizma ili možda staklenu kuglu.

Igrače nije potrebno nabrajati, nije ni poenta ovog teksta, možda je bolje da gledamo ka direktnim rivalima za drugo mesto.

Jer, mnogi su se obradovali Švajcarkoj, i svakako je bolje da igramo sa njima, nego sa Hrvatima od evropskih timova iz drugog šešira, ali ovo je zaista dobar tim. Ne toliko zbog kvaliteta pojedinačnih igrača, već jer deluju kao veoma kompaktan tim pod Vladom Petkovićem, nekadašnjim prosečnim fudbalerom Sarajeva koji je postao odličan trener.

Švajcarska je profitirala od iseljeničke dece, poput Džake, Šaćirija, Behramija, Džemailija, pa i Rikarda Rodrigeza koji je delom Argentinac. Igrali su na tri poslednja Mundijala, dva puta prošli grupu, isto su učinili na EP u Francuskoj. Ono što se za njih može reći je kontinuitet, pre svega. Na prošlom Mundijalu ih je eliminisala Argentina u 118. minutu osmine finala, na prošlom EP, ispali su na penale od Poljaka.

U Rusiju su otišli kao najbolji drugi, iza Portugala, dobili su devet mečeva za redom, a onda izgubili od Ronalda evropskog prvaka, pa su na kraju oba tima imala 27 bodova, u grupi su bili slabi timovi Mađarske, Farana, Letonije i Andore. Pošto su Portugalci imali bolju gol razliku bili su prvi, ali Švajcarcima nije smetalo, i kao drugi su se direktno plasirali.

Po nama, u odnosu na prikazano poslednjih godina, ali i u kvalifikacijama, bolji su tim od Srbije, mada to ne mora ništa da znači. Umeju da igraju tvrdo i upravo će se u direktnom duelu sa nama i Kostarikancima sve rešavati u odbrani.

Jer, Kostarika je četvrtfinalista prošlog šampionata, do toga su stigli nakon što su prošli grupu smrti sa Italijanima, Englezima i Urugvajem, sa svakim mogu da odigraju nerešeno, ako se dokopaju nokaut faze, ali onda na scenu stupa Kejlor Navas. Imaju Ruiza, Kempbela, Selsa Borhesa, radi se o kompaktnoj ekipi, taktički verovatno najjačem timu Centralne Amerike i ekipi koja je od početaka pod Borom Milutinovićem i senzacijom u Italiji 1990. prešla dug put.

Kostarikanci, baš kao i Švajcarska umeju da igraju na rezultat, u Konkakaf zoni bili su drugi iza Meksika, dali su 14 golova, primili 8, nisu menjali stil ni protiv slabijih timova, tukli su Amerikance u gostima, rasturili ih kod kuće, to je odlučilo.

Sa Meksikancima su posle poraza na strani remizirali kod kuće, bilo je primetno, da kada treba da se zatvore i igraju protiv jačih timova, tu taktika iz Brazila, sa Mundijala radi.

U svakom slučaju, i oni, kao i Švajcarska gaje nade za drugo mesto, neće nam biti lako, Srbija je takođe tim koji je pod Muslinom umeo u jednom delu kvalifikacija da igra tvrdo, u ovo grupi bi drugo mesto mogao da odluči bod ili gol.

Nije tačno da smo imali sreće, grupa je po nama teška, sa apsolutnim favoritom, moglo je i gore, ali potcenjivati Švajcarce i Kostarikance zaista govori o nerazumevanju snaga u današnjem fudbalu.

Ipak, ostaje da verujemo i igramo bez opterećenja, pa šta bude.

sportske.net

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »