Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop
BELI ORAO SRBIJA 24/01/2018

U Lozani danas žreb za novo kontinentalno takmičenje pod kapom UEFA

UEFA otvara novo poglavlje evropskog fudbala. U Lozani će biti održan žreb grupa novog takmičenja reprezentacija – Lige nacija.

Zvanično je pokretanje takmičenja predložio Ingve Halen, predsednik FS Norveške. Na sastanku 2013. zatražio je formiranje trećeg takmičenja, pored kvalifikacija za PE i SP, koje bi trebalo da razvija fudbal u zemljama koje ne mogu do najvećih turnira.

Klica ideje je, ipak, začeta mnogo ranije.

Prenos na Sport klubu

Ceremonija žreba za Ligu nacija biće prenošena danas od 12 časova na prvom kanalu Sport kluba. Ista televizija obezbedila je i prenose utakmica od septembra, kao i kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo 2020.

Srbija u C diviziji

Sve divizije imaće po četiri grupe. Reprezentacije su razvrstane po plasmanu na listi UEFA na osnovu rezultata u poslednja dva takmičarska ciklusa. U grupama A i B divizije i jednoj grupi C divizije igraće po tri selekcije, odnosno imaće takmičenje od četiri kola.

Srbija je u drugom šeširu C divizije i za protivnike iz istog ranga ne može da dobije jedino Grčku, Albaniju i Norvešku.

Posle pobeda Pancera protiv San Marina rezultatima 13:0 i 6:0 u kvalifikacijama za PE 2008, čelnici FS Nemačke su procenili da je nerazumno tražiti od njihovih igrača, listom članova najboljih svetskih klubova, da troše noge na utakmice na kojima se oznoje manje nego na treningu. Kritikovali su UEFA za rabljenje igrača i tražili da u budućnosti ne igraju slične utakmice.

Istovremeno su najjači evropski klubovi pojačali pritisak na UEFA i FIFA da smanje broj utakmica reprezentacija, kako bi umanjili opterećenje najboljih igrača. Novčane nadoknade klubovima za odazivanje reprezentativaca nije bio dovoljan ustupak. Klubovi su nastavili da se suprotstavljaju reprezentacijama i potraženo je kompromisno rešenje.

UEFA je formiranjem Lige nacija praktično ukinula prijateljske utakmice. U kalendaru je ostalo prostora za takve mečeve, ali moći će da ih igraju samo – najjače, odnosno najatraktivnije reprezentacije. Selekcije iz dve prve divizije imaće dva slobodna termina, koje će, ako žele, moći da iskoriste za prijateljske utakmice. Kako neće imati drugih slobodnih protivnika, moći će da igraju samo međusobno.

Da bi imala takmičarski značaj, Liga nacija će omogućiti plasman na Prvenstvo Evrope 2020, ali tek posle okončanja kvalifikacija, koje će biti igrane od marta do novembra 2019.

Termini utakmica

6-8. septembar

9-11. septembar

11-13. oktobar

14-16. oktobar

15-17. novembar

18-20. novembar

Završni turnir

5-9. jun 2019.

Baraž za EP

26-31. mart 2020.

Zbog toga će Liga nacija biti praktično „razvojno takmičenje”, odnosno selektori će imati priliku da u utakmicama sa manjim takmičarskim pritiskom šansu daju mlađim igračima, dok će najbolji moći u jesen više da se posvete evro-kupovima i reprezentaciji se vrate na proleće, u kvalifikacijama, kad zbog manjeg broja utakmica u evro-kupovima bude i manje opterećenja.

Zbog takve postavke, Liga nacija biće takmičarski atraktivnija selekcijama iz niže rangiranih divizija. Propozicije takmičenja su ligaške, što znači da će biti prelazaka u viši ili ispadanja u niži rang, pa će i prestiž biti značajan deo motivacije.

Liga nacija je najavljena za dva ciklusa. Biće igrana i 2020, ali UEFA još nije objavila da li će i kako dati prolaz na završni turnir Prvenstva sveta 2022.

Na žrebu u Lozani, reprezentaciju Srbije predstavljaće selektor Mladen Krstajić. Biće to i prvo Krstajićevopojavljivanje u javnosti u ulozi selektora. Na žrebu za Mondijal, ispred prezimena imao je prefiks – vršilac dužnosti.

Uzak prolaz do Prvenstva Evrope 2020.

Liga nacija biće igrana u četiri divizije.

Pobednici divizija igraće i junu 2019. po još tri utakmice. Takmičenje će nastaviti na završnom turniru grupe. Polufinalne utakmice daće učesnike finala i borbu za treće mesto.

Pobednici grupa B, C i D divizije preći će u viši rang. Poslednji u grupama A, B i C divizije ispašće u slabiju grupu.

Kvalifikacije za PE 2020. daće 20 timova koji će nastaviti takmičenje.

Poslednja četiri mesta zauzeće po jedan tim iz grupa Lige nacija.

Svaka divizija igraće završni turnir na kome će učestvovati pobednici grupa. Ako se pobednik grupe plasirao na PE kroz kvalifikacije, njegovo mesto na završnom turniru zauzeće sledeći najbolji tim u grupi.

žurnal

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »