Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop
BELI ORAO SRBIJA 04/02/2018

Pazite, traži me Betis i nudi dva miliona evra, a imam ponudu i od Reala 200.000. Svaka čast Betisu, ali Real je Real. Sreća nije na prodaju – kaže naš fudbalski as.

Prvo mesto u grupi i direktan plasman na Svetsko prvenstvo nisu očekivali na najveći optimisti na početku kvalifikacija. Posle krahova u prethodna tri ciklusa, konačno smo deo „velikog cirkusa”. „Orlovi” visoko lete:

– Plašim se visine – otkriva Tadić za Blicsport jedan od retkih strahova u svom životu – Na terasu izlazim samo ako je ograđena. Nije mi prijatno da pogledam sa prozora svog stana u Sautemptonu. S određene distance nema problema, ali pogubim se ako gledam dole. Bolje u daljinu nego u dubinu. Panorama je fenomenalna. Sautempton je predivna luka sa najprijatnijom klimom u celoj Engleskoj.

Sve je to lepo, ali vremenom dođe do zasićenja. Možda je kucnuo čas da okrene novo poglavlje u karijeri:

– Voleo bih da zaigram u nekom od najvećih klubova na svetu. Uživam u Sautemptonu, ali je liga veoma naporna. Jedna sezona u Engleskoj je kao pet u nekoj drugoj zemlji. Naročito nama iz veznog reda. Mi smo nezaštićena vrsta. Tuku nas i biju do iznemoglosti. Ako nisi brz, jak i tehnički potkovan, teško tebi.

U duelu protiv beskrupuloznih defanzivaca ne pomažu ni strogi sudijski kriterijumi:

– Engleske sudije nisu na nivou Premijer lige. Protiv Stouka sam hteo da poludim od besa. Onaj udario Longa u grudi, on svira faul za njih?! Pitam ga: „Čoveče, da li je moguće da si video kontrafaul?“ On se vadi na pomoćnog i još mi kaže da ne može da ispravi svoju odluku. Ja ne verujem šta čujem. „Kako bre ne možeš, pa ti si glavni!“ Ne, nisu dorasli zadatku u tako ozbiljnoj ligi.

Čudno je videti Tadića u novom elementu. NJega, koji nije izgubio nerve ni onako krvav posle nokauta u Kardifu:

– Bio sam besan i na Tejlora, ali i dovoljno priseban da razmislim o mogućim posledicama. Šta je trebalo, da ga udarim pesnicom, dobijem crveni karton i ostavim drugove na cedilu. Osvetio sam mu se na svoj način. Nastavio sam utakmicu, uzeli smo bod, sada pakujemo kofere za Rusiju, a on će Svetsko prvenstvo pratiti preko TV ekrana. To je moja osveta.

Osvetoljubivi virtuoz iz Bačke Topole. Trese mreže, pakuje šanse i mašta o novim podvizima. Ne samo na sportskom planu:

– Najslađi snovi su mi vezani za proširenje porodice. Trenutno smo na dvoje (sin i ćerka), planiramo bar još toliko. Dok se igram sa decom, setim se šta sam radio u detinjstvu i sada shvatam značenje maminih reči „videćeš ti kada postaneš roditelj“. Bio sam baš nestašno dete. Jednom smo kroz otvoreni prozor uskočili u kabinet direktora škole i bolje da vam ne pričam šta smo tamo radili. Bilo bi me sramota.

Šta je sreća nego toplina porodičnog doma. Važnija od huka sa tribina, ugovora, miliona, kamiona…

– Sreća nije na prodaju. U Vojvodini sam sa neuporedivo manje novca uživao u raznim sitnicama. Ne opterećujem se materijalnim stvarima. Pazite, traži me Betis i nudi dva miliona, a imam ponudu Reala od 200.000. Svaka čast, Betisu, ali Real je Real. Mada, može da se posmatra iz još jednog ugla. Količinom novca koji ti nude klubovi pokazuju koliko te zaista žele.

To znači da će Kinezi eksplodirati od želje…

– Tačno je da sam imao basnoslovnu ponudu iz Kine, ali nisam se nijednog trenutka dvoumio. Jasno sam postavio ciljeve u karijeri, a oni isključivo podrazumevaju vrhunski fudbal. Volim da putujem, privlači me Južna Amerika koju nisam dovoljno istražio. Azija me u tom smislu ne zanima.

Koga zanima Daleki istok, kad ima mnogo bližih destinacija. Recimo, London. Grad u kome će Srbija u martu odmeriti snage sa Nigerijom diči se titulom svetske modne prestonice i kao takav ima specifičan značaj u životu Dušana Tadića:

– Bolje se osećam kada sam skockan i doteran. Nije važno da li sam krenuo na trening, u grad ili do prodavnice. Obožavam sakoe u kombinaciji sa košuljama i džemperima i trudim se da ne mešam više od tri boje na sebi. Nisam nikada pazario u sekond hend šopu, ali nemam problem da uđem u neki jeftiniji butik. Desi mi se da tu nađem gomilu garderobe koju posle kombinujem sa skupljim stvarima. Kažu da imam stila. I prosto je neverovatno da me nikada ne pitaju za onaj skuplji komad na meni. Uvek se uhvate za taj jeftiniji – ističe Tadić.

Srbija se uželela Mundijala. Nema nas od Afrike. Vreme je. Jesmo visoko i zaista se vrti u glavi. Ne mari. Strahovi se sazrevanjem spontano prevazilaze. „Orlovi“ su zreli za velika dela. I Tadić za pogled sa velikih visina.

Udahni duboko do daske

Ne puši, ne pije i ne kocka se: „Samo uživam u životu. Ako je to porok, molim lepo.“ Ne voli slatkiše i ponekad nazdravi čašom crnog vina ili kriglom piva: „Prihvatam i koju čašu više ako uđemo u osminu finala SP. Tada bi se svlačionica tresla od hitova sa srpske estrade:

– Muka mi je od onog repa koji puštaju saigrači iz Sautemptona. Probiše mi glavu. Meni kada je do muzike, stavim lepo slušalice i ne dosađujem drugima. Kada se desi da me baš izvedu iz takta, ja im odvrnem Nina i dve svoje omiljene pesme: „Udahni duboko“ i „Donesi divlje mirise“. Samo da mi zablistamo u Rusiji, pevaću šta god bude na repertoaru.

blic.rs

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »