Селектор Крстајић објаснио позиве Басти и Савићу, предочио захтеве на контролним утакмицама са Мароком и Нигеријом и најавио офанзивну Србију на Мундијалу

Први пут пред очима јавности у улози селектора, а без одреднице „вршилац дужности“. Насмејан Младен Крстајић. Одавао је утисак задовољног човека приликом званичне промоције у главнокомандујућег државног тима, у који је убацио два нова фудбалера.

На списак за контролне утакмице са Мароком у Торину (23. март) и Нигеријом у Лондону (27. март) ставио је 24 имена, међу њима су штопер Црвене звезде, дебитант Вујадин Савић и десни спољни Лација Душан Баста, повратник после скоро три године одуства.
„Басту ценим и као човека и као играча, има искуство играња у Серији А. Осим тога,  у нашој репрезентацији имамо само Рукавину по десној страни. Ово је прилика да испитамо Басту на том делу терена, ако се деси нешто непредвиђено и останемо без Антонија. Што се тиче Савића, заслужио је позив, јер Звезда игра добро у последњих годину дана, а он је један од лидера екипе. Нисам се либио да га позовем, да осети драж и чар репрезентације“, образложио је Младен Крстајић.

С обзиром да је мартовски циклус једина прилика за окупљање репрезентативаца и да ће наредно окупљање бити по окончању сезоне у склопу припрема за Мундијал, логично је запитати се ко ће путовати у Русију.
„Ово је списак за ове две утакмице, играчи који нису позвани у овом моменту не значи да неће бити позвани у мају. Врата су свима отворена. А и не значи да су ови који су овде сад бити овде и у мају, кад почну припреме за Светско првенство. Ово је тренутни списак, играчи ће да буду ту за ове две утакмице. Сви су здрави, само је питање ко игра, а ко не. То се односи на све, а не оне који су на списку“.

Предочио је Крстајић и шта ће бити захтеви на два сусрета са афричким селекцијама, иако – како не приметити – тимови са Црног континента нису наши ривали у мундијалској групи.
„Циљ је да неке ствари које радимо из стручног штаба пренесмо на терен и испорабмо систем игре и играче у том систему. Неће бити стандардне поставе, него ћемо пробати да установимо систем“.

Уз захвалност челницима ФСС што су му поверили да „води најбоље што Србија има“, осврнуо се и на очекивања у Русији
„Екипа која је изнела терет квалификација је заједно пет, шест година. Није се такмичила на великим турнирима, била је омаловажавана у српској јавности. Иста та екипа се пласирала као прва у групи са Аустријом и Ирском и сад, као, морамо у полуфинале, финале. Ваља бити реалан: Бразил је први фаворит у групи и на првенству. Швајцарска је осма на ФИФА ранг-листи, Костарика 25, а ми 35. Далеко од тога да тражимо алиби, урадићемо све да што боље одиграмо и прођемо. Требало би ићи мирно, корак по корак правити причу и радити што боље да бисмо направили што бољи резултат на Светском првенству.“.

На крају још једно логично питање: шта ће садашњи селектор мењати у захтевима игре у односу на претходника, Славољуба Муслина.
„Оно што је било добро неће се мењати. Оно што може да – мењаће се. Човек сам који воли мало да ризикује, тако сам радио и у каријери. Сигурно ћемо пробати да играмо добар и офанзиван фудбал, али да буде дисциплина у игри и другарство“, подвукао је Младен Крстајић.

mozzartsport.com

Крстајић: Никоме Са Списка Не Гарантујем Пут У Русију

Селектор фудбалске репрезентације Србије Младен Крстајић рекао је да ниједном од 24 играча који се налазе на списку за пријатељске утакмице против Марока и Нигерије не гарантује да ће сигурно путовати на Светско првенство

Овај списак не открива да они који нису позвани неће бити на припремама у мају пред првенство и обрнуто, не гарантује да ће они који су на њему бити сигурни путници у Русију. Пратим форму играча до јуна и вероватно ће бити промена. Сви су ту, али биће промена. Без обзира на имена играча, сви крећу од нуле – изјавио је Крстајић на конференцији за медије у просторијама Фудбалског савеза Србије на Теразијама.

Крстајић је образложио повратак Душана Басте после три године и дебитанстки позив Вујадину Савићу.

– Басту познајем као човека и играча и ценим његове квалитете као дугогодишњег интернационалца. Са друге стране, имамо само Рукавину на десној страни и био би превелики ризик да се ослонимо једино на њега. Савић је један од лидера Звезда и нисам се либио да му укажем шансу јер игра у тиму који показује добро последњих годину дана.

Селектор је рекао да је циљ пријатељских утакмица да провери неке играче који нису играли заједно у претходном периоду и да ће то, према његовим речима довести до малих промена у саставу.

– Циљ је да покушамо да испробамо систем игре уз комбиновани састав како бисмо уиграли неке играче који до сада нису много играли заједно. Играчи су схватили тежину Светског првенства и кроз утакмице у клубу траже своје место у тиму.

Према његовим речима екипа ће у Русији дати све од себе, али да свакако не би требало очекивати пласман у финале.

– Ова екипа је заједно пет година и била је омаловажавана, а сада смо дошли у ситуацију да морамо да идемо у финале из групе у којој играју квалитетне репрезентације. Даћемо све од себе, али из мирне ситуације одемо у Русију – рекао је Крстајић.

Репрезентација Србије ће прву од две пријатељске утакмице против Марока у Торину 23. марта, док ће четири дана касније у Лондону играти против Нигерије.

журнал

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »