Ово је само прилог теоријама да репрезентативни фудбал треба укинути или свести на најмању могућу меру. Одлука у Москви 13. јуна.

Ваљда није довољно лоше што се од наредног Мундијала 2022. прави циркус који би требало да буде одржан зими, уместо лета, сада УЕФА размишља да га прошири на 48 екипа.

Притисак из Јужне Америке је јак, Катар се противи, али би могли да буду суочени са одузимањем првенства. Од 2026. ће шампионат ићи са 48 репрезентација, али 13. јуна у Москви на генералном заседању би ФИФА могла да помери одлуку четири године раније, да већ следеће светско првенство буде са 48 екипа.

То би значило више мечева, Катар тврди да нема капацитета за тако нешто, а ФИФА покушава да укључи Емирате, Кувајт и Сауди Арабију као домаћине за те “екстра” утакмице.

Но, имајући у виду геополитичку ситуацију у региону, тако нешто ће бити тешко оствариво, треба их натерати да седну за исти сто.

Подсетимо, ако буде 48 екипа, Европа ће дати трећину, 16 тимова, што значи да би по два првопласирана сигурно ишли даље.

Највише би профитирали Африканци који би имали девет тимова уместо садашњих пет, али би и Азија имала осам, сада су на четири и пети игра бараж.

Конкакаф би добио шест тимова, уместо три и једног који игра бараж, у пракси то би значило да рецимо САД, Мексико, Костарика, Хондурас, Јамајка, Панама, Тринидад и Тобаго, можда и Канада, имају место, Океанија би добила једно, уместо баража, другим речима Нови Зеланд би био сигурни учесник осим неког чуда. Јужна Америка би имала сигурних шест места, више од половине чланица би учествовало, а још два тима би добила место у плеј офу.

Како би се играо плеј оф. Свака конфедерација осим УЕФА би дала још по једног представника, то је пет тимова (на основу ранкинга), плус шести би био из конфедерације из које је домаћин. То значи да би у баражу од тих шест тимова два била из Азије, за наредни Мундијал, да би шансу могли да добију тимови попут Фиџија, Самое, Тахитија из Океаније, као и да би и седми тим из Јужне Америке можда био фаворит да после баража оде даље.

Како год окренете циркус, а могли бисмо да га гледамо већ од наредног Мундијала.

Није потребно ни напоменути да се УЕФА, као и њени клубови, жестоко противе овоме, али да би европска кућа фудбала могла да буде надгласана у Москви у јуну.

sportske.net

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »