Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Имаће о чему да мисли и размишља Младен Крстајић, окружен шумовитим пределима мирног Светлогорска. Генерална проба против другог тима Боливије, без Луке Миливојевић у стартној постави, вероватно је помножила све досадашње ризичне подухвате нашег селектора…

Можете да га волите романтично, као својевремено Роберт Просинечки који је као тренер Црвене звезде окренуо туру када је чуо да је везиста Рада ставио параф на уговор с црвено-белима. Можете да га поштујете врло реалистично, као Саша Јанковић, који је у Луки Миливојевићу увек видео прототип савременог везног. Можете да га уопште не волите, али морате да признате да је рођени Крагујевчанин из Кристал Паласа један од играча са највећим утицајем на игру репрезентације Србије.

Имаће о чему да размишља селектор Орлова Младен Крстајић, окружен шумовитим пределима мирног Светлогорска. Генерална проба против другог тима Боливије, без Луке Миливојевића у стартној постави, вероватно је помножила све досадашње ризичне подухвате некадашњег штопера Партизана. Почев од оног да се лати незахвалног посла и Орлове поведе у Русију на мегдан Костарики, Швајцарској и Бразилу. Можда је то све била варка за скаутинг ловце из редова Костарике који су видели Србију у новом систему и без Луке, али…

Добро, може Крстајић да се вади оном чувеном тезом да најбољи фудбалер Кристал Паласа представља жртву система и да се само у његовом одсуству могу збирно искористити моћи фудбалског десетобојца какав је Сергеј Милинковић Савић, те технички најписменијег играча у табору Орлова – Адема Љајића. Али ако изостави Луку Миливојевића с премијере у Самари, Младен Крстајић не би смео да помисли на такав изговор. Посебно ако резултат не буде прави.

Ево и зашто…

Када је Црвена звезда играла у сиромашној верзији тики-таке – Лука Миливојевић се уклопио. Када га је у Кристал Паласу сачекао архаични поглед на фудбал – Лука Миливојевић се савршено уклопио. И не само да се уклопио, него је постао капитен тог старог лондонског клуба и уз све то први српски играч од Саве Милошевића који је у Премијершипу постигао десет и више голова. То су мање-више егзактни подаци и бројке. Опипљиви и видљиви.

Оно што на први поглед није видљиво јесте чињеница да је Лука Миливојевић у оваквом саставу Орлова, лишеном тркачких способности Љубомира Фејсе и Немање Гудеља, можда фудбалер који и нема алтернативу (тако је у ери Радомира Антића себе описивао Милан Лане Јовановић). И све то поред сјајне светске репутације Немање Матића. Уосталом, сетите се Марока и Торина у марту месецу. Тада је први пут у улози селектора Младен Крстајић експериментисао, играо без Луке Миливојевића у стартној постави и направио везни ред мекши од желатина. Нити смо били опасни, нити је Митровић могао да добије ваљан пас, нити смо били агресивни, па су нас момци са севера Африке осрамотили држањем лопте. Као да су Бразилци.

Ту се видео велики утицај Луке Миливојевића, његова улога стабилизатора који чини све да Немања Матић изгледа боље. А и Матић помаже Миливојевићу да одради све тактичке задатке.

Несумњиво да је Лука Миливојевић тренутно највећа селекторска мука (можда и слатка). Зна Крстајић сигурно што би му искусни везиста донео, али исто тако можда шетајући линијом мањег отпора жели да састави екипу која ће добити аконтациону подршку јавности. Ту ће бити и Сергеј и Љајић, и Филип Костић ће бити испоштован због учинка у квалификацијама… Само Младен Крстајић, као предводник овог тима, мора увек да гребе испод површине. И да зна какве је играче и с каквом прошлошћу добио у наслеђе. Мора да зна и да је Лука Миливојевић, момак који готово да није одиграо слабу утакмицу за Орлове, имао много неправди у каријери, чак до те мере да му је Гаридо узимао статус у Црвеној звезди. А знамо како се тај подухват завршио.

Сада у овој екипи нема играча сличних карактеристика (бар док потпуно не сазри Марко Грујић), а Лука Миливојевић и даље мора да брине за статус. Крстајић се пита и одлучује, али и без његове коначне одлуке мора да се зна да се Србија моли за Луку Миливојевића. Јер је у овом тиму играч без алтернативе.

Боже правде, чувај Луку.

моцарт спорт

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »