Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Убедљивих 4:1 у Бриселу

Чим су на Светском првенсту – добри су. Али највећа грешка који би фудбалери српске репрезентације могли да направе пред старт Мундијала у Русији јесте да прецене Костарику. Енглеска (2:0), а посебно Белгија вечерас, показале су нам да изабраници Оскара Рамиреза не да нису баук, него да не могу ни да приђу најбољим европским селекцијама. Истина, нисмо ни ми на том нивоу, али страха не би смело да буде. Генерална проба Костариканаца у Бриселу оголила је све проблеме у њиховој игри. На крају, рутинских 4:1 за Црвене ђаволе. Чини се да су могли и до убедљивијег тријумфа, само да су хтели.

Истина, не бисмо смели ни да се превише залетимо са бомбастичним изјавама, јер Белгијанци имају и индивидуални квалитет који ми једноставно немамо. Немају ни Костариканци. А нису имали ни решења за свеприсутног Едена Азара, свевидећег Кевина Де Брујнеа, па ни за брзоногог Дриста Мертенса или Тому Менијеа, још мање за сирову снагу Ромелуа Лукакуа.

Јесте Брајан Руиз после једне дефанзивне грешке Јана Вертонгена довео Костариканце у вођство од 1:0, али чак ни тај гол није променио субјективни осећај да се само чекао тренутак када ће моћ Белгије доћи до изражаја.

Тај погодак Руиза је само натерао Белгијанце да се нешто раније уозбиљне и заиграју како знају. А знају много. И раде то брзо. И разноврсно. Уз доста пасова којима су често збуњивали противничку одбрану која би требало да је јача страна Костарике.

Кружили су мало Белгијанци, онда приметили где је слабост и нагазили на ману. Сваки од четири гола постигли су са петерца. Пошто су претходно добро измешали дефанзивце гостујућег тима.

Дрис Мертенс, па два пута Лукаку, који је фантастичну партију заокружио и асистенцијом за Мишија Батшуајија. Ништа се ту није питала Костарика.

У теорији просто, али питање је колико и изводљиво у пракси кад је Србија у питању. Белгијанци ипак имају мајсторе каквима могу да се подиче само најјаче фудбалске земље на планети. Није да Младен Крстајић нема добре техничаре на располагању, али у Бриселу је било тренутака – баш много их је било – када су Белгијанци малтене камповали у противничком казненом простору. Повремено се стицао утисак да Костариканци не би могли да им узму лопту ни под претњом пиштољем.

Толико добри већ нисмо. Дај Боже да грешимо и да нас Орлови у недељу демантују. Све би после тога било много лакше.

БЕЛГИЈА – КОСТАРИКА 4:1 (2:1)
/Мертенс 31, Лукаку 42, 50, Батшуаји 64 – Руиз 24/

Белгија (3-4-3): Куртоа – Алдервајрелд, Бојата (од 66’ Дендонкер), Вертонген – Меније (од 46’ Шадли), Де Брујне (од 71’ Тилеманс), Витсел, Караско – Мертенс (од 52’ Батшуаји), Азар (од 70’ Дембеле), Лукаку;
Костарика (5-4-1): Навас – Гамбоа (од 66’ Смит), Замора, Гонзалез, Дуарте, Овиједо (од 46’ Салво) – Руиз (од 66’ Руиз), Борхес (од 76’ Азофеифа), Техеда, Болањос (од 62’ Гузман) – Урења (од 46’ Венегас).

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »