Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Или само блеф на почетку данашњег тренинга…

Имају обичај фудбалски стручњаци, посебно у тренуцима када су укључене камере, да на неком од тренинга пред важну утакмицу блефирају, или намерно сакрију карте. Могу дешавања са почетка данашњег тренинга Орлова да се гледају кроз ту призму, али могу и другачије. Да је пред селектором српског националног тима, четири дана пре старта на Мундијалу, велика дилема. Тачније, да ће бирати између Сергеја Милинковића Савића и Адама Љајића као једног од тројице офанзивних чланова нашег маневра.

Опет се ограђујемо реченицом да до недеље има много времена, али… На почетку данашњег тренинга једну четворку, која је вежбала основне елементе фудбалске игре, чинили су Бранислав Ивановић, Никола Миленковић, Душко Тошић и Александар Коларов. Јасно је да је у питању састав наше одбране, познат још од припрема у Аустрији. Тада је некадашњи штопер Партизана Никола Миленковић искористио шансу, показао да је дефанзивац садашњости и будућности. Био је на завидном нивоу у дуелима са Чилеом и Боливијом и капарисао место стартера, испред Вељковића и Спајића.

Поменута четворка носила је наранџасте маркере, баш као и четворка из средњег реда. Дакле, Тадић, Матић, Филип Костић и Лука Миливојевић. Уз претпоставку да ће се Александар Митровић опоравити до недеље (а сви су изгледи да хоће, јер је радио на данашњем тренингу), јасно је да се тражи још један стартер.

А то значи да ће Младен Крстајић морати да бира између Адема Љајића и Сергеја Милинковић Савића, пошто је очигледно намирисао да је присуство Луке Миливојевића овом тиму Орлова просто неоходно. О томе сте претходних дана могли да читате на порталу МОЗЗАРТ Спорт.

Без икакве сумње – ако буде бирао између Сергеја и Љајића – биће то најтежа одлука у тек започетој тренерској каријери некадашњег штопера Шалкеа и Вердера.

Постоји одређено мишљење да суперстар Лација, најскупљи српски играч, не може да делује у тандему са Љајићем. Односно да се гуше. Можда је то лаичко размишљање, али сетите се да је СМС остао без јаког утицаја на игру Орлова и против врло скромних Боливијаца. Тада је деловао нешто повученије у тандему са Матићем.

Може много тога да се напише шта у тој варијанти, када би се Лука Миливојевић нашао на терену, селектор Србије губи или добија са Сергејем или Љајићем. Обојица су технички супериорни, СМС је физички јачи, али и неискуснији… Међутим, очигледно је да ће Крстајић у том случају морати да буде више психолог, а мање фудбалски стручњак. Да на кантару сопственог осећаја измери чија сујета и его би били подложнији експлозији када чују наредбу да ће морати да седну на клупу.

Они који су годинама уз разне селекције Србије знају да кажу како је Адем Љајић у раним данима каријере знао једним потезом да сруши хармонију у свлачионици. Исти сада тврде да се креативни везиста променио и да је схватио да треба да буде један од предводника А селекције, али… Креативци као он имају изражен понос. Са друге стране СМС после бројних натписа у медијима и блиставих неколико сезона сигурно мисли да је за њега само небо граница. Има и право. Тренутно је играч са највећим рејтингом и ценом у табору Орлова. Делује прилично симпатично у овим првим руским данима. Озбиљан је, али и насмејан, посебно када је у друштву Немање Радоњића. Ослушнуо је глас о томе како Србија од њега много очекује. Можда и превише…

Оно што треба и СМС и Љајић да знају ако буду принуђени да седе на клупи јесте да Мундијал није спринт на сто метара, већ маратон. Тамо после Костарике чека нас Швајцарска. Па после и Бразил. Вероватно ће бити простора за све…

моцарт спорт

Use Facebook to Comment on this Post

1 thought on “Крстајићева дилема – СМС или Љајић?

  1. “Dilema”. Ja ne znam sta je tu dilema? Sasvim je jasno da jedan kostic nije zasluzio da igra u prvoj postavi. Ljajic i milinkovic-savic su duplo bolji fudbaleri. Ja stvarno ne shvatam zasto ga ljudi toliko hvale, a ovi u reprezentaciji ga guraju ko da nemamo izbora na toj poziciji. Pitam se zasto? Jedina njegova jacina je brzina i tu se prica zavrsava. Nema sut, nema dribling, cesto u prazno ubacuje loptu. Dakle ponavljam, koja dilema? Sasvim je jasno – ljajic umjesto kostica na lijevu stranu a milinkovic-savic u sredinu. S kosticem sa strane nam nema spasa.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »