Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Писали смо у уторак о томе шта значи добар пласман у Лиги нација. Након што је комплетиран септембарски “прозор” можемо да видимо какав би био положај Србије на жребу квалификација за Европско првенство.

У уторак је комплетиран септембарски “прозор” у Лиги нација чиме је већ одиграна трећина такмичења по групама.

Још један октобарски и један новембарски “прозор” и знаћемо како ће европске репрезентације бити подељене по шеширима пред децембарски жреб квалификација за Европско првенство.

Писали смо у уторак, пласман у Лиги нација одређује у ком шеширу ће завршити репрезентација и постоји јасан образан по ком се националне селекције рангирају.

Први шешир чиниће репрезентације из Лиге А, а само две најлошије пласиране завршиће у другом шеширу. На основу остварених резултата после септембарских утакмица у другом шеширу би завршили Хрватска и Исланд.

Шаблон иде даље али га сада нећемо набрајати. Довољно је рећи да је Србија тренутно најбоља другопласирана селекција у Лиги Ц и као таква би заједно са Норвешком завршила у трећем шеширу.

Подсећамо, ради се о шеширима из којих ће бити жребан састав група за европске квалификације. Пред вама је састав тих шешира на основу учинка репрезентација у Лиги нација након септембарских мечева.

ПРВИ ШЕШИР:
Француска
Швајцарска
Португал
Шпанија
Немачка
Белгија
Пољска
Енглеска
Италија
Холандија

ДРУГИ ШЕШИР:
Хрватска
Исланд
Украјина
Русија
Босна и Херцеговина
Данска
Чешка
Турска
Северна Ирска
Велс

ТРЕЋИ ШЕШИР:
Словачка
Шведска
Аустрија
Република Ирска
Шкотска
Финска
Бугарска
Црна Гора
Србија
Норвешка

ЧЕТВРТИ ШЕШИР:
Мађарска
Албанија
Израел
Грчка
Кипар
Румунија
Естонија
Словенија
Литванија
Луксембург

ПЕТИ ШЕШИР:
БЈР Македонија
Грузија
Косово*
Андора
Белорусија
Фарска Острва
Јерменија
Лихтенштајн
Азербејџан
Летонија

ШЕСТИ ШЕШИР:
Молдавија
Казахстан
Сан Марино
Малта
Гибралтар

Србија не би могла да заврши у истој групи са селекцијама из трећег шешира, а рецимо и то да ћемо у европским квалификацијама имати шест група по пет и исто толико са шест селекција.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Орлови” да ли знате уопште колико је важна Лига Нација?

Квалификације за Европско првенство су већ почеле, само то неко треба да објасни стручном штабу и репрезентативцима Србије.

Љубитељи репрезентативног фудбала имали су претходних дана прилике да се упознају са новоформираним такмичењем УЕФА, али се стиче утисак да многима и даље није јасно како функционише Лига нација и колико је њен значај.

Писали смо крајем претходне недеље какав је систем такмичења и шта доноси добар резултат, али до сада није било говора о томе како ће Лига нација утицати на оно што следи.

Репрезентативцима Србије, а посебно стручном штабу који кроз Лигу нација жели да уиграва тим, неко би требало хитно да објасни због чега ново такмичење има огроман значај и због чега “Орлови” немају право на неуспех.

Оно што многи нису знали пре него што је Лига нација стартовала јесте да ће пласман репрезентација у овом такмичењу одређивати састав шешира на жребу за квалификације за Европско првенство.

Такмичење у Лиги нација биће окончано до краја новембра, а већ 2. децембра биће обављен жреб за класичне квалификације за Европско првенство које ће бити одржано 2020. године.

Од кључног је значаја да Србија заузме прво место у четвртој групи Лиге Ц јер ће јој само у том случају бити гарантовано место у трећем шеширу пред жреб за квалификације за ЕУРО 2020. године!

Као што можете да видите у прилогу, четири првопласиране селекције из група у Лиги Ц могу да рачунају на место у трећем шеширу, док ће две другопласиране завршити у четвртом и то је ризик који Србија себи не сме да дозволи.

Није тешко закључити које ће репрезентације завршити у првом и другом шеширу ако погледате састав Лига у Лиги нација и шаблон по којем ће бити попуњавани шешири. Већ сада знамо да ће нам потенцијални ривали у квалификацијама за Европско првенство бити готово све селекције из Лиге А и Лиге Б Лиге нација, а не треба коментарисати колико би било лоше уколико би Србија завршила иза Црне Горе и Румуније.

Да подвучемо црту, Србија освајањем првог места у четвртој групи Лиге Ц обезбеђује себи место у трећем шеширу пред жреб за квалификације за Европско првенство, али и шансу да се у случају неуспеха у класичним квалификацијама домогне континенталне смотре кроз плеј-оф захваљујући Лиги нација.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »