Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop
BELI ORAO SRBIJA 25/03/2019

Orlovi nose sjajan rezultat za Beograd – 1:1

Srbija igra jako ozbiljan fudbal! I da smo pobedili (a mogli smo), i da smo izgubili (a mogli smo) – konstatacija bi bila ista. Sve je pucalo od tempa, šansi, dobrih poteza, individulane kreacije Dušana Tadića na travi La Luža. Spektakularan meč na stadionu Benfike, završen remijem (1:1) očvrsnuo nas je u ubeđenju da imamo najtalentovaniji tim u 21. veku. I da nam samo malo nedostaje da se otrgnemo iz kandži proseka gde godinama bauljamo. I da prosto moramo da budemo na smotri najboljih evropskih selekcija.

Portugal nas je u dobrom delu meča nadigrao, duša nam je bila u nosu, ali nas je sreća pratila u ludom finišu i igri “tet a tet”. Poljska sudijska trojka nas je pomilovala po glavi posle igranja rukom Rukavine, ali sve ono što tražimo od Orlova videli smo večeras na terenu evropskog prvaka. Želja, volja, taktika da se iz brze tranzicije ugrozi sjajan rival. Videli smo i magičnog Dušana Tadića, čiji je svaki potez odisao odvažnošću i majstorstvom. Izgubili smo dva boda, ali smo mnogo dobili na samopouzdanju…

Jer, ovako nismo izgledali još od selektorske ere Slavoljuba Muslina. Baš sluti na dobro jer je Dmitrović ponovo bio hobotnica, Maksimović pretrčao kilometre, klizao, špartao i odigrao taktički pefektno, a Lazović se na poverenju zahvalio pretrčanim kilometrima. Nisu posustali ni bekovi. Dobro, da se ne lažemo, bilo je i manjkavosti. Portugalija nam se nudila jer je išla pravom grlom u jagode. Ostavljala nam je mnogo prostora, koji smo jeftino proćerdali.

Selektor Srbije Mladen Krstajić odustao je od prvobitne ideje i postave sa dvojicom klasičnih napadača, Mitrovićem i Jovićem, ali je izabrao da na tehničku superiornost Portugala odgovori lakonogom formacijom. Ideja da Ljajić, Lazović, Gaćinović i Tadić dejstvuju iza napadača Fulama, navukala je fudbalski anđeoski veo iznad glave superstara Ajaksa. Ponovo je Dušan Tadić asistencijama iz drugog sveta razoružavao čitav fudbalski svet. Bio je gazda igre i u trenucima kada je Kristijano Ronaldo jurišao na našu nepostavljenu odbranu.

Upravo na taj način stigli smo do iznenađujućeg vodećeg gola. Bio je to klasičan ujed kobre u režiji srpske fudbalske reprezentacije. Naravno, Tadić je loptom sa nestvrnim osećajem prebacio kompletnu odbranu rivala, i ostavio Mijatu Gaćinoviću prazan prostor. Iznudio je igrač Ajntrahta iz Frankfurta kontakt sa Patrisijom – za Marčinjaka nije bilo dileme. Penal koji je Dušan Tadić pretvorio u gol.

Plesao je selektor naše selekcije na tankoj žici između hrabrosti i samoubistva. Videli smo od prvog minuta da ćemo imati silnih problema u sredini terena, pošto je Nemanja Maksimović kao jedini zadnji vezni bio okružen čoporom tehnički savršenih asova Portugala. Borili smo se i za kiseonik, i za loptu, ali nas je spašavao ponovo Marko Dmitrović. Bio je u identičnom modu iz Nemačke i odbranjenim zicerima držao nas u vođstvu.

Skoro idličnu sliku sa trave Luža pokvarila je povreda Mijata Gaćinovića. Dobri momak iz Hercegovine obnovio je povredu zadobijenu u susretu sa Ajntrahtom i morao van terena. Ali Krstajić je nastavio da insistira na lakim nogama. Iako je Nemanja Maksimović grozničavao čekao pomoć Lukića i Sergeja Milinkovića Savića u igru je ušao Nemanja Radonjić.

Bilo je prostora na polovini Portugala, posebno što je Dušan Tadić klasnim dodavanjima i driblinzima prosto frustirao Pepea i kompletan stadion Benfike. Odgovor na drugoj strani imao je Bernardo Silva. Ljuljao je našu odbranu, stepovao i sitnim koracima pravio višak. Sve njegove udare smo preživeli, nada Portugala počela je da umire onog trenutka kada je izašao Kristijano Ronaldo. Međutim, evropski šampion je u tim trencima pokazao da nije samo satkan od klase Kristijana Ronalda. Kada smo već bili na zelenoj grani, proradio je zadnji vezni Danilo. Uzeo je loptu na svojoj polovini, Ljajić mu je lošim postavljenjem otvorio prostor i dao mu šansu da bobom sa 30 metara probuši mrežu Dmitrovića. Ništa tu nije mogao naš čuvar mreže. Lopta se kao đule odbila od prečke u nebranjenu mrežu.

Nećkao se u drugom poluvremenu jezičak na vagi na koju će stranu. Jeftino je je Ljajić promašio izglednu priliku u 56. minutu, Portugalci su nas stavljali na iskušenja. Drhtali smo kao prut, i kada je lopta skakutala po našoj gol liniji. Sve smo izdražali. Uz pomoć sreće i Marka Dmitrovića.

PORTUGALIJA – SRBIJA 1:1 (1:1)

/Danilo 41 – Tadić 7p/

Stadion: Luž

Kapacitet: 64.591

Sudija: Šimon Marćinjak (Poljska)

Srbija (4-1-4-1): Dmitrović – Rukavina, Milenković, Spajić, Mladenović – Maksimović – Lazović (od 69. Živković), Gaćinović (od 21. Radonjić), Tadić, Ljajić (od 87. Milinković-Savić) – Mitrović

Portugalija (4-3-3): Patrisio – Kanselo, Pepe, Dijas, Gerero – Karvaljo, Danilo, Bernardo Silva – Ronaldo (od 30. Pici), Souza (od 58. Andre Silva), Rafa Silva (od 84. Guedeš).

GRUPA B:

Luksemburg – Ukrajina 1:2 (1:1)
/Turpel 34 – Cigankov 40, Rodriges 93pen/

Portugalija – Srbija 1:1 (1:1)
/Pereira 42 – Tadić 7pen/

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »