Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop
BELI ORAO SRBIJA 10/06/2019

Premijerna sezona Lige nacija deo je kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2020. Sledeća će biti deo kvalifikacionog ciklusa Evropske zone kvalifikacija za Prvenstvo sveta 2022. u Kataru

UEFA je potvrdila da će koristiti Ligu nacija kao deo kvalifikacija za sledeći Mondijal, ali još nije objavila kako će izgledati put do završnog turnira. Problem je sužen prolaz, odnosno manji broj učesnika u odnosnu na Prvenstvo Evrope 2020.

Na sledećem kontinentalnom šampionatu učestvovaće 24 reprezentacije. Kroz kvalifikacije će proći 20 timova, a Liga nacija će dati četiri učesnika, po jednog iz svake divizije.

Na Prvenstvu Evrope 2022. učestvovaće skoro dvostruko manje selekcija, tačnije 13. To zahteva i drugačiji sistem kvalifikacija.

Prethodnih godina UEFA je formirala kvalifikacije tako da su na završni turnir svetskog prvenstva odlazili pobednici deset grupa, a drugoplasirani su učestvovali u baražu za preostale vize.

Kvalifikacije za Katar verovatno će još više suziti prolaz kako bi određeni deo mesta dobila i Liga nacija.

– Jedna od radnih verzija uključuje da pobednici divizija Lige nacija igraju baraž sa drugoplasiranim selekcijama iz grupa – otkrio je Đorđo Maketi, direktor takmičenja UEFA:

– Liga nacija je veoma važna. Svi učesnici imaju cilj i motiv za učestvovanje i do kraja drži takmičarski nivo.

UEFA bi radnu verziju uključenja Lige nacija u kvalifikacioni ciklus za Prvenstvo sveta 2022. trebalo da predstavi posle sastanka Izvršnog odbor zakazanog za 24. septembar u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.

Sledeća Liga nacija biće igrana od septembra do novembra 2020. Sistem takmičenja biće zadržan, četiri divizije sa po četiri grupe.

Kvalifikacije za Prvenstvo sveta 2022. biće igrane od marta do novembra 2021. godine.

Baraž sa drugoplasiranima

Nezvanični projekat uključenja Lige nacija u kvalifikacije za Prvenstvo sveta 2022. daje mogućnost prolaza do Katara samo finalistima.

Zamisao UEFA je da se na SP plasiraju pobednici deset grupa. Drugoplasirane selekcije i finalisti Lige nacija (ili njihove zamene po plasmanu), ukupno 12, biće podeljene u tri kostura sa po četiri ekipe.

Takmičenje bi se odvijalo po sistemu polufinala i finala svakog kostura, a tri pobednika će dobiti mondijalsku vizu.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »