Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Поред имена која су већ продефиловала кроз јавност, шансу има и Горан Ђоровић

Остала је фудбалска репрезентација Србије у четвртак без селектора. Дуго је навијала јавност да се Младен Крстајић разреши дужности, поштено је рећи да је то било од првог дана, јер му готово нико није давао никакав кредит, а ове недеље је та жеља испуњена.

Крстајић као да је од тог почетног одијума јавности из ината кренуо контра путем, упорно радећи супротно од оног што је јавност сугерисала и прижељкивала и на крају се, бежећи од тога, сударио са украјинским возом, који му је завршио селекторску каријеру.

Дакле, Младен Крстајић више није селектор, али Србија није одмах добила и новог стратега. Иако су готово синхронизовано ишле вести да ће са одласком Крстајића на његово место доћи Љубиша Тумбаковић. Али, дошао је четвртак и фамозни Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије, на којем нови селектор – није изабран.

И према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, мале су шансе да Орлови добију новог кормилара пре 10. јула. То је неки оптимални термин за који су челници савеза проценили да је довољно далеко да би се извагали сви кандидати и попричало се с њима, али и довољно близу да не угрози припрему најважније утакмице у години, против Португалије на Маракани (7. септембар).

Има једно неписано правило у спортском новинарству да када се тражи нови тренер или селектор неког клуба, односно, репрезентације, онај чије прво име излети као “сигуран”, у 90 одсто случајева – не буде. Као она изрека о певцу који први кукурикне, па заврши у лонцу. Тако некако је испала и сада сторија о Љубиши Тумбаковићу.

Доскорашњи селектор Црне Горе и, како је сам себе назвао “вечити кандидат за стратега Србије”, који је у први мах деловао као извесно и најбоље, односно, најбезболније решење, није на прву лопту нашао заједнички језик за руководством ФСС-а. А, делује да је та разлика у мишљењима повелика, ако се погледа колики је тајм-аут узео врх Куће фудбала до избора наредног селектора.

Поред Љубише Тумбаковића, као кандидати помињу се, као што је МОЗЗАРТ Спорт раније писао, и Славиша Јокановић, који, како сазнајемо, има другачије планове и Ивица Јовановић, а стидљиво се поново изговара име Драгана Стојковића Пиксија. Кинези јесу писали да је у једном моменту био на ивици отказа у Гуангџоу, али од тог тренутка је форма његове екипе кренула узбрдо. Као последње име које се „завртело“ кроз фудбалску чаршију је Жељко Бувач, некадашњи први помоћник Јиргена Клопа у Дортмунду и Ливерпулу.

Предстојеће Европско првенство младих репрезентација могло би да буде и “квалификационо” за Горана Ђоровића. Селектор Орлића уколико успе да направи запажен успех, а има на располагању веома моћан тим и јавност очекује да Србија стигне далеко, имао би потом озбиљне шансе да као награду добије вођење А тима. Све оно што се својевремено тражило, а није учинило, са Вељком Пауновићем после Мундијалита на Новом Зеланду.

Из извора блиских Савезу, може се чути да има кандидата који су зацепили озбиљне суме приликом разговора, само се не зна да ли је то њихов истински захтев или само, у ствари, симболичан начин да се понуда одбије, уместо класичног “не”.

У сваком случају, процена на Теразијама 35 је да није баш толико хитно да мора селектор да се изабере “на врат, на нос”, те да не би било лоше сачекати да се мало слегне прашина и да се пречешљају све могуће опције, у потрази за оном правом.

Покушај да се привремени вршилац дужности претвори у “правог” селектора није донео неки успех, као што видимо на примеру Младена Крстајића, те је идеја да се, ипак, погледа шта је то што је најбоље могуће на тржишту. И доступно. И вољно да се лати нимало лаког посла.

Као некад у Музичком тобогану, једна столица је слободна, а више је кандидата да седне на њу. Видећемо ко ће бити најбржи када музика стане…

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »