Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Током квалификација Ђоровић је најчешће играо у формацији 4-3-3, мада је у бити или не бити утакмицама умео да буде и опрезнији са 4-2-3-1. Стартних 11 се назире…

Старт квалификација и рутинских 4:0 против Гибралтара у Јагодини и затим на новосадском Карађорђу 3:2 против Русије у мечу у којем су Орлићи показали да имају основа да сањају велике снове. Две једине утакмице у којима је селектор Горан Ђоровић могао да рачуна и на касније мање или више стандардне репрезентативце какви су у међувремену постали Никола Миленковић, Лука Јовић, Саша Лукић, Андрија Живковић и Лука Јовић. Касније је кормилар У21 репрезентације Србије морао да се прилагођава избору играча које је имао на располагању, шансу су добили неки други играчи, али на Европском првенству у Италији и Сан Марину поново ће имати све на окупу, па се намеће логично питање.

Како ће изгледати Србија на три утакмице групне фазе такмичења у Трсту?

Прво што треба рећи, Ђоровић је током квалификација углавном користио 4-3-3 систем, мада је умео да – као против Аустрије у Медлингу или на крају квалификација кад нам је играо бод из два меча – буде нешто обазривији и определи се за 4-2-3-1. У суштини ту и нема неке посебне разлике. Живковић и Радоњић – или у њиховом одсуству углавном Александар Лутовац и Лазар Ранђеловић – повукли би се мало назад, Пантић би отишао нешто напред и 4-3-3 би се претворио у 4-2-3-1. Уосталом, тренери умеју да кажу да у модерном фудбалу стартна формација не значи много. Посебно ако не доноси и неке кадровске промене на терену.

Било једно или друго, Пантић, Живковић, Радоњић и Јовић би требало да буду закуцани у стартних 11, као и Миленковић на штоперу. Његов партнер би морао да буде Вукашин Јовановић, који је уосталом у Живковићевом одсуству носио капитенску траку. Такође, Јовановић и Миленковић су и на старту квалификација чинили дуо централних бекова док овај други није прекомандован у А тим, па је на његовом месту прво играо Ерхан Машовић, док се на крају није на тој позицији није усталио Светозар Марковић. Са повратком Миленковића за очекивати је да и Машовић и Марковић изгубе место стартера, мада обојица могу да буду корисни јер могу да покрију и неке друге позиције.

Марковић је рецимо у Партизану сасвим солидно одиграо и неколико утакмица на десном беку, а Милан Гајић ту нема природну алтернативу после повреде Миладина Стевановића, мада знамо да и Миленковић у Фјорентини игра бека. Популарни Блеки ће ипак сигурно на штопера док ће Гајић бити стартни десни бек. Дилеме нема ни кад је лева страна у питању – Мирослав Богосавац је ту био неприкосновен и биће и у Трсту. Алекса Терзић чека шансу са клупе.

Прескочисмо голмана, али и ту би требало да је све јасно, пошто је Борис Радуновић бранио гол Србије на девет од десет квалификационих утакмица, па иако је због тешке поврде последњу такмичарску утакмицу одиграојош у новембру чим га је Ђоровић звао јасно је да се на њега најозбиљније рачуна. Драган Росић, одменио је Радуновића на тој једној утакмици против Јерменије, те Милош Остојић биће резервне варијанте.

Кад на све то додамо и да је Данило Пантић био неизоставни део везног реда на свим осим последње, резултатски небитне утакмице, те да је више него извесно да ће и Саша Лукић после одличне полусезоне у Торину у првих 11 остаје нам само једна права дилема.

Ко ће уз Лукића на место задњег везног ако будемо играли у систему 4-2-3-1 илити ко ће у везу са њим и Пантићем ако на средини будемо играли са тројицом у линији?

ANDRIJA ZIVKOVIC, LUKA JOVIC, NEMANJA RADONJIC

Ђоровић је током квалификација ту ротирао Вошиног Александра Месаровића, Марка Грујића, Ерхана Машовића, Уроша Рачића, Луку Илића, Луку Аџића, па у тој небитној утакмици са Јерменијом и Александра Ђорђевића из Чукаричког. Како се Ђорђевић, Грујић, Месаровић и Илић нису нашли на списку за Еуро јасно је да ће се права борба водити између Машовића и Рачића, јер је Аџић ипак нешто офанзивнији играч, а ту је Пантић ипак опција број један. Ако баш морамо да прогнозирамо типовали бисмо на Рачића, јер његове игре пред крај квалификација, па и у уверљивој победи над Пољском од 2:0 у мартовском контролном мечу на коме је играо нешто напред заиста је задовољило и укусе најпробирљивијих фудбалских сладокусаца.

Дакле, наша прогноза, невезано за систем: Радуновић – Гајић, Јовановић, Миленковић, Богосавац – Лукић, Пантић, Рачић – Живковић, Јовић, Радоњић.

На крају – Ђоровић бира и неће му бити лако како се чини на први поглед, јер и Ранђеловић, Лутовац, Машовић, Марковић, да не набрајамо сада и остале, сви су они уткали огроман део себе у успех у квалификацијама и перфектно обављали свој део посла кад су добијали шансу. А знамо да на оваквим турнирима увек постоји простор да поникне и понеки херој коме се нико није надао.

Таквима се надамо и сад.

СРБИЈА – ГИБРАЛТАР 4:0 (4:0)
/Живковић 19, Пантић 28, 39, Јовић 45/
4-3-3: Радуновић – Стевановић, Миленковић, Јовановић, Богосавац – Лукић, Пантић, Месаровић – Радоњић, Јовић, Живковић

МАКЕДОНИЈА – СРБИИЈА 0:2 (0:2)
/Лукић 22, Живковић37/

4-3-3: Радуновић – Стевановић, Машовић, Јовановић, Богосавац – Грујић, Пантић, Лукић – Живковић, Јовић, Радоњић

СРБИЈА – РУСИЈА 3:2 (2:2)
/Пантић 14, Јовић 33, Јовић 60 – Жемаљединов 26, Мелкаџе 42/

4-3-3: Радуновић – Стевановић, Миленковић, Јовановић, Богосавац – Пантић, Лукић, Грујић – Радоњић, Јовић, Живковић

АУСТРИЈА – СРБИЈА 1:3 (0:1)
/Лајмер 80 – Лутовац 30, Јовић 87пен, Л. Илић 91/

4-2-3-1: Радуновић – Гајић, Миленковић, Јовановић, Богосавац – Лукић, Машовић – Лутовац, Пантић, Мићин – Јовић.

ЈЕРМЕНИЈА – СРБИЈА 0:1 (0:0)
/Лутовац 53/

4-2-3-1: Гајић, Миленковић, Јовановић, Богосавац – Машовић, Лукић – Лутовац, Пантић, Аџић – Јовић

ГИБРАЛТАР – СРБИЈА 0:6 (0:3)
/Лукић 15, Јовић 21, 61, Гајић 41, Лутовац 49, Брито 82аг/

4-3-3: Радуновић – Гајић, Миленковић, Јовановић, Богосавац – Пантић, Рачић, Лукић – Радоњић, Јовић, Лутовац

СРБИЈА – МАКЕДОНИЈА 2:1 (1:0)
/Шапоњић 28, Ранђеловић 80 – Костадинов 64/

4-3-3: Радуновић – Гајић, Марковић, Јовановић, Богосавац – Л. Илић, Рачић, Пантић – Ранђеловић, Шапоњић, Аџић.

РУСИЈА – СРБИЈА 1:2 (0:0)
/Чернов 62 – Јовић 74, Лутовац 88/

4-3-3: Радуновић – Гајић, Марковић, Јовановић, Богосавац – Л. Илић, Машовић, Пантић – Лутовац, Јовић, Ранђеловић

СРБИЈА – АУСТРИЈА 0:0

4-2-3-1: Радуновић – Гајић, Марковић, Јовановић, Богосавац – Рачић, Машовић – Лутовац, Пантић, Ранђеловић – Јовић

СРБИЈА – ЈЕРМЕНИЈА 0:0

4-3-3: Росић – Гајић, Стевановић, Ћаласан, Терзић – Илић, Ђорђевић, Месаровић – Златановић, Шапоњић, Аџић.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »