Њадуже финале у истоирји Вимблдона, скоро пет сати и пет сетова пакленог тениса, по први пут супер тај-брејк, две везане меч лопте Федерера, али наш ас је нашао начин да слави и понесе пету круну из Лондона и 16. са гренд слемова – 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12 (3)

Меч за анале, борба за памћење, резултат за историју. НАЈ, НАЈ, НАЈ! Новак Ђоковић је пети пут у каријери успео да подигне престижни пехар на Вимблдону, што му је уједно и 16. гренд слем у каријери. Био је то меч какав се једном у животу гледа, а на крају је након велике, тешке борбе са Роџером Федерером славио Србин са 3:2, по сетовима 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12 (3). Меч је трајао четири сата и 55 минута, што је најдуже сингл финале у историји Вимблдона.

Одиграли су велики мајстори најдужи и најбољи меч на овогодишњем издању Вимблдона. Било је то, сасвим је сигурно једно од најбољих финала гренд слемова у историји које је показало невероватну психичку снагу оба мајстора, а посебно Новака који је, руку на срце у почетку слабо одиграо, али је и поред тога успео да води и слави.

Финале је отворено сервис гемом Роџера Федерера који га је без већих проблема и освојио. Иначе, већ тада је почела да се назире тактика два аса – Новак се трудио да спусти брзину, а Федекс да што више убрза игру. На почетку меча наш ас је био нешто нервознији, те је слабо погађао прве сервисе. Успео је Федекс захваљујући томе, али и одлилчном форхенду да дође до брејк прилика, али је Ноле срећом успео да се одбрани.

Када би се игра развила први рекет света је доминирао, али Федерер није дозвољавао дугачке поене и углавном их је завршавао агресивним форхендима који јесу велики ризик, али су и једино решење против Ђоковића. Иако је Швајцарац по статистици био бољи до тај-брјка, чак и водио са 5:3 у истом, мини-серијом грешака препустио је први део игре Србину.

Уследио је нагли пад у игри Новака Ђоковића, који се и пре тога мучио, који га је довео веома брзо, како то већ иде када је са друге стране мреже 20-струки гренд слем шампион, у заиста лошу ситуацију и други сет је фуриозно и више него заслужено освојио Швајцарац. Федерер је тај који је диктирао темпо сусрета, посебно из сервиса који је Ноле тешко читао. Поред тога, Швајцарац је био много конкретнији и убитачнији, те је тада деловало да је далеко ближи пехару. Само 12 поена освојио је у другом сету наш ас.

Храбрило је то што је сличан, очајан период игре имао Ђоковић и у полуфиналу против Агута, да би онда подигао ниво и стигао до победе. Али, у финалу га је дочеквао наоштрени Федерер који је и у трећем сету наставио да терорише из сервиса који, када би га погодио наш тенисер пречесто није успевао да укроти лоптицу. Све је подсећало на оно полуфинале Ролан Гароса из 2011. када је Швајцарац сервисима уништио нашег аса. Истина, тада је Ноле боље играо него данас у већем делу одмеравања…

Да ли је жреб заправо учинио “медвеђу услугу” нашем тенисеру, то јест прилично лаки противници, велико је питање. Са друге стране, ни Федерер није имао много тешких опонената, али је одиграо право октанско полуфинале са Рафом Надалом, због ког је подигао ниво игре на шампионски ниво.

У прва три сета Ђоковић није имао нити једну брејк прилику, али је водио са 2:1 пошто је трећи део игре поново буквално “отео” од мештера из Базела, опет у тај-брејку. Невероватно је колико је Београђанин психички јак, јер се све време мучио, каскао, а онда када је било потребно згазио је на гас и сломио дух противнику. Такве спортске ситуације улазе у легенду.

Освајање трећег сета очигледно је позитивно утицало на Ђоковића који је кренуо сигурније да сервира и напада. С друге стране, Федереру је дуго требало да објасни себи како губи, а бољи је у скоро свим статистичким показатељима. Брзо се Швајцарац опоравио, наоправио два брејка предности, што је било довољно да изједначи у сетовима. Истина, Новак, који је прошао још једну , али кратку кризу му је коначно након скоро три сата игре узвратио брејком, што није било довољно да га стигне.

Дошао је Ђоковић до две везне брејк лопте већ у четвртом гему одлучујућег сета, веома важне, можда и круцијалне, али је Федерер успео да се спаси иако је оба пута морао да се ископава из другог сервиса. Трећу је спасао асом. Велика, велика прилика је прокоцкана. Али уследиле су нове које је Србин пригрлио, да би му Федекс одмах узвратио.

Сваки ударац, поен, гем були су тада велики као кућа, сваки је био практично одлучујући. Знали су то обојица, па су играли најбоље што знају и могу након више од три и по сата игре. Имао је брејк прилике Новак, али је правио у тим моментима некарактеристичне грешке. Умор је чинио своје на обе стране мреже.

Јурио је наш ас тај брејк, био ближи од Федерера и опаснији, али се стари вук фантастично бранио и снаказио. И чекао своју шансу. Пубоика је махом, наравно била уз њега, што му је давало енергије да издржи. Ниво тениса је мало опао, али је била невероватно напето. Што доле на трави, што на трибинама. Не гледа се стално овакав инстант класик.

Када је Федерер дошао до брејка и повео сс 8:7 чинло се да је све готово. Стигао је Швајцарац и до две везане меч лопте за титулу, али му Новак једноставно није дозволио. Од тог момента Београђанин је освојио седам поена. Били су то спортски тренуци, слике који се памте читав живот. Моменти који улазе у легенду. Као што ће сигурно и ово епско вимблдонско финале.

Све се додатно закувало опри резултату 11:11 када је Ноле повео са 40:0, али дозволио Федереру да стигне до брејк поена изванредним бекхендом који је само лизнуо линију. Нолета је изнервирало тада што је судија дозволио његов противнику да провери одлуку линијских судија који су позвале аут, иако је прошло можда и превише времена. Наравно, уследиле су салве звиждука са “федерерових трибина” које су поштено частиле нашег аса током целог меча. Кажу да је тенис спорт господе, али у оваквим мечевима то изгледа не важи. У том гему је Федерер при веома важним поенима подизао прашину са белих линија, као на тренингу. Неки би рекли да га је хтело, а неки да је то он, да је то његово мајсторство због чега је можда и најбољи на свету.

Меч је, као да су обојица желела да уђе у историју, завршен у супер тај-брејку, новоуведеном правилу које каже да се пети сет игра до 12:12, а онда ко први стигне до 10 поена уз два предности. Епдско одмеравање, које је већ свима, не само нама навијачима потрошило живце, а играчима и енергију решено је у супер тај-брејка који је добио наш ас.

Пласман у финале је донео Федексу 1.200 АТП поена и 1.175.000 фунти, док шампиону следи 2.000 бодова и 2,35 милиона.

Моззарт

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »