Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop

Немања Матић „закуцао” Руи Патрисија невероватним голом марта 2015, сличан епилог прижељкује и сутра на Маракани

Лепа сећања навиру Немањи Матићу на помен речи – Португалија. Године у Бенфики, живот у Лисабону и – 29. март 2015. Невиђеним голом, првим од укупно два у дресу са грбом ФСС, закуцао је Руи Патрисија и донео Орловима изједначење на крцатом Ла лужу…

Србија прижељкује – Немања, понови и сутра тај спектакл!

– Утакмица има огроман значај за оба ривала. Губили смо неочекивано бодове, као и Португалци. Имамо чему да се надамо, урадићемо све за три бода. Спремни смо и орни да пружимо максимум – одавно је профилисан став Немање Матића у очекивању шестог сусрета са португалским тимом.

Исте године, у октобру, Србија је поновила сјајну партију, али на стадиону Партизана остала без бодова. Резултат идентичан – 1:2. Матић је због црвеног картона морао ван терена.

– Одлично се сећам, сјајно смо играли, нападали… Али и кад играте добро, то не гарантује победу, поготово против великих репрезентација. Побеђивао сам „милион” пута на такав начин. Дешава се то и Португалцима, често играју лоше, ривал има 70 одсто посед лопте и Роналдо са два гола донесе тријумф.

Можда је време да Србија направи сутра вече коперникански обрт.

– Надам се да ће три бода бити наша, због боље игре. И Србија има квалитет, сјајне појединце, кадре да потезом реше утакмицу.

Долазак новог селектора, Љубише Тумбаковића, подигао је атмосферу, поново искри оптимизам из табора Орлова.

– Тешко је проценити уочи утакмице да ли је добра промена селектора уочи овако важног дуела. Није сигурно лоше, долази нам једна од најјачих екипа света. Тумбаковић нам је представио методе рада, саопштио на чему ће инсистирати. Објаснио је да воли дисциплину на терену, посвећеност од првог до последњег дана. Није то ништа ново за нас, тражиће оно што смо већ радили. Разлика између тренера огледа се у игри и резултату. Надам се да ће Тумбаковић бележити успехе. Ником није лако против Србије, поготово пред домаћом публиком, коју очекујемо у великом броју.

Нове приче као да су усуд српског репрезентативног фудбала. Поново трагамо за „коском оптимизмом”, идејом за боље сутра.

– Не знам како да објасним још један „нови почетак”. Били смо на добром путу, после пласмана на СП, и поред тога што нисмо прошли групу, нисмо смели да то доживимо као дебакл. Учествовали смо на великом догађају, очекивало се да мирније дочекамо квалификације за ЕП. Криво ми је због тога…

Објашњење се само наслућује…

– Сваки успех доживљавамо еуфорично, неуспех као трагедију. Не може се против тога, то смо ми, то је наш темперамент… Било би лепо да упишемо два велика такмичења заредом.

Уверен је Матић, што и доказује реторичком одлучношћу, да позиција резервисте у Манчесер јунајтеду може само да ојача његову снагу и жељу на терену.

– Дуго сам у фудбалу, оном на врхунском нивоу. Играо сам скоро све утакмице последњих година, али да бих се нашао у тиму, морао је претходно неко да се пресели на клупу. То је нормалан процес, клупа је за фудбалере… Сећам се да сам био резервиста и док сам носио дресове Витесеа, Челзија… Одговорност је на тренеру, ако не освоји титулу, зна се ко полаже рачуне. Моје је да се трудим, да радим најбоље, и покажем да је погрешио. Наравно и да ме врати у тим! Немам ниједан проблем, тренер мора да изабере најбоље… Спреман сам да играм, у сваком случају!

У репрезентацији је ситуација утолико деликатнија.

– Имате 20 играча и сви мисле да имају место у тиму. И то је добро, замислите да неко дође на припреме и сматра да не заслужује да игра. Нису ту битне године, да ли неко има 18, или као ја, преко 30. Свако од нас мора да прихвати одлуку селектора. У супротном, врата су ту, репрезентација није обавеза.

Ту је и група повратника – Миливојевић, Настасић, Никола Максимовић.

– Виђали смо се по утакмицама, део групе били годинама, ништа се ново није десило… – сматра Немања Матић да се ништа радикално није догодило повратком у тим (не)спорних репрезентативаца.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »