Beli Orlovi Onlineshop
Beli Orlovi Onlineshop
BELI ORAO SRBIJA 07/09/2019

Reprezentacija Srbije večeras igra najvažniju takmicu u kvalifikacijama za EP

Fudbalsku Srbiju zahvatila je groznica subotnje večeri. Umesto Džona Travolte – zvezde čuvenog filma iz 1977, Beograd će večeras pozdraviti Kristijana Ronalda, najboljeg fudbalera planete i tek nešto slabije – Feliksa, Kansela, Bernarda Andre Silvu, ali svim srcem bodriće svoje ljubimce predvođene novim selektorom Ljubišom Tumbakovićem.

Iako u teškoj situaciji posle debakla u Ukrajini, reprezentativci Srbije i dalje o plasmanu na Evropsko prvenstvo odlučuju sami i to protiv najtežeg mogućeg rivala – prvaka Starog kontinenta, pobednika Lige nacija…

Odgovornost prema publici

Tumbaković se raduje punim tribinama…

– To je sjajno. Sigurno je da protivnik predvođen Ronaldom privlači publiku, ali ima nešto interesantno i kod nas. Došao je nov selektor, nešto se novo dešava i naš narod želi to da vidi. Naša odgovornost utoliko je veća jer kad smo već približili narod reprezentaciji, treba da odgovorimo željom, angažovanošću da publika to prepozna….

Da li očekujete da će i Sever i Jug, Zapad i Istok, odnosno ono što piše iza vaših leđa „Jedan tim, srcem svim“, biti uz sve naše igrače?

– Podatak da je prodato više od 40.000 ulaznica govori da ne postoji razlog da ta publika ne navija za svoju ekipu. Iskreno, očekujem da tako bude svih 90 minuta. Naša odgovornost prema takvoj publici je da sve od sebe damo na terenu i da pokušamo da tragom koncentracije, volje, želje, htenja, jedinstva, odgovorimo zahtevima koji se postavljaju kao cilj.

Uoči najvažnije utakmice u karijeri, prvi srpski stručnjak izašao je miran pred medije. Tim je sastavio, na petodnevnim pripremama u Staroj Pazovi sredio misli i najavio derbi „B“.

Šta ste tokom priprema ta ovu utakmicu tražili od fudbalera i koliko je to bilo zahtevno za njih?

– Malo je vremena da čak i kroz par rečenica kažemo šta smo sve tražili i radili. Istina je da smo vrlo temeljno prišli problemu od toga šta je dobro, a šta je loše bilo u našoj reprezentaciji u prethodnom periodu. Pokušali smo da kroz video analize skrenemo pažnju. Pričali smo o načinu igre Portugalije, kako ulaze u igru, kako se organizuju, kako idu u završnicu, o manama i vrlinama. Iz cele priče – kako da napravimo model naše igre za najveći mogući nivo i sve što je kvalitetno kod reprezentacije Portugalije. To je ekipa koja je u poslednjih 15 utakmica jednom izgubila i to na Svetskom prvenstvu od Urugvaja. Poslednji gol iz igre primili su u septembru prošle godine.  To je kompaktna ekipa sa odličnim pojedincima. Pominjemo Ronalda i Bernarda Silvu, ali oni imaju toliko kvalitetnih igrača i u ostalim delovima tima, da jednostavno, ako želimo da napravimo nešto, moramo da držimo koncentraciju od prvog do poslednjeg minuta. U skladu volje, htenja, ambicije treba da se podignemo na nivo koji nam odgovara.

Imate li dileme, odnosno slatke muke oko sastava tima?

– Uslovno jesu slatke muke. Ovde ne sme da se pogreši. Igramo mini ligu od osam utakmica, preostao je još pet i svaka greška u tom pravcu, ako se ne organizuješ dobro, da napraviš najbolji i najkvalitetniji tim u odnosu na protivnika, može skupo da košta. Posle nema prostora da se to popravi. Ima startnih muka, treba pogoditi sve, prilagoditi za model igre i održati koncetraciju.

Da li imate dilemu o igračima i formaciji?

– Usko je vezano. Formacija zavisi od kvaliteta, potencijala igrača i od forme i koliko pojedinci sa svojim karakteristikama mogu da odgovore kvalitetu protivnika. Imao sam dilemu, napravljenu sebi još pre dva meseca kad sam počeo ozbiljno da razmišljam. Od tog momenta u mojoj glavi je želja da ispoštujem fudbalsko ubeđenje koje me prati odavno i da pritom odaberem igrače koji mogu da odgovore zahtevima. Bilo je dilema, ali su se iskristalisale. Sada imam jasnu sliku o tomu koji će igrati protiv Portugalije.

Da li je skup najkvalitetnijih pojedinaca koje ste do sada radili?

– Teško je odgovoriti. Trenirao sam sjajne igrače, bar na mom trenerskom početku bili su fantastični igrači. Kad bih pokušao da odgovorim možda ne bih bio tačan a uvredio bih nekog. Peđa Mijatović – Tadić, to je taj profil zvezda. Vodio sam sjajne igrače. Ova ekipa ima svoju dimenziju, sjajne pojedince, ali ja pokušavam da napravi tim koji će iskoristiti sjajne polivalentnosti, odnosno koji igrači mogu da se transformišu iz jednog u drugi model igre koji  može da iznenadi protivnika.

Da li očekujete agresivnu Portugaliju sa SilvomFeliksom Ronaldom među starterima?

– To je jedan od detalja njihove igre, očekujem visok presing, da čekaju da nas napadnu jer imaju grupu veštih igrača koji su motorički sposobni i inteligentni da u svakom momentu reaguju i iskoriste visoki presing…. Radili smo i to.

Kako se vi lično osećate s obzirom na to da ćete debitovati na klupi reprezentacije Srbije…

– U mojim godinama i nije korektno pominjati debi… Vodio sam u karijeri možda i više od 1.000 seniorskih utakmica. Malo mi je smešno… Imam tremu i uvek sam je imao ali je ona pod kontrolom. Ne postoji čovek koji se bavi trenerskim poslom a nema tremu. Ako kaže da nema tremu, nije iskren.

Da li ste odredili izvođače slobodnih udaraca i prekida, na nekim ranije igranim utakmicama imali smo stresove zbog promašaja jer su se igrači sami na terenu dogovarali i promašivali?

– Naravno da sam odredio. To je deo pripreme za utakmicu.  Na sastanku će im striktno biti saopšteno. Sve se zna, za zid, za mali zid, aut, korner Slobodne udarce, jedanaesterce.

Fernando Santoš je u Beogradu treći put. Premijerno, selektor Portugalije predvodio je reprezentaciju 2015. u poslednjoj kvalifikacionoj utakmici za plasman na EP 2016. koje je njegov državni tim osvojio. Sledeći put, početkom 2018. Santoš je učestvovao na trenerskom seminaru u našem glavnom gradu.

Treći boravak u Srbiji prvom stručnjaku evropskog šampiona je najvažniji. Posle remija sa našoj i ukrajinskom reprezentacijom na početku kvalifikacionog ciklusa Portugalci moraju večeras da pobede kako bi do kraja borbi za kontinentalni šampionat zavisili isključivo od svojih rezultata.

Imamo sjajne individualce

Vaš kolega iz Portugalije rekao je da obe reprezentacije imaju sjajne pojedince, ali da će ovu utakmicu odlučiti timska igra?

Da li ste odredili izvođače slobodnih udaraca i prekida, na nekim ranije igranim utakmicama imali smo stresove zbog promašaja jer su se igrači sami na terenu dogovarali i promašivali?

– Naravno da sam odredio. To je deo pripreme za utakmicu.  Na sastanku će im striktno biti saopšteno. Sve se zna, za zid, za mali zid, aut, korner Slobodne udarce, jedanaesterce.

– Svesni smo da Srbija ima veliki potencijal i kvalitet. S obzirom na to da je došlo do promene selektora očekujem da protivnik igra  drugačije nego u Lisabonu. Srpski tim insistira na kontranapadima, slično radimo i mi. Nećemo mnogo da menjamo, ali sigurno da će motivacija biti podjednaka jer smo i mi i oni gubili bodove.

Portugalci su između dva meča sa Srbijom osvojili Ligu nacija, međutim, trofeju u novoformiranom takmičenju ne pridaju preveliki značaj.

– Želimo da uložimo kvalitet i energiju kako bismo rešili u svoju korist tešku utakmicu. Što se tiče Lige nacija, izborili smo učešće u plej-ofu, isto su uradile Srbija i Ukrajina. Želimo da se na EP plasiramo iz kvalifikacija, ali znamo da će nam rival biti reprezentacija sa mnogo igrača koje bi svako poželeo u svom timu.

Orlovi su rano poveli na „La lušu”, Portugalci će iz tih razloga biti oprezni večeras na početku.

– Potrudićemo da na kvalitet Srbije odgovorimo svojim adutima. Rival je već isplanirao taktiku, pokušaćemo da pronađemo nedostatke u njegovoj igri a da našim oružjem dođemo do pobede. I nama i njima je mnogo značajno da dođemo do pobede. Protivnik ima prednost domaćeg terena, ali svesni smo koliko su nam bitni bodovi i uložićemo poslednji atom snage da slavimo.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine:

B grupa:

Litvanija – Ukrajina subota u 18

Srbija – Portugalija subota u 20.45

Slobodan: Luksemburg

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

*

Translate »