Само 1:1 у Новом Саду

Два меча и само један бод крај имена младе репрезентације Србије. Ако је оних 0:1 у Саранску против Русије и могло да се припише новом почетку и ипак гостујућој утакмици онда ових 1:1 против Летоније у Новом Саду већ мора да се подведе под неуспех, пошто Орлићи после два кола квалификација у Групи 5 имају чак пет бодова заостатка за водећом Пољском.

Подсетимо, само први из сваке групе и најбољи на листи другопласираних иде директно на Европско првенство 2021. Преосталих осам другопласираних ће у бараж који ће дати још два учесника континенталне смотре, али ту су и Русија и Бугарска који имају сличне аспирације.

Није међутим ни толики проблем бодовни конто, већ то што игра Србије под вођством Ненада Миловановића не изгледа превише уверљиво. Објективно, Летонија је уз Естонију најслабија селекција у групи, дошла нам је на ноге и релативно се лако извукла неогребана. Под озбиљним атацима били су тек у последњих десетак минута меча на “Карађорђу“.

Јесте да је рани гол Летонаца у доброј мери одредио даљи ток меча, тачно је и да је Србија све време држала посед, кружила око противничког казненог простора, док су гости после тог поготка из 10. минута – катастрофално је тада реаговала нашла пре но што је Марко Регжа неометан са петерца ћушнуо лопту у небрањену мрежу – били малтене безопасни, али све је то било доста јалово и без идеје како да се пробије бункер ривала.

А још једном, ово би на папиру требало да буде једна од две најлакше утакмице у квалификацијама.

У првом полувремену смо озбиљније претили само после прекида Луке Илића, али Дејан Јовељић у два наврата и Страхиња Павловић једном нису успевали да лопту захвате како су хтели. У другом још јачи притисак Орлића и све до пред крај меча још мање опасности пред голом Летонаца, мада је капитен Лука Аџић на пас Алексе Терзића, који се нешто раније прекомандован на десно крило, у 57. минуту поравнао резултат и улио нам наду да ћемо ипак до прве победе.

Авај, уследио је чудан период меча од неких 25 минута током којег нам се учинило да је неко на ТВ екрану наместио да се кратки видео снимак непрестано понавља. Лако приђемо до 30 метара од гола и онда питање без одговора: а шта сада?

Реакција је стигла прекасно. У 86. минуту смо имали две одличне прилике да покупимо цео плен, али је Игор Златановићтукао за мало непрецизно, док је ударац Николе Чумићазауставио голман летонског тима, који је потом уштоповао и Младена Деветака, па још једном и Страхињу Павловића. У судијској надокнади Златановић је уздрмао пречку, Слободан Тедић шутирао тик поред кола… Утисак је да смо морали раније да кренемо напред.

Нисмо. И није добро почело. Мада, ако ћемо сасвим искрено, није ова екипа ни по именима баш на нивоу неких ранијих. Протекле квалификације, тек да подсетимо, почели су рецимо Лука Јовић, Немања Радоњић, Андрија Живковић, Марко Грујић, Никола Миленковић, Саша Лукић… Има и овде неких веома талентованих играча, да не набрајамо сад све, али у жестокој конкуренцији Пољске, Русије, Бугарске… Питање је да ли ћемо их видети на Европском првенству у Мађарској и Словачкој. Посебно после оваквог старта квалификација.

СРБИЈА – ЛЕТОНИЈА 1:1 (0:1)
/Аџић 57 – Регжа 10/

Стадион: Карађорђе
Судија: Кит Кенеди (Северна Ирска)

Србија (4-3-3): М. Илић – Марковић (од 46’ Деветак), Машовић, Павловић, Терзић – Петровић, Рачић, Л. Илић (од  72’ Нишић) – Ступаревић (од 72’ Чумић), Јовељић (од 66’ Тедић), Аџић (од 77’ Златановић).
Летонија (4-4-1-1): Пуринш – Соловејчикс, Балодис, Минкевичс, Бирка – Тонишевс (од 92’ Хвоиницкис), Љепа, Саваљевс, Гринбергс (од 59’ Зеленковс)  – Јаунзмес (од 59’ Чудрас)– Регжа (од 70’ Кокинс). 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »