Одрађен посао у гостима, наша деветка у доброј форми

Све може да се мења, да се игра и добро и лоше, да има и нема резултата, али је Александар Митровић – константа. Са 25 година нападач Фулама дошао је на осмо место вечне листе стрелаца репрезентације. Његов гол у 36. минуту је отворио, а други у 78. минуту затворио утакмицу и донео победу у Луксембургу и треће место на табели квалификација – 3:1 (1:0).

То је укупно 28 Митровићевих погодака у дресу Орлова, на вечној листи стрелаца репрезентације стигао је и Тодора Веселиновића, сада су испред њега још Душан Бајевић, Рајко Митић, а како игра голгетер Србије са 25 година, није далеко ни рекорд Стјепана Бобека са 38 голова још из 1956. године.

Седма утакмица у новој сезони, у дресовима Фулама и Србије и осми гол за Митровића. Десет последњих мечева за Орлове – 11 погодака. Због тога је ту где је, у шпицу репрезентације Србије, јер његов голгетерски њух готово никад не закаже.

Голови Митровића и првенац Немање Радоњића, као и вероватно најбоља партија Сергеја Милинковића-Савића у дресу репрезентације, били су, нормално, највредније ствари у игри Србије у Луксембургу. Било је то доста боље издање него против Португалије пре четири дана (2:4), било је шанси, добрих прилика за још погодака, али, наравно, противник је био неупоредиво слабији од првака Европе.

А, опет, умало је од 2:0 све прокоцкано. После примљеног гола потпуно је Србија стала са игром, Луксембург кренуо на све или ништа и Дмитровић је у 71. минуту спречио изједначење после ударца Винсента Тилија са петерца. Казна је убрзо стигла, диригент Сергеј је мајсторски спојио Митровића с голом за тачку, да се пресеку све дилеме.

Све оно на чему ће Љубиша Тумбаковић инсистирати као селектор у наредном периоду, видело се против Луксембурга, јасније него против Португалије. Јер је лакше могло да дође до изражаја… А, то је чување лопте, спорија игра да се не прокоцка посед без потребе. На моменте то делује заиста тромо, неатрактивно, али остаје нада да ће до марта и далеко битнијих утакмица од овог рестла у квалификацијама, та лопта и игра добити убрзање. И што више гурања у напред.

Српска дефанзива је и у Луксембургу показала да је рањива са свих страна. И поново је матирана. Резултатски без последица овог пута, али готово да се не памти када је последњи пут мрежа Орлова остала нетакнута. У ових пет утакмица у квалификацијама – ниједном! 

Мада, да би се та последња линија уиграла, мора пре свега да добије јасне контуре. Да се уобличи, да се устали. У Украјини су играли Миленковић, Спајић и Коларов, против Португалије Максимовић, Миленковић, Настасић и Коларов, а против Луксембурга Рукавина, Спајић, Максимовић и Коларов. И у различитим формацијама и у различитим саставима. Тешко да тако може гранит од задње линије да се направи.

А насупрот свему томе, испада да Србији напад уопште није споран и да може увек и свуда да створи шансе и да постигне гол. Поред Митровића, уписао се у Луксембургу и Радоњић и тим поготком одговорио на поруку селектора да од овог меча почињу “номинације” за тим за бараж у Лиги нација.

На тежак пораз од Португалије у Београду одговор је стигао победом у Луксембургу. Није иста тежина у питању, наравно, али нека позитивна реакција јесте. Ако је ово била нулта тачка за тим Љубише Тумбаковића, онда је први корак напред направљен. Надамо се…

ЛУКСЕМБУРГ – СРБИЈА 1:3 (0:1)
/Турпел 66 – Митровић 36, 78, Радоњић 55/

Луксембург.
Стадион: Жози Бартел.
Судија: Орел Гринфелд.

Србија: Дмитровић – Рукавина, Спајић, Максимовић, Коларов – Лукић (од 61. Гаћиновић), Миливојевић – Катаи (од 46. Радоњић), Милинковић Савић (од 80. Матић), Љајић – Митровић. Клупа: Рајковић, Радуновић, Младеновић, Настасић, Радоњић, Лазовић, Гаћиновић, С. Митровић, Гобељић, Костић, Миленковић, Матић.  

Луксембург: Морис – Жерсон, Шано, Карлсон – Родригез, О. Тил, Бареиро Мартинс, Јанс – В. Тил, Девил (од 61. Турпел), Синани (од 62. Да Мота).

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »