Тужна вест стиже нам из Шпаније. Радомир Антић, један од највећих тренера у историји српског фудбала, освајач култне дупле круне са Атлетиком, умро је данас у Мадриду у 71. години.

Управо је Атлетико и објавио вест да нас је Антић напустио: “Атлетикова породица данас жали за једним од наших легендарних тренера: Радомиром Антићем. Увек ћеш бити у нашим срцима. Почивај у миру“.

Та дупла круна са Атлетико Антићу је донела и једине трофеје у тренерској каријери, али колико је то успех био те 1996. године не треба превише говорити. И данас се сматра да је то била можда и најуспешнија сезона у историји славног мадридског клуба. Након што је Србију одвео на Мундијал 2010. године добио је и признање за најбољег нашег тренера у 2009, мада се после на не баш пријатан начин растао са Фудбалским савезом.

Фудбалски свет ће га ипак највише памтити по тој дуплој круни из сезоне 1995/1996, када су Јорганџије блистале са тимом чије су окоснице били актуелни тренер Атлетика Дијего Симеоне, па Милинко Пантић, Љубослав Пенев, Кико, Хозе Луис Каминеро… Те сезоне Атлетико је више од пола голова постигао после Пантићевих прекида, а они су остали Антићев “трејдмарк” до краја његове тренерске каријере. Због свега што је урадио у Мадриду, на стадиону Ванда Метрополитано у наредна 24 часа клупске заставе биће спуштене на пола копља. Нико га није волео као навијачи Атлетика, то су му отворено и певали на свакој утакмици на некадашњем “Висенте Калдерону”.

Тај успех из 1996. је Антићу касније донео и прилику да води и Реал и Барселону по чему ће остати јединствен у историји фудбала, јер нико осим мистер Радомира није имао ту привилегију да седи на клупама три највећа шпанска клуба!

Први клуб у тренерској каријери иначе му је била Сарагоса, а водио је и Овиједо, Селту, кинески Шандонг и Хебеи.

Као играч је бранио боје ужичке Слободе, а најславније дане је провео у Партизану с којим је био и шампион старе Југославије у сезони 1975/1976. У иностранству је наступао и за Фенербахче, Сарагосу и енглески Лутон.

Како сазнајемо, Антић је већ неко време имао здравствених проблема са плућима, али да не буде никакве забуне – није умро од последица епидемије корона вируса.

Почивај у миру, мистер!

(ФОТО: Стар Спорт)
(моззартспорт)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »