Тумбаковић је вечерас погодио све, апсолутно све. Велика партија Немање Гудеља.

ПРЕДРАГ РАЈКОВИЋ 7- Тешко да је могао да сачува мрежу код јединог гола Норвежана. Лепо је препознавао ситуацију, када је киша лила у Ослу и није хтео да ризикује. Није била ово утакмица у којој је члан Ремса могао да се истакне. И добро је што је тако.

НИКОЛА МИЛЕНКОВИЋ 7,5 – То што је наша одбрана била једна дужа у више тела велика је заслуга и члан Фјорентине. Бивши штопер Партизана патролирао је небом над Ослом и у ваздушним дуелима појео Халанда и Серлота. Посебно се истакао у тренуцима великог набоја, током продужетака, када је лагано поскидао све лопте. Тандемски је више него добро сарађивао са Дарком Лазовићем. На том двојцу Љубиша Тумбаковић може да гради много тога за новембаре и завршну смотру најбољих селекција. Посебно што ће Блеки још да расте. Још много да порасте.

СТЕФАН МИТРОВИЋ 7 – Добио је изненада шансу, на уштрб младог и неикусног Страхиње Павловића. И нормално је што је било сумње у такву Тумбаковићеву одлуку. Није било разлога. Говоримо о играчу великог искуства. Оно што не зна – Митровић није ни радио. Концентрисао се да буде коректор одбране. Јак у дуелима, стално ван баланса држао Халанда и Серлота. Мотао се око њихових ногу, био досадан као пијавица. Положио испит. Момак потребан свакој групи.

АЛЕКСАНДАР КОЛАРОВ 7 – Из његових копачки није исијавала сигурност у појединим тренуцима Међутим, једно од његових најбољих издања у репрезентативном дресу последњих година. Дијагоналама отварао контре, искуством секао покушаје Норвежане. Могао је и да постигне гол. Ако Тумбаковић истраје на овој формацији, Коларов би уз одређене аутоматизме требало да буде још конкретнији. Као у оној ситуацији када је опалио са 30 метара.

ДАРКО ЛАЗОВИЋ 8,5 до 105 – Не, није то онај стидљиви Чачанин, јако брзих ногу, из периода када је играо у Црвеној звезди. Италијанска Серија А је од њега направила модерног гладиатора. Било је у његовом издању тактичког перфекционизма, али и урођених способности. Цела Норвешка, од Осла до Молдеа, се љуљала приликом сваког његовог излета на противничку половину. Завртео је и мозак селектору Норвешке Ларсу Лагербеку који је морао да уведе Џошуу Кинга и залепи га за леву страну, како би неутралисао фудбалера Вероне. Није му вредело. Чачанин је само трчао, гризао, убацивао се… Апсолутни јунак вечери, иако није забележио ни гол, ни директну асистенцију.Скувао је победу.

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ до 80 7– Највиша тачка његовог издања била је извађена лопта са гол линије, када је усамљен тукао Халанд. Можда јавност понекад превише очекује од њега. Није га било у последњој трећини терена, нити је стварао вишак убацивањем из другог плана. Али је основни посао одраддио коректно. Хватао је у замку Едегарда, лепо сужавао простор и скупљао у средини.

НЕМАЊА ГУДЕЉ 7,5 – Док је офанзивни двојац нашег везног реда креирао и правио „чарламу“, везиста Севиље је обављао најпрљавије послове. И радио је то сјајно. Показао је да може да буде српска верзија Марсела Брозовића. Неупадљиво је стварао гужву у средини терена и онемогућио Норвежане да играју директним лоптама ка Серлоту и Халанду. Миран и сталожен, мирнијим и једноставним предајама растеретио последњи трио.Било је сумњи када је о њему реч, али их све искусни везиста расклонио. Добили смо на брзини са Гудељом у маневру.

МИХАИЛО РИСТИЋ 7 – Почео је слабо. Окован тремом, јер је дебитовао у најважнијем мечу деценије за српски фудбал. Како је време пролазило, тако је изједначавао резултат са Елабделаијем. Касније чак и да га надигра. Очигледно је да је тактички напредовао у Француској, није имао ниједно лоше постављање. Сакрио и недостатак снаге, лепо се уклопио. Још један добитак Љубише Тумабковића.

ФИЛИП ЂУРИЧИЋ 7,5 до 80 – Мекши од памука, лаган као перце, изгледао је као да је направљен у лабораторији Дел Боскеових Шпанаца. Био је везивно ткиво наше селекције, апсолутни тактички погодак Љубише Тумбаковића. Подсећао је на фудбалера који је жарио и палио у дресу Херневана и био предодређен за топ ниво. Норвежани су били жртва његове техничке супериорности. Врхунски се појављивао у међупросторима и креирао готово све шансе Орлова у првом полувремену. Да је којим случајм постигао погодак, када је морао, била би то перфектас тактика. Изгледа да је Тумбаковић ископао дијамант за ближу будућност.

ДУШАН ТАДИЋ 7,5 – Смеј се, смеј, увек се смеј… Када је он у свом природном расположењу, Србија може да игра фудбал. И то озбиљан фудбал. Појављивање Ђуричића у стартној постави учинило је да се суперстар Ајакса осећа растерећеније и са колегом по фудбалској креацији, буде извршитељ лепих идеја Љубише Тумбаковића. Незаустављив у првом полувремену, са лепком на копачкама, играо се са Норвежанима. Стигао га га је умор у наставку, али је и у не баш најбољем физичком стању био стална претња. Апсолчутни вођа и мозак овог тима. Осликала је то и асистенција ка Сергеју за победоносни погодак.

АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ 6,5 – Имао је оне голгетерске дане… Ништа га није хтело, иако је у припреми акција све радио. Уместо голова, низао је невероватне промашаје, али и у тренуцима нападачког растројства показао је да је саткан од посебног материјала. Није одустајао! Леђима је граддио поједине нападде, чупао, вукао, гризао… Заслужио је да упише асистенција. Повремено је био четврти штопер наше селекције. Није имао индивидуалну, али јесте колективну бравуру.

ИЗМЕНЕ

ЛУКА МИЛИВОЈЕВИЋ од 80 6,5 – Можда је могао боље да реагује приликом ситуације код изједначујућег поготка. Касније био миран и пожртвован.

СЕРГЕЈ МИЛИНКОВИЋ САВИЋ од 80 8,5 – Можда га је Славољуб Муслин непотребно изгнорисао, Младен Крстајић није знао да га употреби, али је Љубиша Тумбаковић све његове специфичности савршено уклопио у победнички мозаик једног тима. То је оно што је Србија чекала, и због чега се Италија клања овом момку. Сада је, посебно после оног другог поготка, добио кредит у Србији да буде лењ, плаховит, можда и несхавћен. Јер онај тренутак када лобује норвешког голмана је фудбалски оргазам какав се доживљава само неколико пута у животу… Старији се сећају Бентегодија и Пиксија, ови млађи немају такве тренутке. Показао је да може да буде неупоредиво кориснији када уђе са клупе, кадда се начет ривал одбија од његов таленат и јака рамена. Монструм партија

МИЈАТ ГАЋИНОВИЋ од 105 – Мало времена за конкретан учинак. Исчачкао неколико важних лопти.

СЕЛЕКТОР ЉУБИША ТУМБАКОВИЋ 8,5 – Било је много лутања у његовом селекторском мандату, оправданих и неоправданих критика. Али искусни стручњак као да се у припреми дуела са Норвешком сетио свега од када је 1993. године одлучио да се бави тренерским послом. Био је за катедром и држао час. Био је то тактички перфекционизам, галерија одличних одлука. Укочио је покушај Ларса Лагербека да директним лоптама ка Халанду и Серолту дође до предности… Од меча у Ослу направио је ауто-пут који може да одведе српски фудбал у лепу будућност. Једини минус је што нисмо све завршили у регуларном делу, али то није била Тумабковићева грешка.
Погодио је са формацијом! Погодио је са Ђуричићем. Погодио је са Гудељом ! Погодио је и са Ристићем! Погодио је и са колетивном свешћу једног начетог тима! Погодио је и са изменама.

Погодио је СВЕЕЕЕ!

моззартспорт

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »