Следе два меча од велике важности за Србију…

Славље после велике победе над Норвешком није се још стишало, а репрезентацију Србије чека већ у недељу нова утакмица.

Потпуно у сенци тријумфа у Ослу у недељу (20.45) следи меч са Мађарском на Маракани, у оквиру 3. кола Лиге нација. После две рунде Орлови су последњи на табели са једним освојеним бодом и дуел са северним комшијама прилика је да се поправе утисак и салдо на табели.
Делује да предстојеће утакмице (у недељу са Мађарском и у среду са Турском) сада нису толико битне, јер је фокус померен на новембар и финале баража за Европско првенство против Шкотске, међутим, ако ико у табору репрезентације тако размишља, то је варка која би могла скупо да нас кошта. Напротив, мечеви до краја групе фазе Лиге нација веома су битни, јер добар резултат доноси Србији бољу позицију на децембарском жребу за квалификационе групе за Светско првенство. Други или трећи шешир – није свеједно.

Општи је утисак да ће предстојеће квалификације за Мундијал у Катару бити паклено тешке. Завршиће се у годину дана, од марта 2021. до марта 2022. године. У европском делу биће десет група, из којих ће само победници ићи директно на шампионат света. Десет другопласираних, уз две по рејтингу најбоље екипе из Лиге нација које се нису пласирале на СП, играће бараж, који ће имати два круга и само три репрезентације ће на крају кроз њега доћи до виза за Катар.

Зашто су онда ови мечеви са Мађарском и Турском важни за Србију? Зато што се шешири за жреб у децембру одређују на основу ФИФА ранг листе која ће изаћи тог месеца, када се заврше групе Лиге нација. Орлови су у овом моменту у позицији која би их одвела у други шешир. И било би веома битно да ту и остану.

Према незваничном изгледу ФИФА ранг листе на данашњи дан, Србија је 17. селекција Европе (29. на свету), а за вратом нам дише директни ривал у Лиги нација – Турска. Званична октобарска ФИФА листа није још изашла, вероватно ће када прођу оба термина за међународне утакмице, тада ћемо знати какво је дефинитивно пролазно време Орловима до жреба.

Због свега набројаног важно је да се освоји што више бодова из преостале четири утакмице у Лиги нација: две са Мађарском и по једна са Турском и Русијом. Да се жреб дочека у другом „ћупу“, јер се из њега много лакше може напасти Мундијал, макар кроз још један бараж.

На концу, битно је избећи последње место у групи, јер оно води назад у нижи ранг, тамо где је Србија била у прошлом издању и одатле скочила у вишу класу. Ред би био да се ту и задржи.

моззартспорт

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »