fbpx

Драган Стојковић Пикси, само два након што је званично представљен као селектор, објавио је први списак фудбалера Србије. И ко ће сада дочекати да видимо нову репрезентацију?

Србија квалификација за Светско првенство у Катару 2022. године започиње већ 24. марта против Републике Ирске у Београду. Само три дана касније у престоницу Србије још једном долази Португал, а већ 30. марта нашу селекцију очекује 3.164 километара дуг пут за Баку у Азербејџану.

Делује да тежи почетак Пикси није могао да добије, ове три утакмице могу да обликују мишљење јавности о фудбалској легенди као селектору.

Ипак, остало је питање како ће заправо играти наша селекција. Најпре је Пикси објаснио да жели офанзиван фудбал са великим поседом лопте, да “орлови” потпуно контролишу дешавања на терену.

“Врло брзо почињу квалификације за Светско првенство. Увелико се припремамо, анализирамо противнике од којих су прва два изузетно тешка и реално, наши главни ривали за прва два места у групи. Као што сам недавно изјавио, морамо да будемо јединствени, да гинемо за дрес наше земље, грб и химну. Нема другог начина да се дође до успеха. Резултат је приоритет, али исто тако хоћу да ми доминирамо, да желимо гол више и ми будемо ти који ће контролисати утакмицу. Биће и тешких момената, али ће и тада бити неопходно јединство, вера и оптимизам да ће прва следећа утакмица бити боља”, рекао је Пикси за сајт ФСС након промоције.

И то свакако храбри, поготово када долази од човека ког су многи видели као наследника Арсена Венгера у светском фудбалу.

Ипак, то нам није ништа открило заправо о тактици, о формацији у којој ће играти наша селекција. Нешто ближе одређење онога што бисмо могли да видимо за мање од 20 дана објаснио је за Нова.рс Бошко Ђуровски, који најбоље познаје рад новог селектора Србије. Сарађивали су шест година у јапанској Нагоји, а пре тога су у Црвеној звезди започели дугу сарадњу. Ђуровски је открио у ком саставу очекује да види нашу селекцију.

“Очекујем да репрезентација игра агресиван, офанзиван фудбал, са доста динамике. Познајући Пиксија са којим сам радио у Јапану, тамо смо ми прошли све системе игре. Били смо тамо шест година и играли смо у систему 4-4-2 када смо дошли, па смо били шампиони у систему 4-3-3, да би понекад играли и 3-4-3, 3-5-2. Са те стране је доста обучен, доста зна. Последње три, четири године је претежно играо 5-4-1 дефанзивно, а 3-4-3 у фази напада. Наша репрезентација је са Тумбаковићем последње две утакмице играла у систему 3-4-3, он ће можда да настави то јер смо против Норвешке одиграли феноменалну утакмицу. Против Шкота смо мало променили систем и мислим да је то била грешка, Шкоти су одиграли тактички веома добро против нас. Мислим да је Коларов био идеалан да игра левог штопера, да се користи тај простор. Да ли ће Костић и Младеновић играти у фази напада…”, рекао је Ђуровски.

Ипак, само позивање Милана Гајића (Црвена звезда) и Марка Петковића (ТСЦ) сведочи да би нашу селекцију могли да видимо у свим формацијама. Ова два играча првенствено играју на позицији десног бека, па би наша селекција могла да игра у класичној 4-4-2 формацији.

Са друге стране, Пикси је кроз године рада систем рада прилагођавао тиму који има на располагању иако је филозофија остајала иста (нападачки фудбал). То значи да “орлови” сада могу да се прилагођавају ривалима против којих играју, али је за очекивати да Србија игра и са три играча позади.

Тада би кључну улогу имали играчи који покривају читаву леву и десну страну. Виђали смо на тој позицији неретко Дарка Лазовића, који исту улогу има и у Верони, као и раније у Ђенои. Са леве стране је конкуренција још оштрија јер је Филип Костић (Ајнтрахт) до скоро био први избор, али је Филип Младеновић (Легија) показао да се сјајно разуме са Луком Јовићем (Ајнтрахт) коме је асистирао за последња два поготка у дресу репрезентације.

Уз све то је и Михаило Ристић (Монпеље) показао да се одлично налази на овој позицији. У нападу ће додатне главобоље имати наш селектор, али бисмо лако могли коначно да видимо два нападача на терену, што нисмо често виђали у репрезентацији од када је разбијен тандем Марка Пантелића и Немање Жигића. Јовић би тако могао да буде уз Александра Митровића, који има хорор почетак године, или можда и реалније Душана Влаховића који се налази у сјајној форми у Фјорентини.

Још једном би све у игри репрезентације требало да се врти око Душана Тадића, а познато је да Пикси има изузетно високо мишљење о офанзивном везисти Ајакса. Тадић би могао да добије одрешене руке и још већу одговорност.

Позвао је селектор 30 играча што сведочи да ће вероватно мењати формацију у прва три сусрета, али и да жели да види што више играча на делу.

Знамо да ће Србија тражити бодове кроз сталне нападе и иницијативу, кроз посед лопте и постављену игру. И зато, кад ће тај 24. март?

Пратите нас и на друштвеним мрежама

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »