fbpx

Степановић ОМЕТА даљу истрагу: Председник Вишег суда прешао ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ

Коментаришући скандалозно саветовање да Кокеза заобиђе полиграфско испитивање, саговорници Објектива сложни су у мишљењу да је судија Степановић прекорачио дозвољену црвену линију својих надлежности са очигледном тенденцијом да омета даљу истрагу

Председник Вишег суда у Београду Александар Степановић огласио се саопштењем преко ове судске институције тврдећи да не познаје председника Фудбалског савеза Србије Славишу Кокезу, као и да није тачно, како први човек ФСС тврди, да га је посаветовао да не иде на полиграф.

Бурно реагујући на Кокезин исказ, судија Степановић се огласио саопштењем покушавши да се огради од могуће одговорности коју би имао уколико се даљом истрагом утврди да су Кокезине речи истините.

– Апсолутна је неистина да је председник Вишег суда у Београду Александар Степановић саветовао председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) Славишу Кокезу да не прихвати полиграфско испитивање, јер га и не познаје, па није могао ни га да га саветује – саопштено је из Вишег суда.

Како се додаје у овом допису, изношење оваквих неистина у појединим медијима веома је индикативно и очигледно усмерено као притисак на даље поступање суда и урушавање интегритета судске институције која је надлежна за поступање у предметима организованог криминала.

“Виши суд подсећа да је Одбор за спољне послове Европског парламента изгласао амандмане на Извештај о Србији известиоца Владимира Билчика, у којима су апострофирани предмети који морају бити решени уколико Србија жели да настави свој преговарачки пут у погледу Поглавља 23. Због тога пита – зашто су свега четири дана након што је изашао овај извештај, судије и председник суда пред којим су управо у току кривични поступци о којима је реч, предмет сензационалистичког извештавања појединих провладиних медија, које се заснива једино на неистинама?”, пише у саопштењу Вишег суда, те се додаје:

– Коме може да смета непристрасно поступање суда у поменутим судским предметима. Ово није први пут од оснивања Посебног одељења да судије и тужиоци пролазе кроз медијске притиске.

ЗЛОУПОТРЕБА ФУНКЦИЈЕ

Коментаришући скандалозно саветовање да Кокеза заобиђе полиграфско испитивање, саговорници Објектива сложни су у мишљењу да је судија Степановић прекорачио дозвољену црвену линију својих надлежности са очигледном тенденцијом да омета даљу истрагу.

“Саопштење Вишег суда у Београду је врхунац неморала и бестидности. Као да га је писала политичка странка. Невероватно је да се функција председника Вишег суда злоупотребљава за личне обрачуне и политикантске интересе”, написао је на Твитеру адвокат и председник скупштинског Одбора за правосуђе Владимир Ђукановић.

ДОБРОВОЉНО НА ПОЛИГРАФ

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран изричит је у тврдњи да Степановић овим саопштењем омета важну истрагу која се тиче преврата у држави и атентата на њеног лидера.

“Овде је реч о томе да је један грађанин дао информацију  о томе да му је други грађанин препоручио да избегне полиграф. То никако не може да буде притисак на суд. Ја да сам на месту судије Степановића добровољно бих се јавио да идем на полиграф, па бих лако доказао ко је у праву, а ко не. Не бих сигурно дозволио да издајем саопштења и злоупотребљавам институцију Вишег суда. Овако сматрам да он свесно омета истрагу”, поручује Каран за наш лист.

НЕМА ДИЛЕМЕ ДА СЕ ПОЗНАЈУ

Овом изјавом је Кокеза, сматра некадашњи обавештајац Божидар Спасић, уздрмао темеље судских одлука по којима су се криминалци пуштали на слободу, а чиме се, како истиче за Објектив, саботирају важни процеси који раскринкавају криминалне структуре на свим нивоима.

“Судство код нас сматра да је богомдано и није спремно да се упусти у борбу са мафијом, бар кад је реч о конкретном судији који се помиње у овој афери. Кокеза није неко са улице, па да би се случајно сетио Степановића. Тешко је измислити неког да га је одговорио од полиграфа. Обојица су јавне личности и нема ту дилеме да ли се они уопште познају. Тек ћемо да видимо због чега судија бежи од познанства са Кокезом”, каже Спасић.

Пише: Горан Митровић

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »