fbpx

Сергеј незаменљив и када нема дан…

 (Од дописника МОЗЗАРТ Спорта из Рима)

Име Душана Влаховића се изговара са великим апетитом у свим најважнијим фудбалским чаршијама јужно од Алпа. Млади српски голгетер је наставио да тресе мреже и са новим-старим тренером Бепеом Јакинијем и донео је још један злата вредан бод Фјорентини у борби за опстанак. За разлику од Душана Влаховића, сви српски дефанзивци су направили велике киксеве који су скупо коштали њихове тимове. Највећу грешку је направио Никола Максимовић који је практично поклонио гол Месијасу у мечу Наполи – Кротоне. На истој утакмици Владимир Големић сноси одговорност за гол Виктора Осимена. И дефанзивци у малом српском дербију на Марасију су дали негативан допринос: Иван Радовановић је крив за гол Душана Влаховића, а Никола Миленковић за погодак Матије Дестра. За разлику од дефанзиваца наши везисти су били солидни: неки мало мање као Сергеј Милинковић Савић и Милош Вулић, неки у средини као Саша Лукић, а Филип Ђуричић и Дарко Лазовић су чак у очима појединих извештача зарадили и 6,5.

ДУШАН ВЛАХОВИЋ је променио тренера, али није своју навику да тресе мреже у Серији А у новој години. Српски центарфор је постигао 13. гол у Серији А, само гол мање од асова попут Лаутара Мартинеза, Чира Имобилеа и Лоренца Инсињеа. Ако настави да тресе мреже, као што то чини у 2021. није искључено да уђе у привилеговани клуб играча који су постигли 20 или више голова што би био велики успех будући да је тек напунио 21 годину. Иначе, Влаховић је имао још пар прилика, али му је Иван Радовановић онемогућио задовољство да се радује још који пут. У извештајима са утакмица се подвлачи да је Душан постао гаранција за опстанак Фјорентине у Серији А и да посебно импонује његова пожртвованост на терену јер гине за сваку лопту. Од свих извештача Душан је проглашен за играча утакмице са оценом 6,5.

НИКОЛА МИЛЕНКОВИЋ није добио прелазну оцену јер је директно одговоран за гол центарфора Ђенове Матије Дестра, али је, руку на срце, остатак меча Блеки одиграо сасвим солидно и заслужио је више него прелазну оцену. Ипак, због тог кикса сви извештачи су му дали 5,5.

ИВАН РАДОВАНОВИЋ сноси одговорност за гол Душана Влаховића, али је за разлику од Николе Миленковића имао неколико интервенција које су директно спасиле Ђенову од пораза против Фјорентине и зато је добио прелазну шестицу од готово свих извештача са утакмице.

СЕРГЕЈ МИЛИНКОВИЋ САВИЋ није блистао против Специје. Била је то једна од лошијих утакмица у овој сезони српског аса. Видело се да је Сергеј стигао уморан после две одигране утакмице против Португала и Азербејџана и посебно након путовања у Баку. Сергеј је изгубио чак 18 лопти што показује да није био његов дан, али како је то Коријере констатовао, “када је изашао Милинковић видело се колико је он незаменљив играч у тиму Лација чак и када нема дан”. Сергеј је од готово свих листова добио прелазну шестицу са изузетком Газете дело Спорт која му је дала 5,5.

НИКОЛА МАКСИМОВИЋ је имао кошмарно поподне против Кротонеа. Истина је да је српски репрезентативац до 59. минута био много бољи део тандема са Костасом Маноласом, али је грешка коју је направио са Месијасом неопростива за играче његовог нивоа и тима чији дрес брани. Срећом по Максимовића, Ди Лоренцо је постигао четврти и победоносни гол, иначе би Николина грешка била много болнија и видљивија од две Маноласа после којих је Сими затресао мрежу Алекса Мерета. У сваком случају Максимовић није успео да потврди стабилизацију форме која се видела против Милана и Роме. Никола је оцењен у распону од четворке до петице.

ВЛАДИМИР ГОЛЕМИЋ је био на ивици прелазне оцене, од четири примљена гола Кротонеа само један иде на његову душу, Осименов. Репортери са утакмице су се сложили да је заслугама Големића Кротоне остао у игри до краја. Ипак, то није било довољно за прелазну оцену, мада је био близу добивши 5,5.

МИЛОШ ВУЛИЋ је ушао у игру у другом полувремену уместо Адама Унаса и дао је равнотежу игри Кротонеа и солидност у фази када тим из Калабрије није био у поседу лопте. Није случајно да је са њим на терену Кротоне примио само један гол. Милош је имао и једну велику прилику али није успео да је претвори у гол. На крају је зарадио прелазну оцену, шестицу, од готово свих медија, како због залагања тако и због тактичке корисности и интелигенције.

ДАРКО ЛАЗОВИЋ је одиграо солидан меч у дресу Вероне против Каљарија: није бриљирао, али није ни подбацио. Могли бисмо да кажемо да је Дарко на Сардинији допринео више квантитетом него квалитетом победи тима Ивана Јурића. Шпартао је по целом боку током меча, али није успевао да буде луцидан као у последњих пар месеци. Његов труд је награђен пралазном шестицом, а Коријере дело Спорт му је дао чак и 6,5.

ФИЛИП ЂУРИЧИЋ је играо на махове против Роме. Истини за вољу његова партија је била снажно условљена жутим картоном који је добио одмах на почетку меча. У сваком случају готово све најопасније акције Сасуола по гол Роме су носиле његов печат, укључујући и асистенцију за први гол Траореа. Имао је Филип и лепу шансу да начне Ђалоросе на старту меча, али је Пау Лопез био опрезан и затворио му је угао када се нашао са нашим фудбалером очи у очи. Ђуричић је углавном оцењен са 6, а ту и тамо су му поједини листови дали и 6,5.

САША ЛУКИЋ умало није постао херој Торина против Јувентуса пошто је у финишу меча добро загрејао дланове голмана Старе даме Војћеха Шчешњија после лепог продора. Везиста Торина је ушао у игру половином другог полувремена уместо Ринкона и дао је значајан допринос освајању бода Граната који је велики као кућа у борби за опстанак. За проведених 25 минута на терену Лукић је заслужено добио прелазну шестицу.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »