fbpx

Селектор Србије говорио и о скраћењу домаће Суперлиге, утакмици с Португалцима, стању у ФСС-у…

Драган Стојковић Пикси вратио је веру Србима у национални тим. Сам његов долазак на место селектора значио је одушевљење у широким народним масама, а први резултати у квалификацијама за Мундијал дошли су као потврда да се ради о правом човеку на правом месту.

Пикси је за празнична издања српских медија (Спортски журнал, Информер) говорио о многим темама – стању у српском фудбалу, првим селекторским искуствима, домаћој Суперлиги. Он је поручио да српска елитна лига може да добије на квалитету само ако се драстично смањи број учесника, те да њему не може да се догоди да га попут Славољуба Муслина смене кад одведе Србију на велико такмичење.

“Како вратити верују народу у фудбал? Као што сам рекао пре него што сам постао селектор: великом борбеношћу, професионализмом, пожртвовањем на терену, добром атмосфером, колективним духом, значајем играња за своју земљу. Кажу, дошао сам у тешком тренутку. Колико ја знам код нас никад није било нормално и идилично. Увек су биле турбуленције. Не знам које је то време било да је неко могао да лаже: “погодио си моменат да дођеш, много је лепо”. Такав моменат не постоји”.

Стојковић каже да подршку осећа на сваком кораку…

“Људи доживљавају ове прве резултате као да смо урадили не знам шта. А замислите да смо нешто стварно урадили… Па ми бисмо летели. Људи су углавном позитивни. Кажу: види се рекација играча, да се се не предају. Па и ако изгубе, нека изгубе како треба. Од утакмице с Португалом нико ништа није очекивао, сви су мислили да ћемо да добијемо пет комада”.

На питање да ли је извукао неке поуке из утакмице с Португалијом Стојковић је казао:

“Нема шта ја да извучем, треба они да извуку поуке. Да после 2:0 могу и да изгубе утакмицу. Да, шутнуо сам клупу после другог њиховог гола, али то је било из револта због једне реакције, не због тога што сам изгубио наду. Можете да питате играче шта сам им рекао у свлачионици, на полувремену – да ћемо да победимо. Далеко од тога да сам препотентан, али ако ћемо да бројимо шансе, ево, коју су они то шансу имали”?

Португалци су се жалили после ујтакмице, говорили како им се судија извињавао због грешке…

“Сви говоре о нашој срећи, али срећа је пратила и њих. Судија после играња руком Данила није свирао пенал за нас. Причају да им се после извињавао, а не кажу шта им је тачно рекао. А рекао је: Будите срећни што нисам свирао пенал за Србију. Хајде сад у свлачионицу”.

Милинковић Савић, Павловић, Влаховић, Јовић, Миленковић, Ристић… Могу ли ти момци да експлодирају на ЕП 2024?

“Требало би. С обзиром на године које имају – да. То је та будућност и уз паметно вођење, а имају срећу да ћу вероватно ја да им будем селектор и на том Европском првенству, требало би да досегну врхунац својих каријера”.

Фудбалски савез Србије није био баш на добром гласу последњих година, ситуација се сада мења?

“Људи са стране замишљају да је овде катастрофа, русвај, куплерај… Али није. Никакав проблем нисам имао”.

Није Пиксија пореметило ни привођење Славише Кокезе…

“Био сам шокиран, наравно… Али нисам помишљао да одустанем јер сам видео да то није повезано с фудбалом. Да јесте било, отишао бих”.

Не крије Драган Стојковић да планира дуго да остане на месту селектора. Сматра да смена попут оне Муслинове не може да му се догоди…

“Ма, нема шансе! Не видим ко то може да ме смени, како да ме смени? Не видим разлог за тако нешто. Бољег не не би могли да нађу”.

Генерацији с краја деведесетих недостајао је селектор попут вас?

“Да. Уз све поштовање, фалио је неко с му..ма. Сто посто је тако”.

Пикси се залаже за драстично смањење Суперлиге Србије и то не крије.

“И 16 клубова је много за овај простор. Мислим да лигу треба смањити на 12 клубова. Квалитет би се повећао колико-толико. Људи не треба да се плаше промена. Треба пробати други систем, па и да се мења сваке године све док се не дође до правог. Клубови гледају само себе, не гледају ширу слику. Зато је овако. Па није трагедија испасти из лиге, играти у другом рангу”.

Реч две и о намештању утакмица…

“Ако неко хоће да намести то не може нико да спречи. Ни смањење лиге то неће спречити. Људи треба да схвате да је то забрањено, да квари слику и имиџ. А они што кажњавају да буду још ригорознији”.

Говорио је Пикси и о играчким данима…

“Да ли сам се због нечега покајао? Нисам. Марсељ је дошао у Београд по мене. Имао сам понуде Јувентуса, Реала, Барселоне. Онда се укључио и Милан. Чим су чули да идем у Марсељ звали су Тапија да питају могу ли да откупе тај предуговор. Он је одбио понуду. У том тренутку Марсељ је био најјачи у Европи, направљен да освоји Куп шампиона. Па ако такав клуб дође и каже “требаш ми да бих постао првак Европе”, нема шта ту да се прича и много размишља. Не жалим ни за чим, тако је то у каријери”.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »