fbpx

За новог заменика председника ФСС изабран Ненад Бјековић

Спектакл у режији челних људи српског фудбала. Само неколико сати након што су на сајту Фудбалског савеза Србије објављене одлуке вршиоца дужности председника Марка Пантелића да је сменио још шест чланова Извршног одбора – а та одлука још се може пронаћи на адреси фсс.рс – ново саопштење у коме се смењује: Марко Пантелић.

И то зато што је десет чланова Извршног одбора који су изгласали смену утврдило да су и сами кршили Закон о спорту када су Пантелића уопште именовали прво за делегата Скупштине, затим за члана Извршног одбора, а потом и заменика председника ФСС.

Стога је Извршни одбор у саставу Ненад Бјековић, Новица Тончев, Драган Симовић, Драгомир Лазовић, Милан Караџић, Душан Мракић, Марјан Рнић, Драган Илић, Бранко Стојаковић, Саша Бајчетић одлучио да су све Пантелићеве одлуке правно ништаве. Кад кажемо све, мислимо на оне да је дужности чланова Извршног одбора разрешио Бјековића, Лазовића, Мракића, Рнића, Илића, Стојаковића и Бајчетића, те на њихова места именовао Милоша Ђелмаша, бившег фудбалера Николу Петковића, Јована Теодосића, брата прослављеног српског кошаркаша Милоша, те широј јавности непознате Југослава Југовића, Давора Јевремовића и Зорана Лекића.

Стари чланови Извршног одбора су на место заменика председника ФСС – који самим тим до избора новог преузима и сва овлашћења – изабере Ненада Бјековића.

Образлажући одлуку ФСС је оценио…

ИЗБОР УРЕДНИКА

Марко Пантелић: И живот ћу да дам, али српски фудбал мафијашкој хоботници – не дам

Звезда између историје и мамурлука

Партизанов једини пут: Финала се не играју, него побеђују

Под један да Пантелић није смео да буде именован за члана Извршног одбора, пошто је тадашњи председник ФСС Славиша Кокеза још пре тога именовао својих осам чланова Извршног одбора колико по Статуту има право.

Под два, да Марко Пантелић није смео да буде изабран ни за заменика председника ФСС пошто Закон о спорту прописује да чланови спортских организација не могу бити чланови управе надлежног спортског савеза што је бивши репрезентативац био, јер је и даље уписан у Агенцији за привредне регистре као председник Фудбалског савеза Београда.

Прецизније, Закон каже да “чланови управе спортске организације, укључујући и заступника и ликвидационог управника спортске организације не могу бити чланови управе и службена лица надлежног спортског савеза, односно службена лица организације у области спорта која управља спортском лигом“.

Занимљиво, Извршном одбору ФСС не смета то што је Новица Тончев рецимо и даље председник Фудбалског савеза региона Источне Србије, Драган Симовић председник ФС Војводине, а Бранко Стојаковић председник Западне Србије.

И под три, Извршни одбор ФСС је утврдио и да Марко Пантелић није смео да буде ни делегат Скупштине пошто је у њу изабран као представник Фудбалског савеза региона Источне Србије, иако у том региону није обављао никакву фудбалску функцију нити има пребивалиште на тој територији. Како није смео да буде члан Скупштине, још једном, Пантелић није смео ни да буде заменик председника ФСС.

Што је све апсолутно тачно и што је цела Србија знала и раније, па се зато и чудила док је исти овај Извршни одбор прихватио Марка Пантелића и као делегата Скупштине и као члана Извршног одбора и на крају као заменика председника ФСС.

Тада су гласали за њега, сада против њега. Иницијална каписла је била Пантелићева свађа са Драгомиром Лазовићем, пошто је овај други предложио да се лига од лета прошири са 16 на клубова како би његов Јавор – приде и Рад – сачувао статус суперлигаша. И све то након што је сезона већ завршена, а промена такмичења усред сезоне је противна свим могућим правилима. Пантелић је тада сменио Лазовића, кренуо на Шурбатовића – према информацијама Моззарт Спорта против њега ће поднети и кривичну пријаву због злоупотребе службеног печата – али изгледа да није могао сам против свих. Можда би, да није баш он потписао оно саопштење као одговор Немањи Видићу на раније изречене критике о раду ФСС и могао да се нада широј подршци, овако…

Извршни одбор ФСС је за заменика председника ФСС изабрао Ненада Бјековића, који ће бити регистрован и као овлашћени заступник ФСС у периоду до 2023. Дакле, више се не помињу избори иако је приликом Пантелићевог именовања најављен такав расплет.

За крај, Извршни одбор ФСС је задужио официра за интегритет да га извести о свим Уефиним пријавама о поступцима око регуларности домаће такмичења, те овластио Шурбатовића да формира Радну групу за израду текста Предлога новог Статута ФСС…

И приде формирао Радну групу за израду Предлога система такмичења за сезону 2022/2023 са интенцијом да се иде на смањење лига и концетрацију квалитета.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »