FK Crvena Zvezda

Zvezda: Propada šifra 4-4-2

Rupu izazvanu odlaskom Kange Millojević je pokušao da sanira novom formacijom. Međutim, rupa se pretvorila u krater

Postoji ono populističko, ali krajnje banalno, mišljenje da Crvena zvezda mora uvek i protiv svakog rivala da igra sa dvojicom napadača. Analitičan kakav jeste, Vladan Milojević nije u većini jesenjih bitaka hajao za takve komentare, mada je znao da na teren istovremeno pošalje Boaćija i Pešića. Uspehe je crpeo iz defanzivne perfekcije. Bio je to njegov lični pečat, a sada će to biti njegovo iznuđeno rešenje. Ili možda jedino logično rešenje. Vera u onu košarkaško nepisano pravilo da napad rešava mečeve, a odbrana donosi titule.

Crvena zvezda je na poslednje tri kontrolne utakmice u Beleku postigla tri gola (po jedan Amkaru, Ujpeštu i Pelisteru) i to sva tri posle prekida. Nije imala ni veliki broj izraženih šansi, niti je kontinuiranim napadima natenane lomila kičmu rivala. Jednostavno – nije imala igru u ofanzivi. Istina, treba imati u vidu da je Ričmond Boaći odigrao svega 18 minuta i zbog povrede napustio duel sa makedonskim predstavnikom.

Pokušao je to Milojević da „zamaskira“ formacijom 4-4-2, gde je uloga lutajućeg špica bila namenjena pridošlici iz Olimpijakosa Benu. Međutim, rupa u kreativnom zanosu izazvana izostanakom Gelora Kange pretvorila se u krater. Kao retko kada u trenerskoj eri Vladana Milojevića Crvenu zvezdu je bilo teško gledati. Tome u prilog i sledeći podatak: za prvih 30 minuta srpski vicešampion je imao samo jedan udarac ka golu dobro postavljane ekipe Nebojše Vignjevića. Iako je imao podršku Bena, Aleksandar Pešić je bio primoran da se sam rve sa rivalima i potom iz nemoći počne da kreira. Tada je Crvena zvezda izgledala najopasnije.

Sve će to drugačije izgledati kada se budu crveno-beli namerili na ekipu koja želi da izađe visoko. Takav će, nema sumnje, biti i moskovski CSKA ili u generalnoj probi Zenit (7.februar). Ipak, to ne menja dominantnu slliku iz Beleka da problem u Zvezdinoj igri postoji.

Ima dovoljno vremena Milojević da ga zaleči i istraje na onome što najviše voli – taktičkoj i defazivnoj disciplini. Nije tajna da nekadašnji strateg crveno-belih obožava trijumfe minimalnim rezultatom i da u njima vidi timski rad ekipe. Uostalom, crveno-beli su minimalcima protiv Kelna dogurali do evropskog proleća, na Emirejtsu su odigrali bez golova. Pobeđivali su kada je bilo najvažnije sa jednim špicem. Sve nagoveštava da će Milojević vrlo brzo, posebno u mečevima vsokog rizika, odustati od šifre 4-4-2.

Ima pravo da veruje da će pronaći dobitnu kombinaciju, a do tada se uzdati u podatak da će protiv CSKA imati devetoricu ili desetoricu jesenjih startera. Dovoljno za taktički dvomeč u kojem će odlučivati nijanse. I možda Farud Ben kao vezivno tkivo. U Antaliji ga je Milojević probao na obe krilne pozicije, zatim kao jedinog napadača i na posletku kao podršku Alesandru Pešiću… Postigao je ofanzivac sa Komorskih Ostrva dva gola, ali još se traži sa saigračima. Posebno, od odlaska Kange.
„Nismo igrali dobro. Moramo da budemo brži, agresivniji,  borbeniji Imaćemo na čemu da radimo do duela sa CSKA. Međutim, verujem da ćemo susret sa Rusima dočekati spremni“, rekao je Ben posle duela sa Ujpeštom.

Šta Crvenu zvezdu može da raduje posle duela sa Amkarom i Ujpeštom? Samo pogled u retrovizor. Crveno-beli su pre osam meseci na Zlatiboru, u generalnoj probi protiv Rudara iz Pljevalja, izgledali mnogo, mnogo slabije nego u poslednje dve provere. A svi znamo kakvu su polusezonu imali.

mozart

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *