Reprezentacija Srbije Svetsko Prvenstvo 2018 u Rusiji

Krstajić: Pravim ekipu za budućnost

Selektor pohvalio Milenkovića i Radonjića, biranim rečima govorio o Milinković-Saviću, ali i o tome da li je glasao i zašto nije tražio veće premije od predsednika Vučića

Mladen Krstajić nema glavobolju iako ne spava mirno. Na brifing s novinarima uoči popodnevnog treninga u Bad Valtersdorfu stigao je biciklom! I to bez kacige, u pratnji zadihanog portparola MilanaVukovića…

– Da odmorimo prvo – procedio je selektor…

Nije imao previše vremena za predah, usledila su pitanja…

Imate li glavobolju?

– Imam otkako sam postao selektor. To je sastavni deo ovog posla. Imao sam glavobolju i dok sam sve druge poslove radio.

Da li ste biciklom stigli da biste glavu „provetrili“?

– Ne, glava je provetrena dovoljno…

Šta vas najviše brine?

– Iskreno rečeno: ne brine me ništa. Svesno smo ušli u utakmicu da kombinujemo i ubacimo mlade igrače da osete atmosferu. I da je bilo 0:0 isto bih gledao na situaciju kao što je gledam danas. Napravili smo noćas tročasovnu analizu da vidimo gde smo grešili, a šta je bilo dobro.. Bilo je više loših stvari, ali ne onih koje bi nas poremetile. Želimo da budemo skoncentrisaniji u defanzivi, da tranzicija bude bolja, pas tačan u prostor.. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan, svesni su igrači da smo slabo odigrali, ali ne mogu da kažem da nisu imali želju. Svi su nosili „katapult“, i merenja pokazuju da su imali želju… Posle dugih sezona i pauza od nekoliko dana logično je da ime ne ide sve…

Koji su benefiti tri prijateljske utakmice?

– Sve što radimo, radimo a temelj je dobra atmosfera. Podmladili smo reprezentaciju i pitanje je da li bi neko pozvao ove mlade igrače kao što sam ja. Učestvovaće zato što su zaslužili, imaju kvalitet i budućnost su srpskog fudbala, kostur reprezentacije. Zasluženo su tu i biće na SP.

Ako Murinjo pušta…

Da li ste rekli Nemanji Matiću da se brže oslobađa lopte?

– Nemanja Matić je dovoljno kvalitetan igrač i zna da treba da se oslobodi lopte na vreme a ima boljeg i iskusnijeg trenera od mene. Ako kod Murinja može da zadrži pas, može i kod mene.

Nemanja Radonjić je opravdao vaš poziv?

– Nemanja Radonjić je opravdao da ima talenat, Mora još da radi, ima potencijal, kvalitet a da će biti budućnost i uzdanica srpskog fudbala, to je sigurno.

Kako vam se čini Sergej, godinu dana  nije igrao sa ovim timom i šta od njega očekujete?

– Tako je kvalitetan igrač, moćan da se uklapa za dan. Perfektan je momak, a kao igrač razoružava sve živo i u svakoj ekipi može da se uklopi.

Vidite li ga sa Ljajićem?

– Naravno. Od utakmice do utakmice, videćemo da ih uklopimo. Sergej je biser ne srpskog već evropskog fudbala.

Milenković je na debiju bio odličan, gde ga vidite?

– Malo ljudi zapaža, da smo juče imali četiri klinca iz mlade reprezentacije, a u drugom poluvremenu su ušla još dvojica…  Mi pratimo igrače iz mlade reprezentacije koji će biti okosnica za budućnost. Da ne bi preko noći došli u reprezentaciju, napravili smo sada rez, rizik i sutra ko dođe posle mene lakše će mu biti. To radim u interesu srpskog fudbala. Želimo da podmladimo ekipu… Malo ko je o njemu razmišljao, stavio sam ga među 35, zatim i među 23, Može da igra i desnog beka zajedno sa Rukavinom, i desnog štopera sa Banetom, Veljkovićem i Spajićem. Ne sumnjam u njegov kvalitet, a sada je ozbiljan kandidat i za startnu postavu.

Misija Saleta i Dekija

Koliko su Saša Ilić i Dejan Stanković doprineli stvaranju dobre atmosfere ?

– Bili su i ostali legende i suvišno je komentarisati… To je ono što tražimo – da Zvezda i Partizan budu zajedno u Srbiji.

Da li to znači da može da igra ako se Bane Ivanović ne oporavi?

– Nema veze može i sa Banetom. A Bane Ivanović se oporavio, trenera već dvadana….

Zašto ne uigravate ekipu zbog čega eksperimentišete?

– Samo se setite da je svaki igrač odigrao po 50 utakmica za svoje klubove. Svi su igrali glavne role u svojim klubovima i bilo je normalno da posle pauze da dođu u situaciju da igraju po poluvreme, ili 60, 80 minuta… Naša javnost bi morala o tim stvarima morala da vodi računa… Nismo izmislili toplu vodu: momci nisu mašine. I kod mašina mora da se menja ulje, radi generalka… Nekad je važniji odmor od treninga. Nisam čovek koji eksperimentiše.

Zbog čega se poslednjih 15 minuta Srbija branila grčevito, bilo je pitanje trenutka kad će da primi gol?

– Tako se jednostavno namestilo, bilo je faza i kad smo napadali a Čile se branio… Gubili smo čiste lopte i desilo se da ekipa koja kao Čile zna da igra fudbal uspe jednostavno da se nametne. To je bio osnovni problem.

Kako će u subotu izgledati ekipa protiv Bolivije, hoćete li nekog odmarati?

– Vreme odmora je prošlo. U subotu ćemo izvesti ekipu koja će možda biti najbliže timu za meč sa Kostarikom.

Da li ste gledali rivale iz grupe?

– Naravno da smo ih gledali. Jutros smo do tri sata gledali utakmice, ništa novo. To je sastavni deo posla…

Šta ste promenili u odnosu na 2006?

– Vodio sam se i 2006, i 2010, sve ide kako treba, najvažnija je atmosfera, ne može niko da bude iznad Srbije. Moram da kažem nešto iskreno. Bilo je priče oko trake. Ja sam presekao i to je kraj. Sad je polemika da li mi je neko rekao da li Deki treba da ima najviše nastupa? Tu nema nikakve priče! Bane Ivanović treba da bude u ekipi i da se rastereti. Ako bog da igraće i 9. i 17… Bane samo treba da bude deo reprezentacije i nema špekulacije da li je Stanković došao ovde da Bane ne sruši njegov rekord. Deki i Sale su došli na moj poziv! Sve ostale spekulacije iz centrale u Beogradu su smešne. Ne, ja sam odlučio i tako je. Bane je zdrav hvala bogu. Dok god bude profesionalac a ja selektor, biće tu. Treba da budemo jedno – mi smo Srbi! To je rekao i predsednik Vučić na prijemu: nije Srbija tu zbog nas, nego smo mi zbog Srbije.

Čile igra kao Kostarika

Koliko igra Čilea podseća na igru Kostarike?

– Podseća, imaju dobar posed lopte, jaki usu u duelima… Videli smo šta možemo a šta ne i moramo da korigujemo…

Predsednik Vučić je izjavio da ste mogli da dobijete i veće premije da ste ih tražili, zašto niste?

– I ovo je dovoljno. Bez lažne skromnosti, politika me ne interesuje i nikad nisam ni glasao, jednom u Bosni pošto imam dvojno državljanstvo za mog prijatelja Mićića. Poštovao sam uvek predsednika jer sam tako vaspitan, i sada poštujem mog predsednika Vučića. Sutra ko će biti predsednik, ne znam, izabraće ga narod. Zahvaljujem mu se jer je ispunio ono što je obećao. Ostalo me ne zanima. U Srbiji nisam glasao i neću nikad da ne bi bilo ovo ili ono. Podržavam našeg predsednika i smatram da treba da ga podržimo svi jer želi dobro Srbiji…

Promašili ste temu, pitanje je bilo zašto niste tražili veće premije?

– Nema potrebe i ovo je dovoljno. Zašto da izvlačimo pare iz budžeta kad je i ovo dovoljno.

Da li ste pravili kalkulacije o bodovima?

– Nikad nisam kockao, ne znam karte, nikad se kladio nisam… Ne volim da pričam o nečemu što još nije došlo. Daleko od toga da ne razmišljam o Kostarici, Švajcarskoj i Brazilu…

Da li ćete možda menjati formaciju ekipe na Mondijalu?

– Kasno je za promenu formacije, deset dana uoči SP. Na promene igrača razmišljam, ali bilo bi suludo da se sada menja formacija uoči svetskog prvenstva.

Da li ste razgovarali sa predsednikom Kokezom?

– Upravo sad dok sam vozio bicikl pričali smo. I normalno je da se i on i potpredsednici Bjeković i Milošević interesuju da li su igrači zdravi, kako rade…

Vozili ste bicikl bez kacige i pričali telefonom?

– To ste vi rekli…

Posle ove Krstajićeve rečenice portparol Vuković, takođe biciklista bez kacige, upitao je „hoćemo li da završimo polako“…

– Čekaj još malo, baš je postalo zanimljivo – uzvratio je Krstajić…

Nisu novinari imali više pitanja za selektora Srbije. Poželeli su još da uvek bude spontan i iskren kao što je bio juče, ali da takvi budu i njegovi izabranici.

I ne prilikom davanja izjava, već na terenu. Možda u subotu protiv Bolivije, ali obavezno 17. u sudaru sa Kostarikom… Jer, još samo osam dana ostalo je do mondijalskih fanfara.

žurnal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *