Zvezda u Ligi Šampiona Kvalifikacije za Ligu Šampiona Super Liga Srbije FK Crvena Zvezda

Barjak Milojevićeve Zvezde

Koliko su crveno-beli evropski napredovali pod komandom pedantnog stručnjaka uoči večerašnjeg meča sa Trnavom (20.30 časova) možda najbolja oslikava statistika jednog igrača koji po broju utakmica na Starom kontinentu može da zbirno prestigne pet prethodnih generacija

Do 2017. godine Crvena zvezda je bila evropski devastirana, služila je za interne šale fudbalskih moćnika o tome kako je na Marakani uvedeno novo nepisano pravilo kluba o ispadanju u sezoni kupanja. Čule su se i priče o neugodnoj kazahstanskoj, ukrajinskoj, bugarskoj, kiparskoj školi fudbala. Tačnije o neugodnostima svih škola fudbala na koje se namerila Crvena zvezda. Sve je to trajalo dok Vladan Milojević nije stao grudima ispred jednog novog tima okupljenog na Zlatiboru i poveo ga u juriš kroz malteške i kazahstanske gudure.

JEDAN ŽULE  KAO TIMOVI OD 2011. DO 2016.GODINE ZAJEDNO

Jedan igrač predstavljao je barjak tog tima. Nije bio – niti je sada – najtalentovaniji ili najbolji pojedinac u Milojevićevom timu, ali Filip Stojkovićje personifikacija evropskog napretka crveno-belih u poslednjih 13 meseci.

Napretka koji bi u večerašnjem meču u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv slovačkog Spartaka iz Trnave (20.30 časova) trebalo da bude pojačan. Evenutalnim ubedljivim trijumfom Crvena zvezda bi praktično obezbedila još jednu evropsku jesen, a popularni Žule bi oplemenio neverovatne brojke o kojima će moći da priča unucima. Ima u njima i njegove velike moći, ali i Zvezdine prethodne nemoći.

Da skratimo i kažemo suštinu: ukoliko bude igrao večeras (a gotovo sigurno hoće) i u Trnavi, Filip Stojković će biti akter 22 evropske Zvezdine utakmice za dve sezone. Toliko su zbirno odigrali timovi koji su bili stanovnici Marakane od 2011. godine do dolaska Vladana Milojevića. Tačnije, od onog Ventspilsa do Sasuola koji je u dve utakmice mogao Zvezdi da strpa deset komada. Srećom po tadašnji igrački kadar i stručni štab – nije.

Ako oslušnete glas Zvezdinih navijača pomislićete da je taj Sasuolo daleka prošlost.

KAKO JE PROMENJENA SVEST NAVIJAČA…

Sada bi i Liga Evrope predstavljala  utešno takmičenje, što je svakako najveći  uspeh, ali i opasan usud Milojevićevog tima. Čiji je Filip Stojković neizostavni deo. Za sve to vreme, tokom tih 20 utakmica, trener Crvene zvezde držao je u rukama identičan barjak. Onaj sa Stojkovićevim likom.
„Mašala… Nisam imao pojma da sam jako blizu identičnog broja utakmica i minuta kao pet generacija ispred mene. Navikao sam već ljude na fascinantne brojke. Prošle sezone sam na terenu proveo više od 4.000 minuta na terenu… Međutim, ovo što ste mi vi rekli je zaista fascinantno. Ispada da sam svedok jednog lepog vremena“, poručio je u razgovoru za naš portal crnogorski reprezentativac.

Od juna prošle do avgusta ove godine sve se promenilo. Tada bi Spartak iz Trnave u zvezdaškoj javnosti ocenjen kao veliki favorit, sada se već priča o Red Bul Salcburgu.
„Promenili smo način razmišljanja navijača. Tako i treba da bude. Učinili smo da budu ponosni. Oni mogu da pričaju o Salcburgu, ali mi – ne. Znamo da nas čeka večeras vrlo opasan rival. Dobro smo ih prostudirali, ali sa jedne strane drago mi je kada čujem taj optimistički stav. Prošle sezone su od nas tražili da se ne obrukamo. Plašili su se novog Kairata. Potom se pričalo: ‘Gde baš da naletimo na Spartu’. Pa je posle bilo: ‘Gde baš da naletimo na Krasnodar’. Sve smo ih izudarali. Jedna misija je ispunjena, ali ostalo ih je još mnogo. Ima i ta Liga šampiona o kojoj sanjamo“, jasan je Filip Stojković.

ZVEZDINE BRUTALNE BROJKE

Prošle sezone reprezentativac Crne Gore je na terenu proveo 1.440 minuta u evropskim utakmicama. Ove je sakupio 360. Promenili su crveno-beli nekoliko pojedinaca, ali ne i naviku da teško primaju golove na evropskoj sceni.
„Na tome šef insistira, na tim detaljima. O rivalima znamo sve. Poštujemo Trnavu, ali primera radi prošle sezone nismo primili gol na gostovanjima Kelnu, Arsenalu i Bate Borisovu. Još nismo tako našpanovani, ali ide na bolje. Tačnije, ide mnogo na bolje. Počeli smo neke utakmice u Evropi i rutinski da rešavamo. Kao revanš protiv Suduve… Imamo samopouzdanja toliko da smatramo da protiv svih možemo da igramo. Dobro, Trnava je u ovom trenutku najvažnija. I ne samo u ovom trenutku nego za celu sezonu. Opasan tim, dobar u kontri, ali naći ćemo neko rešenje“, dodao je Filip Stojković.

Imaju, sigurni smo, Slovaci računicu, ali nije im svejedno kada vide brojne statističke podatke koje govore u prilog Crvenoj zvezdi. Tim Vladana Milojevića je u seriji od šest pobeda u svim takmičenjima. Crvena zvezda ima samo jedan poraz u prethodnih 36 zvaničnih utakmica, nanizala je 13 pobeda u prvenstvu računajući i prošlu sezonu. I, na posletku, Crvena zvezda je na prethodnih šest utakmica u Evropi kao domaćin primila samo dva gola.

Da li je ova Crvena zvezda sa Vladanom Milojevićem i isturenim barjakom u liku Filipa Stojkovića najbolja u poslednjih 20 godina? Odgovor će delimično biti poznat večeras.

CRVENA ZVEZDA – SPARTAK (20.30, TV SPORT KLUB, TV RTS1)

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Karlos Grande (Španija)

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Rodić – Jovičić, Ben, Krstičić, Ebesilio, Radonjić – Stojiljković.

SPARTAK (4-3-2-1): Čudi – Kadlec, Godal, Hladik, Čonka – Grendal, Rada, Grešak – Jirka, Čanturašvili – Ego.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *