Analiza Zvezda u Ligi Evrope Zvezda u Ligi Šampiona Super Liga Srbije FK Crvena Zvezda

Zvezdina Trijumfalna kapija: Evo već je jesen, a poraza još nema…

Poslednji je pretrpljen još 21. februara

Kako na PSŽ? Ili bi bilo bolje da pitanje bude formulisano na sledeći način: Može li se protiv PSŽ-a sačuvati koža i obraz? Sigurno će danas o tome razmišljati fudbaleri Crvene zvezde kada sa pariskog neba budu ugledali Jelisejska polja, a verovatno i Park prinčeva, mesto gde im je, prema mišljenju cele fudbalske Evrope, suđeno da prekinu niz nepobedivosti.

Međutim, pre nego što budu izašli mečki na rupu i pogledali se u oči sa Mbapeom, Nejmarom i Kavanijem, fudbaleri Crvene zvezde će imati dovoljno samopouzdanja. Bolje rečeno: jako, jako, mnogo samopouzdanja. Jer je tim VladanaMilojevića za prethodnih sedam meseci i “kusur“ dana sazidao sopstvenu Trijmfalnu kapiju.

Bio je 21. februar. CSKA je vodio protiv Crvene zvezde u okviru šesnestine finala Lige Evrope. Stopostotane šanse promašili su El Fardu Ben i Aleksandar Pešić. Bio je to muški poraz i oproštaj od Evrope.

Od tada je Crvena zvezda odigrala 34 zvanična meča i još četiri prijateljska.

Promenila su se tri godišnja doba.

Bila je mnogo puta na kolenima, ali nikada nokautirana. I nikad poražena (istina eliminisana je iz Kupa Srbije od Mačve, ali posle penala).

Taj niz nepobedivosti biće i jedina slamka za koju će se hvatati oni najoptimističniji navijači srpskog prvaka. Sličnim nizom u Evropi trenutno može da se pohvali samo estonski Nome Kalju (30 mečeva), dok je, primera radi, dobro poznati Salcburg prethodni put položio oružje 27. maja u okviru poslednjeg kola austrijskog prvenstva. U meču bez rezultatskog značaja Austrija je slavila sa ubedljivih 4:0.

Nekoliko puta od februara do oktobra crveno-beli su se pekli na tihoj vatri poraza. Voda im je u jednom trenutku bila do grla u Trnavi, činilo se da im nema spasa u Salcburgu. Opasno je krvarila protiv Napolija, u 158. večitom derbiju je bila daleko od potrebnog nivoa. Pod skutima sportske sreće, ali više ratničkog mentaliteta ekipe sa potpisom Vladana Milojevića, srpski prvak se izvlačio i pomerao granice sopstvenih mogućnosti. Pariz može da bude tačka resetovanja. Jer tim Tomasa Tuhela bi u trenutnoj konstalaciji snaga bio favorit protiv 98 posto timova u Evropi. Ali da li posle svega što su uradili u prethodnom periodu neko može da zabrani crveno-belima da maštaju i sanjaju?

Uostalom, mogu tokom leta da parafraziraju kultni stih Tome Zdravkovića: “Evo već je jesen, a poraza još nema…“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *