Анализа Прелазни Рок Црвена Звезда ФК Црвена Звезда

Има ли спаса за Рашида Сумаилу?

Или зашто је Владан Милојевић у летњем прелазном року инсистирао на довођењу домаћег штопера, Митровића или Дегенека

Било је потребно да Едсон Да Силва пар пута додирне лопту, на свом дебију против Јавора, марта 2016. године да се јасно види да је Црвена звезда дебело омашила. Бразилски штопер није личио, нити је имао покрете достојне професионалног фудбалера. Убрзо је постао тема за разоноду у шампионском тиму клуба са Маракане. Годину дана после Едсона, на неколико првих мечева импресионирао је Абрахам Фримпонг. Био је стамен, јак, брз, скочан, али неконстантан. И склон кардиналним грешкама.

Коштао је Црвену звезду титуле слабим издањем против Вождовца, мада је касније код Владана Милојевића имао светле тренутке. Нико И никада неће заборавити његово флеретовање са дефанзивном перфекцијом у судару са Краснодаром, када је неподношљивом лакоћом покрета чистио све пред собом.  Ипак, шаренолика искуства са штоперима из Јужне Америке и Африке натерали су Владана Милојевића да у пазлу Лиге шампиона види искључиво и само домаћег штопера. Или неког ко прича истим језиком као остали чланови одбрамбене четвроке.
Велика Милојевићева и Мркелина жеља је био Стефан Митровић, на крају је доведен Милош Дегенек. Погођен је центар мете. Као испомоћ на Маракану је стигао Рашид Сумаила. Потенцијални репрезнтативац Гане је стигао на позајмицу из Ал Кације. Клуб из Арабије је наставио да га плаћа, Звезда је у тамнопутог централног дефанзивца инвестирала само 200.000 евра. Толико је коштала једногодишња позајмица Надали су се на Маракни да би Сумаила могао да искочи, подсети на издања Ли Адија, и постане адут више у ротацији Владана Милојевића. Посебно, што на први поглед има сличне карактеристике као Дамјан Ле Талек. И било је логично што су директори И чланови стручног штаба Црвене звезде веровали како могу да га упарују са Вујадином Савићем или Срђаном Бабићем.

Међутим, чини се да је Рашид Сумаила живи доказ оне теорије бившег тренера Црвене звезде Роберта Просинечког.
“Знате, само ретки са афричког континента могу да буду топ штопери. Они су физички доминантни И брзи, али имају црне рупе. Дешава им се да због тренутке деконцентрације пониште све што су ваљано до тада урадили”, поручио је Роберт Просинечки.

Момак из Гане, који је био велика жеља Глазгов Ренџерса током летњег прелазног рока, није “грдан” као Едсон Да Силва. Али није донео напредак у односу на Абрахама Фримпонга.

До сада му је Владан Милојевић пружио шансу на три првенствене утакмице, одиграо је два Куп дуела И направио два велика кикса. Вождовцу је практично наместио гол лошом повратном лоптом, против ТСК-а је погодио сопствену мрежу. И упрскао је све што је до тада урадио. Поред концентрације издавала га је и срећа.

У неким дуелима је деловао грациозно, понекад је секао нападе ривала на 60 метара од гола Зорана Поповића, али… И што је још чудније Рашид Сумаилаужива велико поверење код момака са којима дели свлачионицу. Сви кажу да је добар играч, кажу да је брз и еластичан, да када га И финтом избаците из игре устаје као мачка И поново вас напада.

Међутим, две описане грешке учиниле су да код навијача Рашид Сумаила има статус лутајуће катастрофе. Тренер Владан Милојевић га није много користио, а питање је да ли ће то чинити до краја полусезоне. Посебно, због његовог става да се ослања на домаће снаге у последњој линији.

Када се томе дода да ће Црвену звезеду ускоро појачати Немања Милуновић, а да је пред вратима првог тима млади Ераковић, јасно је да суп пред Рашидом Сумаилом дани одлуке. Тачније, све наводи ка томе да же уговор о његовој позајмици бити раскинут, те да ће већ у јануару бити враћен Кацији… Чак И потенцијални одласци Вујадина Савића или Срђана Бабића, не значе да ће Сумаила остати становник Маракане…

Наравно, постоји и друга школа мишљења. Она која каже да ће Сумаила негде заблистати, јер је реч о момку који има седмоцфирену плату у Кацији и који је одавно на радару бројних клубова.

“Јако смо желели Сумаилу.Он се одлучио за Црвену звезду. Ипак, верујемо да ћемо га добити за годину дана. Тада ће стећи још европског искуства”, рекао је један од директора Ренџерса.

Само што на Маракани немају времена за чекање, па је питање хоће ли дати појас за спасавање брзононгом штоперу. Све слути на растанак. И учвршћавање Милојевићевог става да су му за велике европске успехе потребни момци са српским пасошем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *