Analiza Bivši Fudbaleri Zvezde Zvezda u Ligi Šampiona Zvezdini Rivali u LŠ iz Grupe C Liga Šampiona Napoli Reprezentativci Reprezentacija Srbije FK Crvena Zvezda

Desni bek pred očima srpskog fudbala  

Defanzivac Napolija pokazao da bi mogao da bude adekvatno rešenje na gorućoj poziciji kraj desne aut linije nacionalnog tima

Srpski fudbal i nacionalni tim vape za desnim bekom i potencijalnim naslednikom nezamenjivog Antonija Rukavine, a rešenje imaju pred svojim očima. Srpski defanzivac Nikola Maksimović sinoć je još jednom pokazao da Karlo Anćeloti nimalo ne greši što mu u mečevima elitnog takmičenjadodeljuje upravo tu ulogu u timu, jer se u njoj snalazi na sasvim zadovoljavajući način.

Nekadašnji defanzivac Crvene zvezde donosio je mirne odluke i prave rešenja na terenu, a zahvaljujući svojim skakačkim sposobnostima napravio je prevagu i kod prvog gola Napolitanaca. Anćeloti se odlučio za njega pre nego za Hisaja i nije pogrešio. Albanac bi možda imao nešto više uspeha u „jurnjavi“ za brzonogim krilom Beograđana Veljkom Simićem, ali je zato u defanzivi imao snažni bedem više. Benefit te odlike oslikao se i u situaciji kada se povredio Albiol. Iskusni strateg je Maksimovićaprekomandovao na poziciju centralnog defanzivca i zadržao stabilnost u poslednjoj liniji.

Dopisnik MOZZART Sporta iz Rima prenosi da su svi sportski listovi u Italiji ocenili Nikolu Maksimovića sa vrlo dobrih 6,5. Ističu se njegove zasluge za gol Hamšika, a Tutosport ga je prozvao „igračem za Ligu šampiona“, budući da je srpski defanzivac starter u najprstižnijem takmičenju, a u Seriji A više „greje klupu“ nego što igra.

Gazeta delo Sport mu je dala 6,5 uz obrazloženje da je njegova visina bila presudna za odbranu Napolija prilikom izvođenja kornera i slobodnih udaraca, kao da je on asistirao Hamšiku za prvi gol. Među „grehe“ mu se stavlja to što mu je Simićpobegao par puta, ali su njegovi saigrači neutralisali Zvezdinog igrača.

I Korijere je ocenilo igru Maksimovića sa 6,5 uz konstataciju da je postao starter u Ligi šampiona. Poput Gazete i rimski dnevnik daje zasluge Maksimoviću za asistenciju Hamšiku, ali inapominje da nije uvek imao rešenja za hitronogog Simića. List dodaje i da je posle povrede i izlaska s terena Albiola, Maksimovićpokazao da je puzdan centarhalf.

Tutosport je, takođe, na liniji prethodna dva sportska dnevnika, dakle 6,5 za Maksimovića. „Maksimović je već prekršten u igrača za Ligu šampiona“, piše torinski dnevnik u obrazloženju ocene i dodaje da je napravio par grešaka u odbrambenoj fazi igre, ali da je ulivao sigurnost u zadnji red Napolija i da velike zasluge za gol koji je načeo Zvezdu idu na njegov račun.

Maksimovića u nacionalnom timu nije bilo još od prijateljskih mečeva sa Marokom i Nigerijom u martu ove godine. Potom je propustio mečeve sa Čileom i Bolivijom, kao i Mundijal u Rusiji, a nijednom ga nije bilo na spisku u mečevima Lige Nacija.

Na spiskovima za poslednje pomenuto takmičenje Orlovi su uglavnom imali samo Antonija Rukavinu,koji je do pozivanja Nemanje R. Miletića bio primoran da odigra svaki minut jer nije imao zamenu. Potencijalnu alternativu predstavljao je i Nikola Milenković, ali u situaciji kada od štopera Fjorentine pravite trajno rešenje za poziciju centralnog beka u nacinalom timu, pomeranje na drugo mesto u timu može da bude samo kontraproduktivno.

Italijanski novinar Klaudio Salveli nedavno je u autorskom tekstu objasnio „revoluciju“ na poziciji desnog beka upravo na primerima Nikole Milenkovića i Nikole Maksimovića. U Napolijevom slučaju Anćeloti na taj način otvara prostor levom beku Mariju Ruiju, tako što se Maksimović prilikom njegovih izlazaka priključuje Albiolu i Kulibaliju i dolazi na poziciju takozvanog trećeg štopera. Slična stvar bi mogla da se preslika i na igru reprezentacije Srbije, s obzirom da bi na taj način Kolarov mogao još više da koristi svoje ofanzivne sposobnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *