Analiza Evropska Zvezda Novi Ugovori Prelazni Rok Crvena Zvezda FK Crvena Zvezda

Evropska Zvezda – treći čin

U zimskim danima moraće da se raščisti ko odlazi, a ko dugoročne planove vezuje za klub kako bi se ponovo napao plasman u elitu tokom leta

Pari sen Žermen je druga fudbalska dimenzija za Crvenu zvezdu, ali i timu prepunom asova najtrofejniji srpski klub je uspeo da zapreti, dovede ga u problem u Beogradu u prvih 25 minuta drugog poluvremena i pokaže da je dostojan učešća u Ligi šampiona. Pamtiće se tri spektakla pred prepunim tribinama i veličanstvena pobeda nad zvanično drugom ekipom u Evropi, Liverpulom. Dovoljno je materijala za lep spomenar, ali posle svega jedino je bitno – sutra!

U pravu su oni koji su govorili i u najtežim danima kluba da je Zvezda jedino Zvezda kad je u grupnoj fazi UEFA takmičenja. I nije bitno samo da učestvuje, nego da se bori za prolaz. Sada su i mlađi navijači imali priliku da steknu dodatno uverenje o veličini kluba, koji tek čekaju iskušenja da zadrži kontinuitet na međunarodnoj sceni.

Prošle sezone napravljen je ogroman pomak. Plasman u Ligu Evrope bio je dugo čekan uspeh, a rezultati u grupi potvrda da se Zvezda definitivno podigla. Ulazak u šesnaestinu finala predstavljao je najavu da će sledeća sezona da donese novi korak napred – Ligu šampiona. Stiglo se u elitno društvo uz mnogo sreće u Salcburgu, ali činjenica je da i nije bilo težeg rivala od austrijskog prvaka.

U krem društvu od Zvezde se nije tražilo ništa više od maksimalne borbenosti, posebno kad je žrebom poslata u najatraktivniju grupu. Potajno se očekivao po neki bod i gol, plan je prebačen. Uspeh je da je u tako jakom društvu poslednje kolo dočekano sa šansama za proleće u Ligi Evrope.

Kad se sve sabere, jedini Zvezdin podbačaj u Ligi šampiona bio je u Parizu. Neadaptirani na gostovanja najzvučnijim svetskim timovima, nisu mogli da pariraju na Parku prinčeva. Već u Liverpulu bilo je bolje, poraz od četiri razlike bio je previsok. U Napulju je Zvezda bila još čvršća, pa je i silno oslabljena došla do gola. Pečat na učešće u Ligi šampiona trebalo je da predstavlja izjednačenje protiv Pari sen Žeremna posle 0:2, bilo je šansi preko Marina i Jovančića. Samo još taj osećaj izjednačenja protiv najskupljih igrača današnjice nedostajao je Zvezdinoj publici, ali i ovako mogu da budu prezadovoljni. Aplauzi posle utakmice sve su rekli.

Sada svi u klubu moraju da se presaberu. Od igrača i trenera do uprave. Moraće da se raščisti ko odlazi, a ko dugoročne planove vezuje za Crvenu zvezdu. Koliko god sada zimske pripreme bez iščekivanja evropskog meča budu izgledale manje atraktivne i važne, već počinje pravljenje plana za treći uzastopni uspešan izlet na evropskoj sceni.

Ispred rukovodstva je neminovan zadatak da delimično rekonstruiše kadar. Dolazi period kad će morati da se preseče ko ima dozvolu za odlazak u inostranstvo, ko je zasićen, a ko nije i spreman je da nastavi da daje sve od sebe za uspehe kao i do sada. Pojedinci nisu ispunili očekivanja, a ni dobili veliku šansu, pa će se igrački kadar kratiti i rastancima. Ne bi predstavljalo iznenađenje da ove zime odu Kafu, Meleg, Jevtović, Sumaila, Stojiljković

Ključ planova za budućnost trebalo bi da donesu pregovori oko novih ugovora sa BorjanomSavićem, Rodićem, Stojkovićem i Krstičićem. Njihov dolazak na Marakanu bio je početak uspona, zaokružili su misiju igranjem Lige šampiona. Logika ukazuje da je vreme za nove inostrane izazove, ali i upozorava da će biti teško ako bi baš svi otišli.

Smanjila je Crvena zvezda dug, došla do prihoda, ali moraju u klubu pažljivo da troše novac. Nisu u situaciji da drastično povećaju plate fudbalerima, a ako bi se opredelili za jednu takvu varijantu nema sumnje da bi izbor morao da padne na Milana Borjana. Golmana takvog kvaliteta teško je dovesti u Srbiju, njegovo angažovanje predstavljalo je jedan od najboljih poteza pred godinu i po dana.

Za većinu standardnih igrača Crvene zvezde doći će ponude, neke možda iz kategorije da se ne odbijaju. Ono što se sada nameće kao imperativ je da se igra u narednoj godinu u velikoj meri gradi na kvalitetu najprijatnijeg iznenađenja prvog dela sezone – Dušanu Jovančiću.

A, koliko je značajno da trener ostane Vladan Milojević, izlišno je i da se priča…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *