Analiza Delije Liga Šampiona Mediji Navijači Zvezdini FK Crvena Zvezda

Reporter LE FIGARA FASCINIRAN ATMOSFEROM NA MARAKANI – Pucalo je tlo pod nogama

Kristof Remis, izveštač Le Figara, bio je nadahnut u nastojanju da što verodostojnije čitaocima dočara atmosferu s našeg najvećeg stadiona

Ni tek koji stepen iznad nule baš kao ni minimalne šanse za evropsko proleće nisu sprečile Zvezdine navijače da još jednom ispune tribine Marakane do poslednjeg mesta. Divili su se francuski novinari igrom Pari sen Žermena ali i ambijentom kojim je Zvezda ispraćena sa evropske scene.

Kristof Remis, izveštač Le Figara, bio je nadahnut u nastojanju da što verodostojnije čitaocima dočara atmosferu s našeg najvećeg stadiona. Prenosimo vam njegov doživljaj:

„Dođavola, Beograd! Tako smo predstavili stadion „Rajko Mitić” i nismo pogrešili. Nekadašnja Marakana možda više ne može da ugosti 100 hiljada ljudi kao što je bilo u prošlosti, ali ovih 55 hiljada „ludaka” koji su se okupili na ovom zastarelom objektu nisu samo obični navijači, nego fanatici. Od prvog do poslednjeg minuta – svi stoje! Ne usuđujemo se da zamislimo šta bi bilo da je moderniji stadion, zatvorenog tipa, sa tribinama bližim terenu.

Počelo je sa zvižducima golmanima PSŽ-a koji su prvi izašli na teren. Zatim, još jači zvižduci za ostale igrače. Tokom zagrevanja čuli su se i navijači iz Pariza, ali njihove pesme brzo su bile nadjačane od ostatka stadiona.

Dok su timovi izlazili na teren na stadionu se pojavila koreografija koja je pokrivala svaki ćošak Marakane! Svih 360 stepeni! Raskošno! U znak sećanja na pobedu Crvena zvezde na Olimpikom stajala je godina – 1991. Takođe, istaknut je natpis na francuskom jeziku u kom srpski navijači žale što Francuska nije više ista država, ona kojoj se zahvaljuju savezništvo u Prvom svetskom ratu od 1914. do 1918. godine.

Neverovatni navijači, neverovatna atmosfera… Nivo Bešiktaša? Ma, ovo je bez razmišljanja daleko jače. Ukratko… Navijači Crvene zvezda su neverovatno verni svom klubu! I to na neverovatna način!

Snažnije od Enfilda i Sao Paola. Atmosfera koja se pretvorila u ludilo kada je Zvezda postigla gol. Erupcija! Osećali smo se kao da nam puca tlo pod nogama. Kao da propadamo, da se sve ruši.

Oni su ovacijama pozdravili svoje heroje na kraju meča uprkos što su izgubili ubedljivo, što su ispali iz Evrope, što su završili seriju od 32 meča bez poraza u Beogradu. Srećom, igrači PSŽ nisu dozvoli da ih uhvatilo ludilo stadiona.

Kakvi fanatici! Marakana je top! Ljudi, pevaju i dalje na stadionu”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *