Анализа Лига Европе Лига Шампиона Медији Српски Фудбал УЕФА УЕФА Рангирање ФК Црвена Звезда

УЕФА коефицијенти: Србија је 19. и навија против Селтика, не треба се још заносити са два представника за ЛШ

Крај фудбалске јесени у Европи је време за подвлачење црте

Европска сезона за српске клубове ја завршена. Елиминацијом Црвене звезде из Лиге шампиона је испао и последњи српски представник из Европе, а после завршетка групне фазе Лиге Европе је време да се подвуче црта под европску јесен што се тиче бодова и националних коефицијената.

Сјајном европским сезоном, Црвена звезда је освојила 13 од укупна 24 бода за српски фудбал ове сезоне. Партизан је додао шест, а Спартак и Раднички по два и по. Бодови се сабирају, множе се са 1.000 и потом се деле са бројем представника. Још једном српски коефицијент трпи због слабих резултата трећег и четвртог представника, па је укупан коефицијент на крају 6.000. Прошле сезоне је тај коефицијент износио 6.375, а претпрошле само 2.875. По оствареном коефицијенту у овој сезони, Србија је на 12. месту у Европи што је одличан резултат. С тим што неке земље још могу да нас престигну.

На коначној листи се рачунају резултати за последнијих пет сезона, а резултати ове улазе у рачуницу за почетак сезоне 2020/2021. То значи да су се српски клубови овог лета и јесени борили за боље позиције од лета 2020. године. Јер једна сезона између се увек прескаче како би се током сезоне у првенствима знало ко се бори за шта, ко има колико учесника, где и у којој фази.

Према актуелном пресеку стања, Србија се налази на 19. позицији у Европи са коефицијентом 22.250 што доноси и одређени бенефит. Ако би се задржао на тој позицији на крају ове сезоне, српски шампион би од лета 2020. године ишао у квалификације из другог кола, уместо из трећег. Србија је већ захваљујући резултатима Звезде и Партизана из прошле сезоне успела да се избори за скок са 28. на 25. место следећег лета. Који суштински не доноси ништа конкретно. Али да је успела да се пробије на 24. место, један од наша три представника (победник купа или онај ко га мења) кренуо би наредног лета из другог кола квалификација за Лигу Европе. До сада су сва три српска представника кретала из првог кола.

То ће се свакако десити од лета 2020. године с обзиром да смо тренутно 19. на листи и да нећемо моћи да паднемо испод 24. места које доноси тај ситни бенефит. Али овај други бенефит који доноси 19. место је свакако битнији јер је то позиција на граници за прелазак шампиона из првог у друго коло квалификација за Лигу шампиона. Потребно је да га Србија задржи. С обзиром да су наши клубови елиминисани и да неће бити нових бодова на пролеће, то значи да Србију више нико не сме да престигне.

А за врат нам дувају Шкоти са коефицијентом 22.125. Њима је преостао један представник – Селтик. И потребно је да он не прође шеснаестину финала Лиге Европе како би српски шампион од лета 2020. кренуо сезону из другог уместо из трећег кола. Добра ствар је што су синоћ испали Глазгов Ренџерси, а да је Лајпциг искористио меч лопту код куће против Розенборга, испао би и Селтик и Србија би била скоро сигурна на 19. месту. Кажемо скоро сигурно јер постоји шанса да нас престигну Белорусија и Шведска ако БАТЕ Борисов и Малме направе неке баш велике резултате у Лиги Европе на пролеће. Али то је мало вероватно. Дакле, Срби треба да навијају против Селтика на пролеће.

То 19. место је тренутни циљ, а неки виртуелни је 15. позиција која доноси два представника у квалификацијама за Лигу шампиона. Тренутно су 15. на листи Грци и они сигурно имају наредног лета два представника. Ситуација за следеће лето изгледа овако: 15. Грчка, 16. Хрватска, 17. 17. Данска, 18. Израел, 19. Кипар, 20. Румунија… То је листа на основу резултата закључних са прошлом сезоном и пошто се једна сезона прескаче, они важе за следеће лето као одредница за почетне позиције у квалификацијама.

Али већ за сезону 2020/2020 када уђу бодови од ове сезоне, ситуација је другачија и изгледа овако: 15. Швајцарска, 16. Чешка, 17. Хрватска, 18. Кипар, 19. Србија, 20. Шкотска… Швајцарци држе ту 15. позицију као последњу која доноси два представника за Лигу шампиона и имају тренутни коефицијент 26.900. Чеси имају 26.875, Хрвати 26.375, Кипар 24.925, а ми смо на актуелних 22.250. Дакле, нерелано је очекивати да престигнемо све ове земље наредне године и да се надамо да ће имати два представника у квалификацијама за Лигу шампиона. Поготово што многе од поменутих земаља имају и даље „живе“ представнике у Европи јер Плзењ, Славија, Динамо Загреб и Цирих имају шансу да на пролеће додају још бодова.

Шта је Србији потребно?

Да Црвена звезда и Партизан у наредне две сезоне обезбеде макар групне фазе Лиге Европе, а да се преостала два представника не брукају и да дођу до плеј-офа. Као и да конкуренција не бележи боље резултате од нас. Али то је већ гатање и немогуће је предвидети расплет за две године и зато се не треба заносити идејом о два представника у Лиги шампиона до неке 2021. Остаје нам до тада да навијамо против Селтика и да макар од лета 2020. године наш првак крене у квалификације за Лигу шампиона од другог уместо првог кола. Што свакако јесте одређена предност за функционисање клуба, тренера, план припрема, трансфер политику. Лакше је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *