Анализа Звездан Терзић Интервју / Изјаве Медији Тим Звезде Трансфери ФК Црвена Звезда

Звездан Терзић: У ових пет година нисмо имали моћнији тим! Марин и Бен нису на продају, али тржиште може да поремети планове

Челник српског шампиона отворено о потенцијалним одласцима и последњим појачањима у прелазном року, вечитој теми која се тиче дуга и отвореним инвестицијама на стадиону Рајко Митић

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзићсумирао је утиске досадашњег тока сезоне, али и свега што се догађало у последњих пет година од како је он на једној од највиших функција у клубу.

Наравно дотакао се свих тема још увек актуелног прелазног рока, као и озбиљних амбиција које клуб има у предстојећем периоду.

Акценат је стављен и на актуелне припреме, које протичу у најбољем могућем ритму за екипу Владана Милиојевића.
„Лудогорец је била најјача провера у Анталији и верујем да сви имамо разлога за задовољство. Показали смо чврстину свих 90 минута, контролисали игру и то је на крају резултирало победом од 3:1, а она је можда могла бити и убедљивија. Сведоци смо да Лудогорец има једну исту екипу која је играла 2016. године против нас, искусна – такмичарски спремна, што овој победи даје још већу тежину. Наша екипа изгледа уходано, скоцкано, на свакој позицији имамо више решења, а оно што ме највише храбри јесте да када је Милојевић вршио те измене да ритам није падао, што значи да имамо 22 пођеднако квалитетна играча. Просто жалим што на пролеће имамо тако мали број утакмица, па неће моћи сви играчи да добију адекватну минутажу коју заслужују својим квалитетом и радом. Све звезедаше може да храбри како Звезда изгледа. Морамо да се трудимо да из полусезоне у полусезону, из прелазног рока у прелазни рок, изгледа све квалитетније и све боље. За ових пет година Црвена звезда никада није имала моћнији и квалитетнији тим него што има данас“, поручио је Звездан Терзић.

ВЕРОВАТНО СМО ПРЕЈАКИ ЗА ДОМАЋЕ ПРВЕНСТВО, АЛИ ПОДГЛИ СМО ЛЕСТВИЦУ – ВЕЋ САДА СЕ СПРЕМАМО ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА

Црвено-бели се спремају за напад на дуплу круну, али већ гледају корак даље ка квалификацијама за еврокупове.
„Вероватно јесмо прејаки за домаће првенство, што је резултирало са 15 бодова више у односу на вечитог ривала. Међутим, ми смо подигли лествицу, подигли смо очекивања и сада се већ спремамо за квалфикације Лиге шампиона које стартују 8. јула. Ми шта урадимо сада, у овом прелазном року – урадили смо, не прави се у јуну тим за Лигу шампиона. Вероватно нећемо никога доводити пред квалфикације, сав прелазни рок ћемо одрадити до 8. фебруара“.

Појачања, барем она која су дошла у досадашњем току прелазног рока, апсолутно су оправдала очекивања.
„Задовољан сам, чак не могу да кажем да је Милојевић на слатким мукама, мислим да има један реалан људски проблем што ће имати озбиљне дилеме кога да стави у тим, јер сви добро раде, квалитет играча је изједначен, нови играчи које смо довели сада, сем Вулића који је повређен, али је на Кипру показао потенцијал, остала тројица Милуновић, Вукановић и Јирка су се показала као озбиљна појачања. Милојевић ће имати проблем кога да стави у тим – да ли Боаћија или Павкова, да ли Марина или Ебисилија, да ли Бена или Јирку, да ли Вељка Симића или Вукановића. На позицији задњег везног имамо четири играча Јовичића, Јованчића, Чаушића и малог Вулића, на десном беку Гобељића и малог Жулета Стојковића, лево Родића и Хајдина који игра све боље и боље, три сјајна штопера Милуновића, Савића и Бабић, с тим и да Стојковић може да игра у централном делу одбране. На све то морам да додам ова четири клинца што смо довели овде Салета Станковића који израста у одличног голмана, али и Вељка Николића, Југа Станојева, Дејана Јовељића и Алеску Терзића који стварно добро раде и траже своју шансу“.

Велику прашину у звездашкој јавности подигла је могућност да Црвену звезду ове зиме напусти најбољи играч и лидер овог тима Марко Марин.
„Марко Марин остаје у Звезди за сада сигурно, рекао сам на почетку припрема да неки играчи нису на продају и Марко није на продају. Е, сад тржиште одређује, ми нисмо једини субјект који одлучује у овом процесу, постоји тржиште које може да поремети неке наше планове, неке наше жеље, а то је понуда за Марка Марина која се не одбија. Није ствар да ли ће Звезда добити три, четити или пет милиона евра, него просто не можете имати незадовољног играча. За сада остају сви Марин и Бен. Имали смо понуду и за Бена и за Марина, те смо понуде одбили уз разговоре са њима да им главе буду мирне, да буду фокусаирани на обавезе које имају овде у Црвеној звезди и да се навикну да није Црвена звезда само Лига шампиона, Црвена звезда су и утакмице на неким непријатним теренима Суперлиге“.

ИВАНИЋ И ГАЈИЋ ЗАВРШАВАЈУ ПРЕЛАЗНИ РОК У ЉУТИЦЕ БОГДАНА

Да ли ће прелазни рок са довођењем Мирка Иванића и Милана Гајића бити завршрен. Да ли ће стићи још неки играч до краја порелазног рока?
„Не, само Иванић и Гајић. Можда није прави тајминг за довођење играча, то су квалитетни играчи који су потребни Звезди и то су играчи који се уклапају у дугорочну стратегију Црвене звезде, Мирко Иванић је рођен 1993. године, Гајић је 96. годиште, један је репрезентативац Црне Горе са српским пасошем, Милан Гајић млади репрезентативац Србије на Европском првенству, просто ми немамо право да испустимо тако квалитетне играче попут њих. Неко може да каже да је то претрпавање тима, али ми морамо да будемо свесни да су Бен и Марин играчи који имају 30 година, који су задужили Црвену звезду,одрадили су један период, није природна наша жеља да их задржимо дугорочно, питање је колико ми можемо њих држати задовољне у Звезди, просто ми не можемо да парирамо богатим клубовима који желе њих да доведу. Људи су професионалци поред њихове велике љубави према клубу желе да се финансијски обезбеде и питање је тренутка када ће они отићи. Због тога ми морамо да имамо спремне адекватне замене, не смемо да дозволимо да они оду, па да ми онда тражимо појачања. Ето зашто бисмо ми волели да дође Мирко Иванић који може да игра на све те три позиције, Мариновој, иза Марина и десно од Марина, на позицији на којој игра Бен“,

Да ли је клуб одредио цену за Марка Марина и која је то понуда коју Црвена звезда не би могла да одбије?
„Немамо цену за Марина, јер Марин није на продају. Стигла је понуда за Марка, ми смо обавили разговор са њим на ком смо му рекли да је много битан Црвеној звезди и да је наша жеља да он остане. Договорили смо се за сада да он остане и та прича што се нас тиче је завршена, евентуално може Кина да се појави где је прелазни рок до краја фебруара, може да се деси нека понуда која ће, не нас учинити толико учинити задовољним да је не можемо одбити, већ пре свега Марка Марина. Ми желимо да имамо једну добру атмосферу на тренинзима, утакмицама и у свлачионици, да имамо задовоље играче. За сада је Марко Марин задовољан и остаје да се освоји та шампионска титула, јер је то једна његова велика жеља“.

Одбијене су конкретне понуде за Марина и Бена.
„Имали смо понуду 5.000.000 евра за Марка Марина и 4.000.000 за Бена“.

Доласци Иванића и Гајића немају конкретне везе са евенуталним одласцима из клуба.
„Не, нити одлазак Марка Марина, нити долазак Мирка Иванића зависе један од другог, нити долазак Гајића зависи од одласка Родића. Просто, знамо да ће и овако бити згуснута ситуација на многим позицијама, међутим, Звезда нема право да испусти овако квалитетне играче, јер ако ми будемо чекали да се ослободи место па да доведемо овако квалитетне играче, тешко ће бити. Гајић је први десни бек младе репрезентације која има ЕП у јуну, знате добро да је десни бек репрезентације Рукавина који има 35 година и у перспективи отвара се простора да ако Гајић буде играо на квалитетан начин у Црвеној звезди да се избори за А национални тим. Морамо дугорочно да размишљамо, много тога доброг је научио у француском фудбалу и биће квалитетно и дугорочно решење. Ми већ имамо Стојковића и Гобељића на тој позицији, али они могу тренеру да одговоре и на другим позицијама, биће згуснуто, али што урадим у овом прелазном року урадили смо. Биће у јуну можда одлазака, али ми морамо у ових шест месеци да уигравамо тим за квалфикације за Лигу шампиона“.

Договори са Гајићем и Иванићем су постигнути. Доскорашњи десни бек Бордоа стиже као слободан играч, док су преговори око Иванића у завршној фази.
„Ми смо свесни да оваква два тима добрих играча поскупљују и расходе, поскупљују буџет за плате на годишњем нивоу, међутим, ако желимо велике резултате морамо и да уложимо и инвестирамо. Не може се са малим платама да имате задовољне играче, да правите тим и велике резултате. Све што вреди, то и кошта“.

Дупле круне већ дуго нема на стадиону Рајко Митић.
„Нама је циљ дупла круна, али не треба се оптерећивати и то постављати као императив, ипак је Црвеној звезди шампионска титула нешто што има немерљиву тежину – не куп. То је нека утешна награда, наравно би било лепо да узмемо титулу и куп, али ми се фокусирамо на шампионску титулу, 30. по реду и надам се да ћемо у јуну пришити ту трећу звездицу. Ми се фокусирамо само на сваку следећу утакмицу, прво коло играмо против Војводине, у другом колу идемо Раднику у Сурдулицу, треће играмо против Партизана, четврто идемо у Лучане. Ми идемо од утакмице до утакмице и не обазиремо се ни на Партизан, ни на Раднички. Наравно, Раднички је сада у једној експанзији, играју изузетно добро, организован су клуб, имају доброг тренера, добру екипу, међутим, Партизан је увек Партизан и кад год неко их потцени тај страда. Ми имамо велико поштовање према Партизану, то је џин који је сада успаван и има неких својих проблема, али Партизан никада не смете да потцените“.

Да ли ће одређени број играча бити послат на позајмице?
„Само најмлаиђи, Станковић, Николић, Станојев и Терзић иду у Графичар. Јуче је Митар Мркела обавио разговор са Алексом Терзићем, пошто је Родић дефинитивно остао у Црвеној звезди, да је ту и Хајдин, да Гобељић може да игра левог бека, проценили смо да Алекса Терзић неће имати довољну минутажу. Он је и јесенас требало да иде у Графичар, али смо га оставили због Лиге шампина за младе, међутим, сада више нема европских утакмица и нема никаквог разлога да остаје овде и да нема утакмице. Потребно му је 15 утакмица у сениорској конкуренцији да бисмо од наредне јесени могли да рачунамо на њега као на озбиљно решење на позицији левог бека“.

РЕАЛАН ДУГ 12-13 МИЛИОНА ЕВРА, АЛИ МИ БИСМО ДА СЕ ОН СМАЊУЈЕ, А ДА ИМАМО МОЋАН ТИМ…

Вечито питаје у звездашкој јавности тиче се стања клупског дуга. Да ли је он додатно смањен?
„Јесте, али ми смо стално у неком раскораку. Ми бисмо да смањујемо дуг, а да имамо моћан тим који игра Лигу шампиона. Једноставно, то је у колизији једно са другим, ми смо вратили доста дугова, доста смо уложили у инфраструктуру, ивестирали смо много у нове играче, између седам и осам милиона евра у прошлој години само за обештећења. Тако да морамо да правимо баланс између те спортске и пословне политике, ми смо у ових пет година показали да то знамо да радимо, али нећемо по сваку цену смањивати дуг, јер дуг Црвене звезде сада не оптерећује текуће пословање. Ми 31. марта имамо нови УЕФА мониторинг, везано за лиценцирање, нама је важно да то пролазимо и да имамо квалитетан тим“.

Упоредо се ради и на регулисању наслеђених обавеза.
„Ми смо у једном дану само за Поштанску штедионицу платили дуг стар девет година 3.300.000 евра. Међутим, Звездина публика је захтевна, она хоће победе, резултате, хоће квалитетну игру и квалитетне играче, хоће Звезду у Европи. Њих не интересује да ли плаћамо Поштанску штедионицу или не плаћамо, нити неке друге дугове. А ми смо свесни да морамо враћати и те старе дугове. Тако да морамо водити баланс, ми смо могли да продамо сада Марина и Бена и да и даље смањујемо дугове, али кажем ми много размишљамо о потезима које вучемо, о одлукама које доносимо, много искуства имамо, седнемо, вагамо… Ми већ данима размишљамо шта да урадимо око неких потеза, анализирамо из свих углова шта је најбоље, тако се понашамо везано и за трансфер политику, за враћање дугова, за инвестирање. Ми сад имамо у нашој екипи квалитених играча који имају огромну тржишну вредност. Ајде само да се позовем на трансфермаркт, па да кажем колико је то, а то су десетине и десетине милиона евра. Ако би вам дошла вода и до грла, ви увек можете да продате играча који има велику тржишну вредност“.

ВРЕДНОСТ ИГРАЧА ВЕЋА НЕГО УКУПАН ДУГ, ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЈЕ ЗДРАВ КЛУБ

Колико је реално стање дуга у овом тренутку?
„У овом моменту имамо једно стабилно финансирање, реалан дуг Црвене звезде је око 12-13 милиона евра, реалних пара. Књиговодствени дуг је другачији, пошто морамо да књижимо неке ствари, сигурно ће се по завршном рачуну показати много већи дуг. Међутим, онај стварно реалан дуг Црвене звезде је око 12-13 милиона евра и ми њега држимо под контролом. Видели сте податак да су турски клубови дужни преко две милијарде евра, од тога највише ова велика четворка, дужни су Реал и Барселона, мислим да је генерално то постала нека играчка и мени као директору спортског једног колектива мало и непријатно да причам стално о цифрама и парама. Оно што је најважније јесте да Црвена звезда има ту и леву и десну страну у билансу и да Црвена звезда има много већи квалитет и вредност у играчима него што је укупан дуг. Значи, кад год ви пожелите, ви продате робу из магацина и Црвена звезда не дугује ништа“.

Клуб из Љутице Богдана у овом тренутку има апсолутно неометано пословање.
„Црвена звезда је један здрав клуб, питање је када ћемо ми активирати све ове играче и ставити их на тржиште. Водимо једну избалансирану, одговорну политику, најважније је да Црвена звезда има моћан тим, да побеђује и остварује спортске резултате, јер је само спортски резултат генератор великих прихода. Када сам то причао својим најближим сарадницима видео сам да они то не разумеју, али ми верују и почели су да ме прате и тек су сад схватили. Просто, фудбалски бизнис је другачији бизнис него сви остали и то треба препознати. И како тржиште реагије и који су главни извори прихода и тако се и понашати“.

Црвено-бели не могу да рачунају на приходе попут оних који имају највећи европски клубови, због тога се ради на алтернативним решењима.
„Главни извори прихода свих европских клубова су телевизијска права, спонзори и улазнице. Ми на та три извора не можемо, осим Телекома и Гаспрома, да рачунамо у великој мери, јер Црвеној звезди данас треба око 25.000.000 евра годишње, имамо 5.000.000 евра од спонзора, ми морамо 20.000.000 да налазимо из других извора. Ту нам остају тај четврти и пети извор прихода, а то су бонуси од УЕФА, такмичења у Лиги Европе и Лиги шампиона и трансфери играча. Ми смо ове сезоне зарадили само 22.000.000 евра од Лиге шампиона и 26.000.000 од трансфера. Значи ми морамо да се фокусирамо на тај четврти и пети извор прихода, а да бисмо то урадили ми морамо да имамо добар тим да бисмо ушли у Лигу шампиона или Лигу Европе, да имамо добре игрче да бисмо их понудили тржишту“.

Како то фунционише у клубу као што је рецимо Наполи, који је био противник Црвене звезде у групној фази Лиге шампиона?
„Имали смо званичан ручак са Наполијем и питао сам председника Де Лаурентиса – хоћете ли продати Кулибалија? Он ме је питао – зашто бисмо га продали? Ја рекох – видим 75.000.000 евра имате понуду, а он каже – па шта, ми не продајемо наше играче јер имамо добру понуду, ми не живимо од трансфера играча, имамо бучет око 220.000.000 евра и тај буџет пунимо од ТВ права, улазница и спонзора. Ми немамо потребу да продајемо играче, продајемо их само онда када видимо да су они незадовољни, када су њихове породице незадовољне у Напуљу, када желе искорак у каријери, када они више не долазе срећни на тренинге. Зато смо и продали Игуаина, а не због тога што нам је био потребан новац. Они су одмах тај новац потрошили да инвестирају у неке друге играче“.

Шта бисте ви урадили са тих 220.000.000 евра?
„Они имају обезбеђен буџет од 22.000.000. Нама треба 25.000.000 евра да бисмо конкурисали нашим конкурентима, да бисмо испунили неке захтеве армије Звездиних навијача, а имамо 5.000.000 обезбеђених. Стално јуримо, то је једна много тешка ситуација у којој се Црвена звезда налази, јер је део овог привредног амбијента где 60 посто буџета свих клубова у Европи пуне од ТВ права, а Црвена звезда нема ништа од ТВ права. Ми у старту 60 посто нашег буџета морамо да тражимо неким алтернатинвим решењима. Али, шта је – ту је, вероватно да сада доведете у Црвену звезду, пар пута сам то рекао, директора Манчестера јунајтеда или Бајерна, он би побегао трећег дана. Јер како може да прави резултат, када нема пројтектован буџет за наредну сезону, нема план прихода“.

Ускоро се навршава пет година од када је актуелна управа клуба преузела руковођење Црвеном звездом.
„У јулу ће бити пет година како смо ту, кренули смо од нуле и направили Лигу шампиона, један респектабилан клуб и тим, који има тржишну вредност и мислим да за Црвену звезду више нема бојазни, ако будемо наставили са овако паметном пословном политиком да више никада неће бити проблема за Црвену звезду“.

МИЛОН ГРАЂЕВИНСКИХ ФИРМИ ЈЕ ОКО СТАДИОНА, ПРЕ ТОГА 30 ГОДИНА НИЈЕ ЗАКУЦАН ЕКСЕР НА МАРАКАНИ

Клуб је сада у ситуацији да одбија понуде од четири и пет милиона евра.
„Да будемо искрени, Црвеној звезди је потребно и 5.000.000 за Марина и 4.000.000 за Бена, али не по сваку цену. Не гори више, као што је горело. Црвеној звезди треба 2.000.000 евра месечно за живот, плус што смо се раширили стварно, видите да милион грађевинских фирми има око стадиона, у плану је медико блок теретана, направили смо шест нових терена, тренинг камп, планирамо Интернат, овамо степениште и плато, реконструкција западне трибине, бетонирање источне, са свих страна смо кренули у радове. Све то кошта, пре тога 30 година није ексер закуцан на стадион Црвене звезде, ништа није рађено. Раширили смо се на 100 страна, видећемо, али ја својим сарадницима кажем – кућа се не прави када се имају паре, кућа се прави када немаш паре. Кренеш, јер ако будемо чекали да нађемо паре за све те радове, никада ништа нећемо направити. Морамо да будемо храбри код доношења тих одлука, понашати се често и хазадерски. Враћам се, најважније је да имамо добар тим, да побеђујемо, да Црвена звезда буде шампион, да пробамо сваке године да играмо европске утакмице“.

Ту сте пет година, а како видите Црвену звезду у наредних пет година.
„Мислим да је најтеже време прошло, сада је све већ то лакше. Кад се сетим тог времена које је иза нас падне ми мрак на очи и не бих имао снаге да поново пролазим кроз цео тај пут, јер то што сам затекао 2014. године… Није то чак ни проблем што је било 54.000.000 евра дуга, већ је био проблем што не знаш одакле да кренеш. Немаш игрче, немаш тим, сви су играчи отишли. Убеђен сам да Црвена звезда данас нема никавих проблема, имаћемо текућих, као и сви клубови, проблем са ликвидношћу, знате да и у Италији и Шпанији месецима касне плате, али генерално Црвена звезда има једну стабилну, здраву ситуацију и један здрав клуб“, закључио је Звездан Терзић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *