Analiza Zvezdan Terzić Intervju / Izjave Mediji Tim Zvezde Transferi FK Crvena Zvezda

Zvezdan Terzić: U ovih pet godina nismo imali moćniji tim! Marin i Ben nisu na prodaju, ali tržište može da poremeti planove

Čelnik srpskog šampiona otvoreno o potencijalnim odlascima i poslednjim pojačanjima u prelaznom roku, večitoj temi koja se tiče duga i otvorenim investicijama na stadionu Rajko Mitić

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzićsumirao je utiske dosadašnjeg toka sezone, ali i svega što se događalo u poslednjih pet godina od kako je on na jednoj od najviših funkcija u klubu.

Naravno dotakao se svih tema još uvek aktuelnog prelaznog roka, kao i ozbiljnih ambicija koje klub ima u predstojećem periodu.

Akcenat je stavljen i na aktuelne pripreme, koje protiču u najboljem mogućem ritmu za ekipu Vladana Miliojevića.
„Ludogorec je bila najjača provera u Antaliji i verujem da svi imamo razloga za zadovoljstvo. Pokazali smo čvrstinu svih 90 minuta, kontrolisali igru i to je na kraju rezultiralo pobedom od 3:1, a ona je možda mogla biti i ubedljivija. Svedoci smo da Ludogorec ima jednu istu ekipu koja je igrala 2016. godine protiv nas, iskusna – takmičarski spremna, što ovoj pobedi daje još veću težinu. Naša ekipa izgleda uhodano, skockano, na svakoj poziciji imamo više rešenja, a ono što me najviše hrabri jeste da kada je Milojević vršio te izmene da ritam nije padao, što znači da imamo 22 pođednako kvalitetna igrača. Prosto žalim što na proleće imamo tako mali broj utakmica, pa neće moći svi igrači da dobiju adekvatnu minutažu koju zaslužuju svojim kvalitetom i radom. Sve zvezedaše može da hrabri kako Zvezda izgleda. Moramo da se trudimo da iz polusezone u polusezonu, iz prelaznog roka u prelazni rok, izgleda sve kvalitetnije i sve bolje. Za ovih pet godina Crvena zvezda nikada nije imala moćniji i kvalitetniji tim nego što ima danas“, poručio je Zvezdan Terzić.

VEROVATNO SMO PREJAKI ZA DOMAĆE PRVENSTVO, ALI PODGLI SMO LESTVICU – VEĆ SADA SE SPREMAMO ZA LIGU ŠAMPIONA

Crveno-beli se spremaju za napad na duplu krunu, ali već gledaju korak dalje ka kvalifikacijama za evrokupove.
„Verovatno jesmo prejaki za domaće prvenstvo, što je rezultiralo sa 15 bodova više u odnosu na večitog rivala. Međutim, mi smo podigli lestvicu, podigli smo očekivanja i sada se već spremamo za kvalfikacije Lige šampiona koje startuju 8. jula. Mi šta uradimo sada, u ovom prelaznom roku – uradili smo, ne pravi se u junu tim za Ligu šampiona. Verovatno nećemo nikoga dovoditi pred kvalfikacije, sav prelazni rok ćemo odraditi do 8. februara“.

Pojačanja, barem ona koja su došla u dosadašnjem toku prelaznog roka, apsolutno su opravdala očekivanja.
„Zadovoljan sam, čak ne mogu da kažem da je Milojević na slatkim mukama, mislim da ima jedan realan ljudski problem što će imati ozbiljne dileme koga da stavi u tim, jer svi dobro rade, kvalitet igrača je izjednačen, novi igrači koje smo doveli sada, sem Vulića koji je povređen, ali je na Kipru pokazao potencijal, ostala trojica Milunović, Vukanović i Jirka su se pokazala kao ozbiljna pojačanja. Milojević će imati problem koga da stavi u tim – da li Boaćija ili Pavkova, da li Marina ili Ebisilija, da li Bena ili Jirku, da li Veljka Simića ili Vukanovića. Na poziciji zadnjeg veznog imamo četiri igrača Jovičića, Jovančića, Čaušića i malog Vulića, na desnom beku Gobeljića i malog Žuleta Stojkovića, levo Rodića i Hajdina koji igra sve bolje i bolje, tri sjajna štopera Milunovića, Savića i Babić, s tim i da Stojković može da igra u centralnom delu odbrane. Na sve to moram da dodam ova četiri klinca što smo doveli ovde Saleta Stankovića koji izrasta u odličnog golmana, ali i Veljka Nikolića, Juga Stanojeva, Dejana Joveljića i Alesku Terzića koji stvarno dobro rade i traže svoju šansu“.

Veliku prašinu u zvezdaškoj javnosti podigla je mogućnost da Crvenu zvezdu ove zime napusti najbolji igrač i lider ovog tima Marko Marin.
„Marko Marin ostaje u Zvezdi za sada sigurno, rekao sam na početku priprema da neki igrači nisu na prodaju i Marko nije na prodaju. E, sad tržište određuje, mi nismo jedini subjekt koji odlučuje u ovom procesu, postoji tržište koje može da poremeti neke naše planove, neke naše želje, a to je ponuda za Marka Marina koja se ne odbija. Nije stvar da li će Zvezda dobiti tri, četiti ili pet miliona evra, nego prosto ne možete imati nezadovoljnog igrača. Za sada ostaju svi Marin i Ben. Imali smo ponudu i za Bena i za Marina, te smo ponude odbili uz razgovore sa njima da im glave budu mirne, da budu fokusairani na obaveze koje imaju ovde u Crvenoj zvezdi i da se naviknu da nije Crvena zvezda samo Liga šampiona, Crvena zvezda su i utakmice na nekim neprijatnim terenima Superlige“.

IVANIĆ I GAJIĆ ZAVRŠAVAJU PRELAZNI ROK U LJUTICE BOGDANA

Da li će prelazni rok sa dovođenjem Mirka Ivanića i Milana Gajića biti završren. Da li će stići još neki igrač do kraja porelaznog roka?
„Ne, samo Ivanić i Gajić. Možda nije pravi tajming za dovođenje igrača, to su kvalitetni igrači koji su potrebni Zvezdi i to su igrači koji se uklapaju u dugoročnu strategiju Crvene zvezde, Mirko Ivanić je rođen 1993. godine, Gajić je 96. godište, jedan je reprezentativac Crne Gore sa srpskim pasošem, Milan Gajić mladi reprezentativac Srbije na Evropskom prvenstvu, prosto mi nemamo pravo da ispustimo tako kvalitetne igrače poput njih. Neko može da kaže da je to pretrpavanje tima, ali mi moramo da budemo svesni da su Ben i Marin igrači koji imaju 30 godina, koji su zadužili Crvenu zvezdu,odradili su jedan period, nije prirodna naša želja da ih zadržimo dugoročno, pitanje je koliko mi možemo njih držati zadovoljne u Zvezdi, prosto mi ne možemo da pariramo bogatim klubovima koji žele njih da dovedu. Ljudi su profesionalci pored njihove velike ljubavi prema klubu žele da se finansijski obezbede i pitanje je trenutka kada će oni otići. Zbog toga mi moramo da imamo spremne adekvatne zamene, ne smemo da dozvolimo da oni odu, pa da mi onda tražimo pojačanja. Eto zašto bismo mi voleli da dođe Mirko Ivanić koji može da igra na sve te tri pozicije, Marinovoj, iza Marina i desno od Marina, na poziciji na kojoj igra Ben“,

Da li je klub odredio cenu za Marka Marina i koja je to ponuda koju Crvena zvezda ne bi mogla da odbije?
„Nemamo cenu za Marina, jer Marin nije na prodaju. Stigla je ponuda za Marka, mi smo obavili razgovor sa njim na kom smo mu rekli da je mnogo bitan Crvenoj zvezdi i da je naša želja da on ostane. Dogovorili smo se za sada da on ostane i ta priča što se nas tiče je završena, eventualno može Kina da se pojavi gde je prelazni rok do kraja februara, može da se desi neka ponuda koja će, ne nas učiniti toliko učiniti zadovoljnim da je ne možemo odbiti, već pre svega Marka Marina. Mi želimo da imamo jednu dobru atmosferu na treninzima, utakmicama i u svlačionici, da imamo zadovolje igrače. Za sada je Marko Marin zadovoljan i ostaje da se osvoji ta šampionska titula, jer je to jedna njegova velika želja“.

Odbijene su konkretne ponude za Marina i Bena.
„Imali smo ponudu 5.000.000 evra za Marka Marina i 4.000.000 za Bena“.

Dolasci Ivanića i Gajića nemaju konkretne veze sa evenutalnim odlascima iz kluba.
„Ne, niti odlazak Marka Marina, niti dolazak Mirka Ivanića zavise jedan od drugog, niti dolazak Gajića zavisi od odlaska Rodića. Prosto, znamo da će i ovako biti zgusnuta situacija na mnogim pozicijama, međutim, Zvezda nema pravo da ispusti ovako kvalitetne igrače, jer ako mi budemo čekali da se oslobodi mesto pa da dovedemo ovako kvalitetne igrače, teško će biti. Gajić je prvi desni bek mlade reprezentacije koja ima EP u junu, znate dobro da je desni bek reprezentacije Rukavina koji ima 35 godina i u perspektivi otvara se prostora da ako Gajić bude igrao na kvalitetan način u Crvenoj zvezdi da se izbori za A nacionalni tim. Moramo dugoročno da razmišljamo, mnogo toga dobrog je naučio u francuskom fudbalu i biće kvalitetno i dugoročno rešenje. Mi već imamo Stojkovića i Gobeljića na toj poziciji, ali oni mogu treneru da odgovore i na drugim pozicijama, biće zgusnuto, ali što uradim u ovom prelaznom roku uradili smo. Biće u junu možda odlazaka, ali mi moramo u ovih šest meseci da uigravamo tim za kvalfikacije za Ligu šampiona“.

Dogovori sa Gajićem i Ivanićem su postignuti. Doskorašnji desni bek Bordoa stiže kao slobodan igrač, dok su pregovori oko Ivanića u završnoj fazi.
„Mi smo svesni da ovakva dva tima dobrih igrača poskupljuju i rashode, poskupljuju budžet za plate na godišnjem nivou, međutim, ako želimo velike rezultate moramo i da uložimo i investiramo. Ne može se sa malim platama da imate zadovoljne igrače, da pravite tim i velike rezultate. Sve što vredi, to i košta“.

Duple krune već dugo nema na stadionu Rajko Mitić.
„Nama je cilj dupla kruna, ali ne treba se opterećivati i to postavljati kao imperativ, ipak je Crvenoj zvezdi šampionska titula nešto što ima nemerljivu težinu – ne kup. To je neka utešna nagrada, naravno bi bilo lepo da uzmemo titulu i kup, ali mi se fokusiramo na šampionsku titulu, 30. po redu i nadam se da ćemo u junu prišiti tu treću zvezdicu. Mi se fokusiramo samo na svaku sledeću utakmicu, prvo kolo igramo protiv Vojvodine, u drugom kolu idemo Radniku u Surdulicu, treće igramo protiv Partizana, četvrto idemo u Lučane. Mi idemo od utakmice do utakmice i ne obaziremo se ni na Partizan, ni na Radnički. Naravno, Radnički je sada u jednoj ekspanziji, igraju izuzetno dobro, organizovan su klub, imaju dobrog trenera, dobru ekipu, međutim, Partizan je uvek Partizan i kad god neko ih potceni taj strada. Mi imamo veliko poštovanje prema Partizanu, to je džin koji je sada uspavan i ima nekih svojih problema, ali Partizan nikada ne smete da potcenite“.

Da li će određeni broj igrača biti poslat na pozajmice?
„Samo najmlaiđi, Stanković, Nikolić, Stanojev i Terzić idu u Grafičar. Juče je Mitar Mrkela obavio razgovor sa Aleksom Terzićem, pošto je Rodić definitivno ostao u Crvenoj zvezdi, da je tu i Hajdin, da Gobeljić može da igra levog beka, procenili smo da Aleksa Terzić neće imati dovoljnu minutažu. On je i jesenas trebalo da ide u Grafičar, ali smo ga ostavili zbog Lige šampina za mlade, međutim, sada više nema evropskih utakmica i nema nikakvog razloga da ostaje ovde i da nema utakmice. Potrebno mu je 15 utakmica u seniorskoj konkurenciji da bismo od naredne jeseni mogli da računamo na njega kao na ozbiljno rešenje na poziciji levog beka“.

REALAN DUG 12-13 MILIONA EVRA, ALI MI BISMO DA SE ON SMANJUJE, A DA IMAMO MOĆAN TIM…

Večito pitaje u zvezdaškoj javnosti tiče se stanja klupskog duga. Da li je on dodatno smanjen?
„Jeste, ali mi smo stalno u nekom raskoraku. Mi bismo da smanjujemo dug, a da imamo moćan tim koji igra Ligu šampiona. Jednostavno, to je u koliziji jedno sa drugim, mi smo vratili dosta dugova, dosta smo uložili u infrastrukturu, ivestirali smo mnogo u nove igrače, između sedam i osam miliona evra u prošloj godini samo za obeštećenja. Tako da moramo da pravimo balans između te sportske i poslovne politike, mi smo u ovih pet godina pokazali da to znamo da radimo, ali nećemo po svaku cenu smanjivati dug, jer dug Crvene zvezde sada ne opterećuje tekuće poslovanje. Mi 31. marta imamo novi UEFA monitoring, vezano za licenciranje, nama je važno da to prolazimo i da imamo kvalitetan tim“.

Uporedo se radi i na regulisanju nasleđenih obaveza.
„Mi smo u jednom danu samo za Poštansku štedionicu platili dug star devet godina 3.300.000 evra. Međutim, Zvezdina publika je zahtevna, ona hoće pobede, rezultate, hoće kvalitetnu igru i kvalitetne igrače, hoće Zvezdu u Evropi. Njih ne interesuje da li plaćamo Poštansku štedionicu ili ne plaćamo, niti neke druge dugove. A mi smo svesni da moramo vraćati i te stare dugove. Tako da moramo voditi balans, mi smo mogli da prodamo sada Marina i Bena i da i dalje smanjujemo dugove, ali kažem mi mnogo razmišljamo o potezima koje vučemo, o odlukama koje donosimo, mnogo iskustva imamo, sednemo, vagamo… Mi već danima razmišljamo šta da uradimo oko nekih poteza, analiziramo iz svih uglova šta je najbolje, tako se ponašamo vezano i za transfer politiku, za vraćanje dugova, za investiranje. Mi sad imamo u našoj ekipi kvalitenih igrača koji imaju ogromnu tržišnu vrednost. Ajde samo da se pozovem na transfermarkt, pa da kažem koliko je to, a to su desetine i desetine miliona evra. Ako bi vam došla voda i do grla, vi uvek možete da prodate igrača koji ima veliku tržišnu vrednost“.

VREDNOST IGRAČA VEĆA NEGO UKUPAN DUG, CRVENA ZVEZDA JE ZDRAV KLUB

Koliko je realno stanje duga u ovom trenutku?
„U ovom momentu imamo jedno stabilno finansiranje, realan dug Crvene zvezde je oko 12-13 miliona evra, realnih para. Knjigovodstveni dug je drugačiji, pošto moramo da knjižimo neke stvari, sigurno će se po završnom računu pokazati mnogo veći dug. Međutim, onaj stvarno realan dug Crvene zvezde je oko 12-13 miliona evra i mi njega držimo pod kontrolom. Videli ste podatak da su turski klubovi dužni preko dve milijarde evra, od toga najviše ova velika četvorka, dužni su Real i Barselona, mislim da je generalno to postala neka igračka i meni kao direktoru sportskog jednog kolektiva malo i neprijatno da pričam stalno o ciframa i parama. Ono što je najvažnije jeste da Crvena zvezda ima tu i levu i desnu stranu u bilansu i da Crvena zvezda ima mnogo veći kvalitet i vrednost u igračima nego što je ukupan dug. Znači, kad god vi poželite, vi prodate robu iz magacina i Crvena zvezda ne duguje ništa“.

Klub iz Ljutice Bogdana u ovom trenutku ima apsolutno neometano poslovanje.
„Crvena zvezda je jedan zdrav klub, pitanje je kada ćemo mi aktivirati sve ove igrače i staviti ih na tržište. Vodimo jednu izbalansiranu, odgovornu politiku, najvažnije je da Crvena zvezda ima moćan tim, da pobeđuje i ostvaruje sportske rezultate, jer je samo sportski rezultat generator velikih prihoda. Kada sam to pričao svojim najbližim saradnicima video sam da oni to ne razumeju, ali mi veruju i počeli su da me prate i tek su sad shvatili. Prosto, fudbalski biznis je drugačiji biznis nego svi ostali i to treba prepoznati. I kako tržište reagije i koji su glavni izvori prihoda i tako se i ponašati“.

Crveno-beli ne mogu da računaju na prihode poput onih koji imaju najveći evropski klubovi, zbog toga se radi na alternativnim rešenjima.
„Glavni izvori prihoda svih evropskih klubova su televizijska prava, sponzori i ulaznice. Mi na ta tri izvora ne možemo, osim Telekoma i Gasproma, da računamo u velikoj meri, jer Crvenoj zvezdi danas treba oko 25.000.000 evra godišnje, imamo 5.000.000 evra od sponzora, mi moramo 20.000.000 da nalazimo iz drugih izvora. Tu nam ostaju taj četvrti i peti izvor prihoda, a to su bonusi od UEFA, takmičenja u Ligi Evrope i Ligi šampiona i transferi igrača. Mi smo ove sezone zaradili samo 22.000.000 evra od Lige šampiona i 26.000.000 od transfera. Znači mi moramo da se fokusiramo na taj četvrti i peti izvor prihoda, a da bismo to uradili mi moramo da imamo dobar tim da bismo ušli u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, da imamo dobre igrče da bismo ih ponudili tržištu“.

Kako to funcioniše u klubu kao što je recimo Napoli, koji je bio protivnik Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige šampiona?
„Imali smo zvaničan ručak sa Napolijem i pitao sam predsednika De Laurentisa – hoćete li prodati Kulibalija? On me je pitao – zašto bismo ga prodali? Ja rekoh – vidim 75.000.000 evra imate ponudu, a on kaže – pa šta, mi ne prodajemo naše igrače jer imamo dobru ponudu, mi ne živimo od transfera igrača, imamo bučet oko 220.000.000 evra i taj budžet punimo od TV prava, ulaznica i sponzora. Mi nemamo potrebu da prodajemo igrače, prodajemo ih samo onda kada vidimo da su oni nezadovoljni, kada su njihove porodice nezadovoljne u Napulju, kada žele iskorak u karijeri, kada oni više ne dolaze srećni na treninge. Zato smo i prodali Iguaina, a ne zbog toga što nam je bio potreban novac. Oni su odmah taj novac potrošili da investiraju u neke druge igrače“.

Šta biste vi uradili sa tih 220.000.000 evra?
„Oni imaju obezbeđen budžet od 22.000.000. Nama treba 25.000.000 evra da bismo konkurisali našim konkurentima, da bismo ispunili neke zahteve armije Zvezdinih navijača, a imamo 5.000.000 obezbeđenih. Stalno jurimo, to je jedna mnogo teška situacija u kojoj se Crvena zvezda nalazi, jer je deo ovog privrednog ambijenta gde 60 posto budžeta svih klubova u Evropi pune od TV prava, a Crvena zvezda nema ništa od TV prava. Mi u startu 60 posto našeg budžeta moramo da tražimo nekim alternatinvim rešenjima. Ali, šta je – tu je, verovatno da sada dovedete u Crvenu zvezdu, par puta sam to rekao, direktora Mančestera junajteda ili Bajerna, on bi pobegao trećeg dana. Jer kako može da pravi rezultat, kada nema projtektovan budžet za narednu sezonu, nema plan prihoda“.

Uskoro se navršava pet godina od kada je aktuelna uprava kluba preuzela rukovođenje Crvenom zvezdom.
„U julu će biti pet godina kako smo tu, krenuli smo od nule i napravili Ligu šampiona, jedan respektabilan klub i tim, koji ima tržišnu vrednost i mislim da za Crvenu zvezdu više nema bojazni, ako budemo nastavili sa ovako pametnom poslovnom politikom da više nikada neće biti problema za Crvenu zvezdu“.

MILON GRAĐEVINSKIH FIRMI JE OKO STADIONA, PRE TOGA 30 GODINA NIJE ZAKUCAN EKSER NA MARAKANI

Klub je sada u situaciji da odbija ponude od četiri i pet miliona evra.
„Da budemo iskreni, Crvenoj zvezdi je potrebno i 5.000.000 za Marina i 4.000.000 za Bena, ali ne po svaku cenu. Ne gori više, kao što je gorelo. Crvenoj zvezdi treba 2.000.000 evra mesečno za život, plus što smo se raširili stvarno, vidite da milion građevinskih firmi ima oko stadiona, u planu je mediko blok teretana, napravili smo šest novih terena, trening kamp, planiramo Internat, ovamo stepenište i plato, rekonstrukcija zapadne tribine, betoniranje istočne, sa svih strana smo krenuli u radove. Sve to košta, pre toga 30 godina nije ekser zakucan na stadion Crvene zvezde, ništa nije rađeno. Raširili smo se na 100 strana, videćemo, ali ja svojim saradnicima kažem – kuća se ne pravi kada se imaju pare, kuća se pravi kada nemaš pare. Kreneš, jer ako budemo čekali da nađemo pare za sve te radove, nikada ništa nećemo napraviti. Moramo da budemo hrabri kod donošenja tih odluka, ponašati se često i hazaderski. Vraćam se, najvažnije je da imamo dobar tim, da pobeđujemo, da Crvena zvezda bude šampion, da probamo svake godine da igramo evropske utakmice“.

Tu ste pet godina, a kako vidite Crvenu zvezdu u narednih pet godina.
„Mislim da je najteže vreme prošlo, sada je sve već to lakše. Kad se setim tog vremena koje je iza nas padne mi mrak na oči i ne bih imao snage da ponovo prolazim kroz ceo taj put, jer to što sam zatekao 2014. godine… Nije to čak ni problem što je bilo 54.000.000 evra duga, već je bio problem što ne znaš odakle da kreneš. Nemaš igrče, nemaš tim, svi su igrači otišli. Ubeđen sam da Crvena zvezda danas nema nikavih problema, imaćemo tekućih, kao i svi klubovi, problem sa likvidnošću, znate da i u Italiji i Španiji mesecima kasne plate, ali generalno Crvena zvezda ima jednu stabilnu, zdravu situaciju i jedan zdrav klub“, zaključio je Zvezdan Terzić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *