Анализа Анталија Медији Припреме Црвена Звезда ФК Црвена Звезда

Звездин закључак из Анталије: Јачи и бржи на лопти, доминантни у скоку, мирнији у завршници, спорији у последњој линији

Црвено-бели за корак ближи систему игре који је већ утемељен у врхунском фудбалу

Црвена звезда је утакмицом са Марибором и дефинитивно ставила тачку на зимске припреме. Стручни штаб српског шампиона има разлога за задовољство. Оно што је одрађено на Кипру одразило се у Анталији, где је екипа Владана Милојевића тркачки деловала перефектно. Са друге стране, свих пет мечева, као и сваки одрађени тренинг на терену хотела Регнум, приближио је црвено-беле жељеном такимчарском ритму, па се очекује да већ кроз неколико недеља, или боље рећи уочи вечитог дербија са Партизаном 2. марта, форма буде на жељеном нивоу.

Најтежи мечеви у Анталији дали су више него позитивне одговоре за звездашку јавност, али ипак треба имати на уму да су сви ти окршаји били пријатељског карактера и да би већ наредног викенда меч против Војводине (субота, 16.00) требало да пружи јаснију слику свега онога што је одрађено у претходне две недеље. У генералној провери против Марибора Црвена звезда је јасно видела колико могу да буду тешки мечеви против дисциплинованог и прилично грубог противника, што ће свакако бити добар подсетник за Милијевићев тим када се буду правили планови за летње квалификације.

ДВА ДОДИРА, КРАТКИ  ПАСОВИ, БРЖА ТРАНЗИЦИЈА ИГРЕ

Стручни штаб Црвене звезде је на сваком тренингу, који је у изузетно димичном ритму водио Владан Милојевић, инсистирао на брзом протоку лопе између линија. У свакој ситуационој игри на тренинзима шеф Звездине струке тражио је од играча да након максимално два додира са лоптом предају пас најближем саиграчу. Та инсистирања у доброј мери дала су резултата и на припремним мечевима. Црвено-бели брже износе лопту кроз средину, тежи се искључиво ка игри унапред, а то ће бити приоритет и током читавог пролећа, како би у квалификацијама такав однос према игри био потпуно утемељен.

Црвено-белима су приоритет шампионска титула и национални куп, али ће се инсистирати да се до лета игра максимално приближи европским окворима. Када је у питању та транзиција кроз везни ред, чини се да Звезда апсолутно има играче у свом маневру који су у стању да то примене у пракси, а долазак Мирка Иванића ће и у том сегменту игре имати још важнији значај.

ДОМИНАЦИЈА У СКОКУ, ЗВЕЗДИНО НОВО НАПАДАЧКО ОРУЖЈЕ

Да би Звездина игра била на европском нивоу, било је неопходно направити огроман искорак и по питању скок игре, која је дуго представљала „рак рану“ многих претходних генерација на стадиону Рајко Митић. Црвена звезда је увек имала високих играча у својим редовима, али се упорно инсистирало на такозваној помоћној игри. Ипак, актуелни стручни штаб је решио да то у корену промени и чини се да је успео.

Тај посао је олакшала и чињеница да српски шампион у својим редовима има изузетне извођаче прекида, међу којима се од оних из прве поставе истичу Марко Марин и Мохамед ел Фарду Бен. Ипак, основну превагу на том пољу донео је долазак Немање Милуновића, који је изузетан скакач и код сваког прекида је опасан по гол противника. Када су у последњој линији он и Срђан Бабић, противник је на невероватним мукама да одбрани свој гол, а слична је ситуација и са Вујадином Савићем, којем је преко потребан један погодак како би коначно срушио ту невидљиву баријеру. Висину у навали донео је и Алекса Вукановић, који одлично из другог плана напада простор и на тај начин уночи озбиљан немир у противничке редове.

Ипак, није само висина пресудна у тој скок игри, црвено-бели све нападе, а посебно оне који иду преко бокова и завршавају се центаршутевима, користи да са што више играча нападне противнички шеснаестерац. Висина је донела много у нападу, али је врло значајна и у одбрани Звездиног гола, који је на тај начин изузетно заштићен, па је српском шампиону много тешко затрести мрежу након прекида.

СПОРИЈА ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА

Црвена звезда је са том висином на штоперским позицијама уједно изгубила и на брзини, што би могло да представља одређени проблем када противник у навали има брзог играча. То је један од разлога због којих стурчни штаб црвено-белих инсистира на доминацији на средини терена.

У сваком случају, последња линија тима, а посебно штопери, изузетно су добро заштићени од дефанзивних везних играча, који се труде да им обезбеде мирноћу у предаји лопте и максимално смање оптерећење на њих. Тај недостатак брзине не би требало да представља велики дефицит у пролећном делу сезоне, али би могло да буде проблема у Европи наредне године. Црвена звезда је у последње две сезоне играла у комбинацији са једним високим и једним нижим и бржим штопером. Овога пута једину такву опцију представља искључиво Филип Стојковић, тако да неће бити изненађење уколико се он буде све чешће налазио у новој улози. Ипак, Милуновић је показао да је поред скок игре и те како стабилан када се лопта лопта на земљи. Штоперима изношење и предају лопте значајно олакшавају и везни фудбалери, који се враћају у последњу линију и преузимају ту одговорност.

МИРНИЈА ЗАВРШНИЦА

Стручни штаб Црвене звезде озбиљан акценат на овим припремама ставио је и на саму завршницу напада, која мора да стигне као круна добро изграђене акције. Сваки играч из навале, без обзира на то да ли се ради о најистуренијим нападачима или бочним офанзивцима, додатно је радио на завршници акцијама. Те „допунске часова“ држао је помоћни тренер Милан Косановић, који је од играча тражио да у сваком тренутку пред противничким голом имају решење. Инсистира се на томе да играчи шутирају са обе ноге, како би се што мање губило концетрације и времена у завршници. Црвена звезда је била прилично ефикасна на овим припремама, па се може рећи да се и у том сегменту направио позитиван искорак.

Црвена звезда је од данас у Београду, следи кратка адаптација на нову средину, а онда и финална припрема за оно што је најважније у предстојећем периоду, а то је напад на шампионску титулу и трофеј који ће омогућити црвено-белима да поново нападну капитални циљ, а то је нови улазак у Лигу шампиона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *