Zvezda Srbija Istorija C Zvezde Rođendan FK Crvena Zvezda

Kako je nastala Crvena zvezda i kako je dobila ime? Klupski sajt otkrio zanimljiv odgovor, koja su još imena bila u igri?

Crveno-bela sportska porodica danas slavi 74. rođendan Sportskog društva Crvena zvezda. Tim povodom, na klupskom sajtu Fudbalskog kluba iz Ljutice Bogdana pojavio se zanimljiv tekst o Zvezdinom osnivanju

Na današnji dan, 4. marta 1945. godine, osnovano je Sportsko društvo Crvena zvezda koje danas ima već 74 godine, uz brojne uspehe i trofeje na domaćoj i međunarodnoj sceni i u pojedinačnim i u kolektivnim sportovima.

Na klupskom sajtu FK Crvena zvezda danas je za one mlađe navijače crveno-belih objašnjeno kako je Zvezda nastala te davne, još uvek ratne 1945. godine, “na inicijativu članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije“.

Prethodno, mesec dana ranije osnovano je omladinsko fiskulturno društvo koje je brzo preraslo u sportski kolektiv i dobilo ime – Crvena zvezda.

Na koji način i zašto baš Crvena zvezda? U nastavku je odgovor i objašnjenje sa klupskog sajta crveno-belih.

“I danas se, kao svojevrsna anegdota, prepričava šta se sve dešavalo na poslednjoj sednici Inicijativnog odbora.

Dan pre održavanja Skupštine osnivači su dugo diskutovali oko toga kakvo bi ime valjalo dati novom sportskom kolektivu.

Ređali su se razni predlozi – Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva i nijedan nije bio dovoljno privlačan.

Konačno, zasijala je ‘Crvena zvezda’.

Kako? Postoje razne verzije tog čina, ali se većina slaže da su ‘kumovi’ bili Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Posle brojnih predloga, Ćosić je rekao:

– Ljudi, a da naše društvo nazovemo Zvezda?

Na to je Žujović dodao:

– Odlično. Samo, kad je Zvezda – neka bude crvena.

Tog 4. marta 1945. godine prvu utakmicu u istoriji društva fudbaleri Crvene zvezde odigrali su protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i trijumfovali rezultatom 3:0.

Već naredne godine osvojena je i prva titula državnog šampiona – u završnom takmičenju u maju i junu 1946. učestvovalo je šest timova.

Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu“, navodi se, između ostalog na Zvezdinom klupskom sajtu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *