О derbiju

Večiti derbi, poznat i kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene zvezde, dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji. Rivalstvo je prisutno u više različitih sportova, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške i rukometne sekcije sportskih društava.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji, sa 48.2% stanovništa koji navijaju za Crvenu zvezdu i 32.2% navijača Partizana. Ova dva kluba su takođe najpopularnija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Imaju pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u zapadnim zemljama, a ovi navijači su većinom Srbi koji žive u tim zemljama.

Partizanove boje su crna i bela, dok su Zvezdine crvena i bela. Ove utakmice su uvek bile željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog slabijeg kvaliteta fudbala u poslednjim godinama, kao i velike količine nasilja i huliganizma, drastično je smanjena posećenost na ovim utakmicama. Derbi igran 11. maja 2005. u polufinalu kupa Srbije i Crne Gore je posetilo 8.000 gledalaca, što je najmanje u istoriji, a najveća posećenost je bila oko 108.000 gledalaca na Stadionu Crvene zvezde.

Fudbalski derbi

Crvena zvezda je osnovana 4. marta 1945. od strane omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije. Partizan je osnovan 4. oktobra 1945, kao deo Jugoslovenskog sportskog društva.

Prvi meč između ova dva kluba je odigran 5. januara 1947. na stadionu JNA, rezultat je bio 4:3 za gostujuću ekipu, Crvenu zvezdu, a meč je odigran na veoma niskoj temperaturi (- 19 stepeni) pred oko 4.000 gledalaca. Partizan je do svoje prve pobede u međusobnim okršajima stigao već u narednom derbiju (2. derbi) 27. aprila 1947., kada su crno-beli pobedili sa 1:0.

Zanimljivosti

# Prvi put derbi je pod reflektorima odigran 1972. (50. derbi), a 37. večiti derbi igran 1965. godine je prvi meč Zvezde i Partizana koji je prenošen na TV-u.[2]
# Rekordna poseta je zabeležena 7. novembra 1976. (1:0 za Zvezdu) kada je na tribinama Marakane bilo oko 100.000 gledalaca, od čega 90.142 sa plaćenim ulaznicama
# Prvi gol u večitom derbiju postigao je Jovan Jezerkić (Crvena zvezda), a prvi strelac za Partizan bio je Stjepan Bobek.
# Prvi derbi koji je završen bez golova je odigran 1. oktobra 1961. (29. derbi),
# Prvi crveni karton dobio je Ljuba Spajić iz Crvene zvezde.
# Prvi derbi odigran bez gledalaca zbog kazne Zvezde odigran je 1. marta 2008. u prvom kolu prolećnog dela prvenstva.
# Vladimir Dišljenković (Crvena zvezda) branio je na pet utakmica večitog derbija i nije primio nijedan gol.
# Živorad Jevtić (Crvena zvezda) odigrao je deset utakmica i nijednom njegov tim nije izgubio.
# Na utakmici šesnaetine finala Kupa Jugoslavije 2. decembra 1959, posle rezultata 2:2, izvođeni su jedanaesterci Milutin Šoškić (Partizan) je odbranio dva jedanaesterca, a kao poslednji izvođač dao pobedonosni gol.
# Dva puta su večiti derbi sudile inostrana sudije. 25. avgusta 1957. Crvena zvezda—Partizan 2:2, Italijan Liverani, a 2. marta 1958 ponovo Crvena zvezda—Partizan 2:2 Austrujanav Kajner.
# Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana je bio Branislav Đukanović