fbpx

Мање од две недеље остало је до жреба квалификационих група за одлазак на Европско првенство. Ево која ће све ограничења постојати и за које репрезентације.

Фудбалска репрезентација Србије осигурала је себи резервну руту на путу ка Европском првенству 2020. године у случају да кроз главне квалификације не стигне до жељеног циља.

Тачку на групну фазу Лиге нација “Орлови” су ставили убедљивом победом против Литваније (4:1), па сада као једна од десет селекција у трећем шеширу чекају жреб квалификационих група за одлазак на Европско првенство заказан за 2. децембар у Даблину.

УЕФА је још раније направила одређена ограничења која се тичу жреба и сврстала их у четири категорије. Везана су за позиционирање репрезентација чије ће земље бити домаћини наредног Европског првенства, затим за земље које имају проблеме политичке природе, оне у којима је током већег дела године зима и оне које су смештене на рубним крајевима континента.

Како би све репрезентације чије земље организују следеће Европско првенство имале једнаке шансе да се на исто пласирају, у квалификационим групама неће моћи да се нађе више од две селекције из земаља домаћина.

Подсећамо, утакмице Европског првенства 2020. године играће се у Азербејџану, Данској, Енглеској, Немачкој, Мађарској, Италији, Холандији, Републици Ирској, Румунији, Русији, Шкотској и Шпанији.

Следеће ограничење тиче се политике и односа које поједине земље или такозване државе имају. Због тога у истој квалификационој групи за одлазак на ЕП неће моћи да се нађу Јерменија и Азербејџан, Шпанија и Гибралтар, БиХ и такозвано Косово, Србија и такозвано Косово те Русија и Украјина.

Највише две селекције у којима постоји ризик од зимских услова у већем делу године моћи ће да се нађу у истој квалификационој групи. Овде се мисли на Белорусију, Естонију, Фарска Острва, Финску, Исланд, Летонију, Литванију, Норвешку, Русију и Украјину.

За крај остаје ограничење везано за предалеке дестинације. Највише један пар моћи ће да буде смештен у једну квалификациону групу на основу овог параметра, а ево и ко је обухваћен.

Азербејџан: са Гибралтаром, или Исландом, или Португалом;
Исланд: са Јерменијом, или Кипром, или Грузијом или Израелом;
Казахстан: са Андором, или Енглеском, или Француском, или Фарским Острвима, или Гибралтаром, или Исландом, или Малтом, или Северном Ирском, или Португалом, или Републиком Ирском, или Шкотском, или Шпанијом, или Велсом.

Ваља напоменути још и то да ће репрезентације које учествују на завршном турниру Лиге нација, а он је заказан за јун следеће године, бити жребане у групе од по пет селекција.

То значи да ће Швајцарска, Португал, Холандија и Енглеска играти у групама од по пет репрезентација.

Квалификације за одлазак на Европско првенство на програму су од 21. марта до 19. новембра следеће године.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »