fbpx

Кампацо и Скола као Стоктон и Мелоун! Аргентинска шутерска клиника разбила у парампарчад надања Плавих и послала у борбу за пето место

Изненађење и потпуни шок у Донгуану – Србија је елиминисана са Мундобаскета и бориће се за пласман од петог до осмог места! Догодило се оно чега су се многи прибојавали на југу Кине – Аргентина је потпуно растерећеном игром и правом шутерском клиником ухватила рањену Србију у раскораку и разбила јој све идеје сковане пре одласка на Далеки исток у парампарчад! Кошаркаши Србије поново нису успели да изнесу бреме фаворита, нити оптерећење које је постављено на њихова леђа, због чега су доживели прави бродолом. Аргентина – Србија 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20).

Аргентинске шутерске руке биле су лагане попут свиле и прецизне као руски снајперисти! Уз све то, на паркету су Гаучоси деловали јако опуштено и комфорно у својој кожи. Разиграно и распуцано, препуни самопоуздања, на шта су још могли да демонстрирају своју карактеристичну лепршавост у игри. Били су све оно што српски кошаркашки нису! Зато је Србија на крају и прошла овако – с елиминацијом. 

Није још познато шта, али у свлачионици Плавих се последњих дана нешто догодило и више не личе на онај тим који је газио све редом током припрема и уводној фази такмичења. Апсолутнно неповезано, у добром делу сусрета и без праве идеје, а поготово без икакве реакције у одбрани, али ни праве сигурности у нападу! Нису за пораз криве ни све аргентинске далекометне стреле (12/27) које су се забадале у срце нашег тима, јер је и поред тога Србија после готово 30 минута заостатка уз нешто организованију игру успела да се доведе у ред колико било и поведе чак са 70:68 на уводу последње четвртине. Али онда као да су се вратили кроз време и изгледали као иста она екипа која је Шпанији дозволила 32 поена у другој четвртини. Патрисио Гарино је убацио тројку, Василије Мицић у наредној акцији скривио фаул у нападу, што је Факундо Кампацо казнио новим хицем с дистанце за 74:70, да би после серије промашаја наших кошаркаша Луис Скола на луцидне асистенције Кампаца практично најавио тријумф који су управо он и Гарино потврдили на улазу у последњи минут са четири брза поена и недостижну двоцифрену предност.

Србија је пала на колена. Покорена, разбијена, психички девастирана. Јер, ово никако није тим који је започео припреме и силовито започео напад на медаљу. Аргентина је дисала пуним плућима захваљујући својим најважнијим кајлама. Факундо Кампацо је на паркету изгледао као Џон Стоктон лично, па је на крају имао 18 поена и чак 12 асистенција, од чега чак шест у првој четвртини! Због тога је на крају и изабран за играча утакмице… Ако је Кампацо био Стоктон, онда је Луис Скола личио на Карла Мелоуна! Последњи члан златне аргентинске генерације с Олимпијских игара 2004. и са 39 година изгледа као незаустављива кошаркашка громада коју апсолутно нико не може да заустави. На крају његових 20 поена и пет скокова док су Габријел Дек и Лука Вилдоза као јако важне карике дописале 13, односно 11 поена. 

Србији остаје горак укус у устима и ситуација која озбиљно може да забрине сваког. Ни конкретно у нападу, ни одговорно у одбрани, нити су редови били повезани као на старту такмичења. Велики удео у томе имала је дефанзивна поставка ривала и агресивност најчешће преко границе дозвољеног, због чега су Аргентинци дошли у ситуацију да им после пет минута утакмице Галици има три, а Делија и Скола по две личне грешке. То је Србији отворило могућност да више нападне из рекета и буде максимално оптерети управо тај део терена, али је нападачка опуштеност Аргентине на другој страни практично неутралисала офанзивни учинак Плавих. На крају није вредео ни тај кратки резултатски заокрет, јер је Србија упуцана усред Донгуана…

Богдан Богдановић био је најефикаснији играч Србије са 21 поеном (6/13 из игре, 3/7 за три). Никола Јокић скупио је дабл-дабл са 16 поена и 10 скокова, док је Немања Бјелицаодиграо јако чудну утакмицу. Бјелица се и у овом мечу доста мучио да нађе свој ритам, због чега је његова форма имала велике амплитуде. Иако је на крају убацио 18 поена, шутерски проценти нису били нимало добри – 5/17 из игре, 3/10 за два и 2/7 за три. Али, највећи део утакмице био је у потпуној конфузији, које није знао да се отараси.

Србији сада више ништа није остало… После ове утакмице остаје много питања на које ће се чекати одговор…

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »