fbpx

Звонко Живковић, Дејан Бранковић и Радован Кривокапић званично преузели функције

Фудбалски савез Србије представио је нове селекторе млађих селекција државног тима, који су задужили своје улоге у просторијама српске куће фудбала. Бригу о младој селекцији преузео је Звонко Живковић, омладинце ће водити Дејан Бранковић, а кадете Радован Кривокапић.

Они су задужили опрему у друштву директора млађих категорија Николе Лазетића, а у будућности ће радити на заједничком циљу, а то је стварање и сазревање играча за А селекцију.

“Поново сам у Фудбалском савезу после једног дужег периода. Раније сам два пута водио нашу селекцију до 19 година, имали смо доста успеха, били смо два пута на Европском првенству. Очекујем, дакле, да и ова генерација, овога пута старија од 21 године, направи добре резултате и пласира се на Европско првенство”, рекао је Звонко Живковић.

Група је тешка, биће пуно изазова…

“Тако је, у фудбалу никада није било лако. Знамо где смо, знамо против кога играмо, трудићемо се да будемо први у групи. Зато се и такмичимо. Да ли смо или нисмо реални, на нама је да покажемо све на терену, а ми ћемо дати свој максимум и учинити све да будемо победници, без обзира ко нам је ривал”.

Звонко Живковић ©ФСС

Живковић је раније учествовао у селектирању играча као што су Тадић, Матић, Сулејмани…

“Да, наравно. Селекције које сам водио, генерација 86. била је, примера ради, трећа на Првенству Европе, а генерација која је избацила јако велики број репрезентативаца, била је такође на Европском првенству, али је била пета. Ја сам јако задовољан што је после толико времена у репрезентацији и даље један Душан Тадић који је предводник ове генерације, желим му наравно да одведе момке на Првенство света. Надам се да ће и ова генерација момака до 21 године да искористи прилику, јер има талентованих играча. Верујем да ће се у будућности, неки од њих наћи и на списку селектора Драгана Стојковића”.

Стручни штаб младе селекције чини ће и Џевад Прекази и Слободан Маровић.

“Све у договору са челним људима спортског сектора, директором „А“ селекције и директором млађих селекција, нисам одређивао лично са ким ћу радити, али смо се сви сложили, јер смо имали већи број кандидата. И мислим да је то прави начин да се дође до најбољих решења и селекторског тима. Дакле, задовољан сам, надам се да ће и играчи бити задовољни, да ће сви у Савезу бити задовољни и да ћемо остварити пласман на Првенство Европе где бих поред доброг резултата волео да добијемо трофеј за фер-плеј, јер све селекције које сам водио, поред доброг резултата, добиле су и пехар за фер – плеј”, закључио је Живковић.

Дејан Бранковић ©ФСС

Дејан Бранковић је са кадетима био учесник Првенства Европе, а сада је практично добио „своју“ генерацију да покуша да избори нови пласман на континентално такмичење…

“И тада и сада смо имали високе циљеве, а то је пласман на Европско првенство. Наравно, главни циљ је стварање играча који ће у будућности бити „А“ репрезентативци”, каже Дејан Бранковић.

Предуслов добрих резултата у свим селекцијама је добра комуникација и сарадња свих у спортском сектору.

“Јасно, то је веома важно, играчи се брзо развијају, сви пратимо њихов развој. И гледамо да у тој координацији свако од играча буде у селекцији коју заслужује”.

Велики број младих српских играча који су поникли у дијаспори изражава жељу да игра за Србију.

“Да, Савез је много учинио по том питању, пратимо велики број играча, један број њих је већ са нама, а свако ко покаже квалитет добиће прилику да се истакне”, додао је Бранковић.

Кривокапић и Лазетић ©ФСС

Радован Кривокапић је досадашње тренерско знање стицао управо у раду са младим играчима.

“Долазим са места тренера у млађим категоријама Црвене звезде где сам индивидуално радио са нашим највећим талентима. Познајем добро наш омладински фудбал, упућен сам доста у развој младих играча, тако да је овај позив Фудбалског савеза нека круна моје досадашње тренерске каријере, што се тиче омладинског фудбала”, каже Кривокапић.

Пред кадетском селекцијом је квалификациони турнир за пласман на Првенство Европе, ривали су Хрватска, Бугарска и Лихтенштајн.

“Добра ствар је да први круг квалификација играмо код нас у Спортском центру, наравно сада следе анализе и упознавање са ривалима, а пре тога имамо турнир „Миљан Миљанић“ где ћемо добро да се упознамо са селекцијом Бугарске. Имаћемо још пријатељских утакмица, тако да ћемо бити спремни за тај први круг квалификација. Има доста талената и веома занимљиве деце, али треба бити опрезан и умерен у изјавама да ли има неких нових асова као што су били поменути. У свему треба бити, дакле, опрезан, омогућити им квалитетан рад, а ја сам верујем да ће се појавити неки нови мајстори”, закључио је Кривокапић.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Translate »